Witamy !

[A 2.0] Imbus na sprzęgiełkach

[A 2.0] Imbus na sprzęgiełkach

Postprzez valthol » 15 maja 2013 09:09:29

Witam, strasznie zapiekły mi się śruby imbusowe na sprzęgiełkach manualnych. Nie do ruszenia są.Te, do których jest dostęp po zdjęciu pierwszej osłony. Jak sobie z nimi najlepiej poradzić, nie rozjeżdżając ich? Po pierwsze na pewno kupię imbusa z najlepszej ever stali, żeby był twardy :D Co polecacie?
valthol

Re: [A 2.0] Imbus na sprzęgiełkach

Postprzez jrzeuski » 15 maja 2013 09:52:30

Nie napisałeś jakiej firmy te manuale, ale w każdych praktyka jest taka, żeby je przykręcać na klej do gwintów, bo czasem się lubią odkręcić przy pracy pod obciążeniem. Rozwiązanie: podgrzać śruby przed odkręcaniem.
No mud, no fun
Frota A Long 2.5V6, simex 33", zawias +3", buda +2", drążki kierownicze HD + amortyzator skrętu, mosty 4.56 (przedni od B, tył z LSD), self-made snorkel i zderzaki stalowe, winch
Vectra B kombi 2.5V6 170KM
Vectra B kombi 2.0 16V - będzie WrakRace edition :twisted:

naprawy i motanie Frotek :arrow: SMS/PW/email/czat.
jrzeuski
Admin
Admin

Obrazki: 71
Pochwały: 78
Województwo: Pomorskie
Samochód: Frontera A 2.5TDS Long 1996-1998

Postprzez bart322 » 15 maja 2013 09:54:31

valthol napisał(a): Co polecacie?

Mlotek.
bart322
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Obrazki: 10
Pochwały: 7
Województwo: Śląskie
Samochód: Niestety nie mam już Frontery :(

Postprzez Odoll » 15 maja 2013 10:20:50

valthol napisał(a):Co polecacie?

Jak działają to NIE RUSZAĆ .
a jak nie działają to :
bart322 napisał(a):Mlotek.
Kupiłem bordo frote,
kupiłem bordo frote,
bende se nią jeździł,
lasem polem błotem.
Odoll
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Obrazki: 2
Pochwały: 10

Postprzez jrzeuski » 15 maja 2013 10:41:55

Odoll napisał(a):Jak działają to NIE RUSZAĆ .
Może chce się dobrać do łożysk kół :niewiem: W innym celu to faktycznie nie ma powodu.
No mud, no fun
Frota A Long 2.5V6, simex 33", zawias +3", buda +2", drążki kierownicze HD + amortyzator skrętu, mosty 4.56 (przedni od B, tył z LSD), self-made snorkel i zderzaki stalowe, winch
Vectra B kombi 2.5V6 170KM
Vectra B kombi 2.0 16V - będzie WrakRace edition :twisted:

naprawy i motanie Frotek :arrow: SMS/PW/email/czat.
jrzeuski
Admin
Admin

Obrazki: 71
Pochwały: 78
Samochód: Frontera A 2.5TDS Long 1996-1998

Postprzez valthol » 15 maja 2013 11:24:18

Muszę wymienić obydwie osłony przegubów i obydwa sworznie. Nie biorąc po uwagę jakiś skrajnych sztuczek, to raczej będę musiał to wszystko rozebrać. Ale od razu też zapytam - czego nie ściągać niepotrzebnie żeby się dobrać do sworzni i je wymienić i czego nie rozbierać niepotrzebnie żeby wymienić osłony przegubów (raczej tradycyjne, bez tych mega rozciągliwych patentów) ? :)
valthol

Postprzez bart322 » 15 maja 2013 11:29:12

No to nie musisz sciagac sprzegielek, tylko seger z polosi, zeby wyszla z piasty.
bart322
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Postprzez RudeBoy » 15 maja 2013 11:33:32

- zdejmujesz seger z półosi,
- rozpinasz łącznik stabilizatora,
- odkręcasz 4 śruby mocujące sworzeń do dolnego wahacza i uwalniasz dolny wahacz żeby wisiał swobodnie. Zwrotnica ma być tylko podtrzymywana na górnym sworzniu i wahaczu.
- teraz manewrując całą zwrotnicą uda Ci się wysunąć półoś z piasty. Ciągniesz do góry i odginasz na zew. zwrotnice. Półoś wyjdzie.

