Witamy !

[All] sprzęgło - wymiana płynu

[All] sprzęgło - wymiana płynu

Postprzez grzesiu911 » 28 lis 2011 22:06:21

Witam kolegów.
Chciałbym wymienić płyn w układzie sprzęgła. Mógłby mnie ktoś pokierować, którędy spuścić stary płyn z układu? Będę to robić po raz pierwszy, nie chciałbym więc bezsensu błądzić. Pewnie w poradniku było ale nie mam narazie dostępu, bom nie zapisany jeszcze do członkostwa, co chciałbym również lada dzień po Niedzieli uczynić :-) I drugie pytanie, ile płynu tam wejdzie?
SPORT 2.0 95r.
Z góry dziękuję - Pozdrawiam, :-)
Grzegorz.
grzesiu911

Re: sprzęgło - wymiana płynu

Postprzez Arni » 28 lis 2011 22:28:39

Do wymiany najlepiej jest w 2 osoby sie zabrać. Śrubę odpowietrznika masz przy siłowniku sprzęgła, który znajduje sie przy skrzyni biegów - więc musisz wejść pod auto a druga osoba do auta żeby pompować i jednocześnie dolewać płynu do zbiorniczka.
Tak więc - odkręca zbiorniczek, pompuje z 5 razy pedał sprzęgła i trzyma wcisniety - następnie Ty popuszczasz odpowietrznik aż pójdzie płyn i przestanie lecieć - i zakręczasz. Całą procedure powtarzasz jednocześnie kontrolujac poziom płynu i uzupełniając go. Sam będziesz widział kiedy skonczy lecieć syf a zacznie leciec czysty. Chyba nic nie pominałem.
Arni

Postprzez grzesiu911 » 28 lis 2011 22:40:43

Dzięki serdeczne Arni
Pozdrawiam i dobrej nocy życzę,
Grzegorz :-)
grzesiu911

Postprzez kasalka » 28 lis 2011 23:20:55

Najpierw wyciągnij cały płyn ze zbiorniczka, np. strzykawką. Zalej nowy i dalej tak jak "Arni" opisał. Zostanie wtedy do wypompowania płyn tylko z pompki, przewodu i siłownika. i wiesz że wymieniłeś cały płyn bo ten w zbiorniczku, nawet czysty nie wiadomo w jakim jest stanie, chyba, że go badałeś.
pier...e konwenanse
Pozdrawiam Łukasz
kasalka
Nałogowiec Ekstremalny
Nałogowiec Ekstremalny

Obrazki: 18
Pochwały: 2
Województwo: Świętokrzyskie
Samochód: Niestety nie mam już Frontery :(

Postprzez grzesiu911 » 29 lis 2011 06:46:06

płyn jest czarny jak smoła Kasalka, zatem masz rację, nie będę go mieszał i spróbuję jak najwięcej wyssać strzykawką.
Dziękuję za podpowiedzi,
Pozdrawiam,
Grzegorz.
grzesiu911

Powrót do Układ przeniesienia napędu