Witamy !

[B Sport] Brak przedniego napędu

[B Sport] Brak przedniego napędu

Postprzez kubus_111 » 23 wrz 2012 20:33:37

Od kilku dni mrygała mi kontrolka od napędu, ale nie przejmowałem się tym i jeździłem, lecz go nie włączałem bo nie był mi potrzebny. Dziś jednak musiałem go użyć iii Podczas normalnej jazdy już nie mryga ale jak próbuje załączyć to mryga 2X szybciej i napęd się nie załącza, ale na reduktor działa tylko że na 2 kołach. Proszę o pomoc co może być przyczyną !?
kubus_111

Re: Brak przedniego napędu B SPORT

Postprzez RudeBoy » 23 wrz 2012 20:47:33

Prze paczyć przewody podciśnieniowe sterowania zapinaniem półosi. Sprawdzić zawory sterujące - 2 na grodzi od strony kierowcy. Mają być w dwóch stanach naprzemiennych. Jeden towarty drugi zamkniety po załączeniu napędu powinny się zamienić stanami.
Grzechu

I would rather push my Land Rover than drive a jeep
jest Land Rover Discovery II Td5 - miłość przyjdzie z czasem
była Frontera B Sport 2.2dti - lift 3" + BL 1" BFG MT KM2 32", stal, winch, osłony i inne fanty
RudeBoy
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Obrazki: 21
Pochwały: 91
Województwo: Małopolskie
Samochód: zbłądziłem - mam inny pojazd

Postprzez kubus_111 » 23 wrz 2012 20:50:13

Tych przewodów sterujących gdzie mam szukać?
kubus_111

Postprzez RudeBoy » 23 wrz 2012 20:59:02

Pomiędzy zaworami o których pisałem a przednim mostem. Sprawdź też szczelność przewodów podciśnienia pomiędzy Vacum-pump a zaworami sterującymi.
Grzechu

była Frontera B Sport 2.2dti - lift 3" + BL 1" BFG MT KM2 32", stal, winch, osłony i inne fanty
RudeBoy
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Postprzez kubus_111 » 23 wrz 2012 21:10:22

Ok, dzięki wielkie, jutro sprawdze i się odezwe :)
kubus_111

Postprzez Ostry80 » 29 paź 2012 00:14:22

Witam!
Mój problem dotyczy przedniego napęd.
Z tego co wszyscy mówią i co piszą w książce to w fronterach B można włączać napęd jadąc z max prędkością.
W moim przypadku jest tak:
Jadę około 40-50 km/h włączam przedni napęd i słychać jak się zapina, ale słychać to dość mocno.
Odgłos jest mniej więcej taki jak by się tryby sprzęgały w czasie jazdy.
Sprawdzałem u kolegi i u niego praktycznie nie słychać kiedy się dołącza przedni napęd.
Rozłączenie napędu odbywa się bez odgłosu.
Druga sprawa to jak już jest zapięty przedni napęd i się skręca to słychać tak jakby odgłos przegubów.
Pytanie czy to przeguby, czy jeszcze coś innego.
Proszę o pomoc i ewentualnie opis, lub jakieś materiały w jaki sposób w czasie jazdy powinien się bezkolizyjnie dołączać przedni napęd

Z góry dzięki!!

Opel Frontera 3,2
most tylny LSD
Ostry80

Postprzez sylwian70 » 29 paź 2012 09:55:26

jeśli będziesz przedni napęd zapinał w czasie jazdy to :cry2: coś chrupnie,przedni napęd zapina się na postoju,na 4x4 nie jeździ się po suchym asfalcie,betonie itp.nawierzchni o dobrej przyczepności,jeśli na skręcie przy 4x4 coś chrobocze to prawdopodobnie przeguby ale przyczyn może być wiele.(wleź pod auto i sprawdzić)
sylwian70

Postprzez RudeBoy » 29 paź 2012 10:18:43

Ostry80...
nie przejmuje się kolega sylwian nie jest zorientowany. Napęd przedni we fronterze B można załączać w czasie jazdy do ponad 80km/h. Nic od tego nie chrupnie i się nie zepsuje. Powiem więcej, napęd przedni nieraz łatwiej zapina się w czasie jazdy niż w na postoju.

To co słyszysz to być może przeguby masz luzy na przegubach i w momencie zapięcia napędu ten luz się kasuje nagle i stuka. Sam mechanizm zapinania półosi głośny nie jest.
Grzechu

RudeBoy
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Postprzez sylwian70 » 30 paź 2012 11:34:43

Rude Boy wszystko się zgadza ale myślami sięgnąłem jeszcze głębiej czyli do zapinania w czasie jazdy reduktora :wink:
sylwian70

Postprzez RudeBoy » 30 paź 2012 11:55:02

sylwian70 napisał(a):Rude Boy wszystko się zgadza ale myślami sięgnąłem jeszcze głębiej czyli do zapinania w czasie jazdy reduktora :wink:

no tak...
chciałbym zobaczyć frotę B w której ktoś jadać 80km/h zapiął reduktor :mrgreen:
Grzechu

RudeBoy
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Powrót do Układ przeniesienia napędu