W kielichu przy moście wyjmujesz pierścień zabezpieczający przed wypadaniem przegubu. Musisz pogrzebać w smarze, żeby go znaleźć i wyciągasz półoś na stół.
Wewnętrzny przegub demontujesz. Wyciągasz kulki, koszyczek zdejmujesz seger zabezpieczający i zbijasz krzyżak kulek.
Zdejmujesz stare osłony i zakładasz nowe.
Składasz wszystko po kolei. Zwróć uwagę na koszyczek przegubu którą stroną ma być zamontowany.
tyle

Autor postu otrzymał pochwałę
Grzechu

I would rather push my Land Rover than drive a jeep
jest Land Rover Discovery II Td5 - miłość przyjdzie z czasem
była Frontera B Sport 2.2dti - lift 3" + BL 1" BFG MT KM2 32", stal, winch, osłony i inne fanty
RudeBoy
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Obrazki: 21
Pochwały: 91
Województwo: Małopolskie
Samochód: zbłądziłem - mam inny pojazd

Postprzez bart322 » 15 maja 2013 11:43:04

RudeBoy napisał(a):...
- rozpinasz łącznik stabilizatora,
...

To dlatego mi ostatnio zle sie sworznie dolne wymienialo, bo zapomnialem o tym punkcie :D
bart322
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Postprzez valthol » 15 maja 2013 12:25:57

Ogromne dzięki za tak dokładną instrukcję, postaram się to na dniach zdziałać, zwłaszcza, że za pierwszym razem to muszę sobie raczej cały dzień zarezerwować wolny :) Jak tylko wygląda jeszcze kwestia wymiany górnego wahacza przy okazji tego zabiegu?
valthol

Postprzez bart322 » 15 maja 2013 12:35:21

Wahacza, czy sworznia?
Gorny sworzen w porownaniu z dolnym to pestka ;)
Przy okazji wymiany gornego mozesz przelozyc go pod wahacz od razu - do poczytania w temacie o lifcie froty ;)
bart322
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Postprzez valthol » 15 maja 2013 12:56:19

OMG ale wtopa :d oczywiście sworzeń :) Ok, temat na pewno sprawdzę w takim razie. No sprawa jest taka, że naczytałem się o tych sworzniach, tu młotek, tu drugi, tam uderz, a okazuje się, że dolny sam schodzi, a góry jeszcze łatwiejszy od dolnego? :>

EDIT: Ok, dolny tylko łatwo schodzi z wahacza, pewnie diabeł tkwi w sciągnięciu go ze zwrotnicy w takim razie :D
valthol

Postprzez bart322 » 15 maja 2013 13:00:01

Ja bym nie napisal, ze latwo schodzi.
Ponoc niektorym starczaja 3 uderzenia mlotkiem :P
Ja ostatnio 15 minut 5kg mlotkiem napieprzalem w "widelec" do sciagania sworzni.
bart322
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Postprzez brum » 15 maja 2013 14:11:39

RudeBoy napisał(a):- rozpinasz łącznik stabilizatora,

nie potrzeba
RudeBoy napisał(a):- odkręcasz 4 śruby mocujące sworzeń do dolnego wahacza i uwalniasz dolny wahacz żeby wisiał swobodnie. Zwrotnica ma być tylko podtrzymywana na górnym sworzniu i wahaczu.- teraz manewrując całą zwrotnicą uda Ci się wysunąć półoś z piasty. Ciągniesz do góry i odginasz na zew. zwrotnice. Półoś wyjdzie.

się tylko namęczy. żeby wyjąć szybko półoś to zbija się dwie rzeczy z trzech. można sobie wybrać które.
RudeBoy napisał(a):Wewnętrzny przegub demontujesz. Wyciągasz kulki, koszyczek zdejmujesz seger zabezpieczający i zbijasz krzyżak kulek.

nie trzeba kulek wyjmować, tylko zdjąć seger i delikatnie pociągnąć cały koszyczek, wychodzi razem z kulkami które są luźne.
3.0 V6... '97...Federal Couragia MT 32", przedni most sztywny, winda, zderzak a'la Calmini, Snorkel, AVM...
Obrazek
brum
Maruda
Maruda

Pochwały: 59

Postprzez bart322 » 15 maja 2013 14:52:39

brum napisał(a):...
się tylko namęczy. żeby wyjąć szybko półoś to zbija się dwie rzeczy z trzech. można sobie wybrać które....

Jak ma do wymiany oba sworznie, to nie ma co wybierac, a polos wyjdzie duzo latwiej ;)
bart322
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Postprzez RudeBoy » 15 maja 2013 14:54:33

brum napisał(a):
RudeBoy napisał(a):- rozpinasz łącznik stabilizatora,

nie potrzeba

Potrzeba nie potrzeba.
Jak odkręci będzie miał swobodniej pracujący wahacz to chyba oczywiste.

brum napisał(a):
RudeBoy napisał(a):- odkręcasz 4 śruby mocujące sworzeń do dolnego wahacza i uwalniasz dolny wahacz żeby wisiał swobodnie. Zwrotnica ma być tylko podtrzymywana na górnym sworzniu i wahaczu.- teraz manewrując całą zwrotnicą uda Ci się wysunąć półoś z piasty. Ciągniesz do góry i odginasz na zew. zwrotnice. Półoś wyjdzie.

się tylko namęczy. żeby wyjąć szybko półoś to zbija się dwie rzeczy z trzech. można sobie wybrać które.

Taa... się namęczyć.. Idę o zakład, że więcej się namęczy próbując wybić sworzeń ze zwrotnicy.

brum napisał(a):
RudeBoy napisał(a):Wewnętrzny przegub demontujesz. Wyciągasz kulki, koszyczek zdejmujesz seger zabezpieczający i zbijasz krzyżak kulek.

nie trzeba kulek wyjmować, tylko zdjąć seger i delikatnie pociągnąć cały koszyczek, wychodzi razem z kulkami które są luźne.

No nie trzeba ale jak stuknie niefortunnie to kulek będzie szukał w promieniu 5 metrów... a wyjęcie kulek i zdjęcie koszyka zajmie 45 sekund.
Grzechu

była Frontera B Sport 2.2dti - lift 3" + BL 1" BFG MT KM2 32", stal, winch, osłony i inne fanty
RudeBoy
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Postprzez brum » 15 maja 2013 17:32:32

RudeBoy napisał(a):Jak odkręci będzie miał swobodniej pracujący wahacz to chyba oczywiste.

właśnie nie oczywiste :P nie trzeba go odkręcać bo nie ma takiej potrzeby, jest to zbędne.

RudeBoy napisał(a):Taa... się namęczyć.. Idę o zakład, że więcej się namęczy próbując wybić sworzeń ze zwrotnicy.

ja też idę o zakład że trudniej to zrobić jak pisałeś. Robiłem tak za pierwszym razem i ciężko przeciągnąć blachę sworznia z pod wahacza. Wkładając go z powrotem pod wahacz też trzeba trochę poszarpać.
A wybija się dwoma młotkami ze sworzniem obciążonym jak wiadomo.

RudeBoy napisał(a):No nie trzeba ale jak stuknie niefortunnie to kulek będzie szukał w promieniu 5 metrów

nie trzeba nic stukać tylko zdjąć seger i delikatnie pociągnąć.

rozbierałem to kilka razy i najlepszym sposobem jest zbicie dwóch rzeczy jeśli trzeba wyjąć półoś.
3.0 V6... '97...Federal Couragia MT 32", przedni most sztywny, winda, zderzak a'la Calmini, Snorkel, AVM...
Obrazek
brum
Maruda
Maruda

Pochwały: 59

Postprzez RudeBoy » 15 maja 2013 17:55:38

brum napisał(a):
RudeBoy napisał(a):Jak odkręci będzie miał swobodniej pracujący wahacz to chyba oczywiste.

właśnie nie oczywiste :P nie trzeba go odkręcać bo nie ma takiej potrzeby, jest to zbędne.

Może w A... faktycznie w B odkręcasz łącznik i wahacz od razu idzie w dół. Wiem, przecie bo grzebałem przy tym nie raz. Po odpięciu stabi jest luks robota.

brum napisał(a):
RudeBoy napisał(a):Taa... się namęczyć.. Idę o zakład, że więcej się namęczy próbując wybić sworzeń ze zwrotnicy.

ja też idę o zakład że trudniej to zrobić jak pisałeś. Robiłem tak za pierwszym razem i ciężko przeciągnąć blachę sworznia z pod wahacza. Wkładając go z powrotem pod wahacz też trzeba trochę poszarpać.
A wybija się dwoma młotkami ze sworzniem obciążonym jak wiadomo.

Ano...
Przy ostatniej wymianie sworznia tłukłem młotkami 15 minut.

brum napisał(a):
RudeBoy napisał(a):No nie trzeba ale jak stuknie niefortunnie to kulek będzie szukał w promieniu 5 metrów

nie trzeba nic stukać tylko zdjąć seger i delikatnie pociągnąć.

rozbierałem to kilka razy i najlepszym sposobem jest zbicie dwóch rzeczy jeśli trzeba wyjąć półoś.

No ja też :)
Żeby wyjąć tylko półoś gdy nie zachodzi potrzeba wymiany sworzni ich wybijanie to nie porozumie skoro do wyjęcia półosi starczy odkręcić 4 śruby.
Grzechu

RudeBoy
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Powrót do Układ przeniesienia napędu