Witamy !

[All] Sprzęgło - pompa, wysprzęglik, odpowietrzanie

Re: Kłopoty ze sprzęgłem - pompa, wysprzęglik, odpowietrzanie

Postprzez Keisyr » 23 kwi 2010 13:58:12

Witam.
mam Frontere A sport 2.0 8v z 1994r. i zaczął mi cieknąć wysprzęglik. Chciałem kupić nowy ale nigdzie nie mogę dostać do tego modelu.
może mi podpowiecie gdzie go zamówić ??
czy pasuje wysprzęglik od innego modelu ??
Keisyr
Starszy Nowicjusz
Starszy Nowicjusz

Województwo: Mazowieckie
Samochód: Frontera A 2.0i Sport 1991-1995

Postprzez jarecki7611 » 25 maja 2010 05:52:27

witam już sie dowiedziałem jak wyregulować sprzęgło operacja trwała jakąś godzinke chodzi jak złoto pozdrawiam
jarecki7611

Postprzez sznurka » 17 sie 2010 05:51:06

podbijam pytanie Keisyr
sznurka

Postprzez jarecki7611 » 17 sie 2010 13:52:09

witam zapytaj sebol długi on ma trochę części to ci pomoże bardzo fajny gość polecam
jarecki7611

Postprzez matrix0070 » 20 sie 2010 14:36:58

witam, parę pytań bo rozwala mnie już u siebie to sprzęgło. Wszystko hulało jak cacy do momentu aż miesiąc temu nie siadł wysprzęglik. Nowa reperaturka za 20zł i wszystko poskładane. Ale z odpowietrzeniem tego katastrofa. A teraz jest coraz gorzej. tzn przy zmianie biegów ok ale jak się już dłużej przytrzyma pedał, np na światłach to zostaje on w podłodze a trzymając go chwilę bieg już nie chce wejsć/wyjść. Teraz pytania.

1 Jeśli to wina kiepskiego odpowietrzania to jak to cholerstwo prawidłowo odpowietrzyć?

2 Jeśli to przy okazji wysypała się też pompa to może mógłby ktoś podrzucić nr i firmę reperatrurki bo po przegrzebaniu postów odnoszę wrażenie że info jest ściśle tajne a jedyne odpowiedzi jakie padają to to żę ktoś komuś gdzieś na pw i tyle. :)

3 Albo jeśli info jest aż tak tajne to jaka inna pompa podpasuje bardziej popularna. (używki nie chcę bo a nóż się wysypie i znów problem)

4 Kolejne pytanie. Czy to co jest wstawione na rurce i przykręcone do blachy gdzieś mniej więcej na środku "drogi" między rurką od pompy do wysprzęglika to tylko kostka do odpowietrzania (jest tam odpowietrznik z którym walczyłem ale on wygrał więc odpowietrzałem popuszczając przewody) czy jest to może coś co spełnia jeszcze jakąś funkcję (de facto zamierzam to wywalić i wstawić inny prosty trójnik z odpowietrznikiem lub łącznik, może wtedy się przekonam)

Dzięki z góry za pomoc i fatygę. Pozdro.
Mati https://www.facebook.com/MatiWolak
Auta są fajne... ale motocykle fajniejsze!!! :D
Frontera B Sport 2.2 DTI 99r. LSD, Lift 2", dystanse + "zimówki" Fedima Extreme Evolution 31"

Yamaha YZF-R6 05r.
WSK 125 KOS 86r.
matrix0070
Bywalec
Bywalec

Obrazki: 0
Pochwały: 6
Województwo: Małopolskie
Samochód: Frontera B 2.2DTI Sport 1998-2004

Postprzez STRUNA » 20 sie 2010 15:52:31

Sprawdź czy na pewno to był zestaw naprawczy z numerem do Twojego modelu, wersji i rocznika bo to objawy jakby harmonijki w złym rozmiarze.
STRUNA

Postprzez wikked » 20 sie 2010 15:58:37

a ja myślę że masz nieszczelny cylinder bo z opisu wynika że wysprzęglik nie trzyma ciśnienia.
wikked

Postprzez sznurka » 20 sie 2010 16:19:51

matrix0070 my bujaliśmy się w takiej samej sytuacji na własnym podjeździe kilka dni
tak jak i tobie poszła nam również i pompa sprzęgła
odpowietrzanie metodą pompuj trzymaj u nas nie zdało egzaminu, pompowaliśmy z mechanikiem znajomym i nic bo nie trzymało na pompie, w końcu auto wylądowało w warsztacie
za nową pompę zapłaciliśmy 110 zł, reperaturki kupowaliśmy autofran od troopera i mitschubishi L300 i z dwóch zestawów złożyliśmy komplet, numerów nie pamiętam bo diabeł ogonem nakrył pudełka - z wysyłką wyszło nasz około 40 zł wiec może lepiej dołożyć 70 i kupić całą pompę?

jarecki7611 dzięki, niestety się nie dodzwoniłam :(
sznurka

Postprzez matrix0070 » 22 sie 2010 10:00:18

jak pompa nowa NOWA za 110 (coś strasznie tanio) to ok ale jak używania to nie chcę bo tak może się wysypać.... no nic, dzięki śliczne za porady i pomoc, pochyle się nad problemem za tydz bo samemu nic się nie zdziała i tak przy odpowietrzaniu, będzie stary, popatrzymy. Dodam że płynu nie ubywa. Zerknę raz jeszcze na naprawiany wysprzęglik, jak będzie ok to walczę z tą pompą i ew tą kostką na przewodzie do wysprzęglika.

witam raz jeszcze, pogrzebałem i dogrzebałem się, faktycznie, za 120zł mam nową pompę, czyli biorę bez gadania, tylko czy ona jest ok?? Piszą ze jest przeznaczona do froty A ale przecież moja "z wyglądu" jest idento w B sport 98r DTI http://moto.allegro.pl/item1192131914_p ... campo.html
Frontera B Sport 2.2 DTI 99r. LSD, Lift 2", dystanse + "zimówki" Fedima Extreme Evolution 31"

Yamaha YZF-R6 05r.
WSK 125 KOS 86r.
matrix0070
Bywalec
Bywalec

Postprzez matrix0070 » 31 sie 2010 10:16:40

no i pomogło jak ręką odjął. Po problemie. A odpowietrzyć już nareszcie SPRAWNY układ to pestka, nawet z ukręconym odpowietrznikiem na tej kostce w połowie "drogi". Cała operacja jest prosta i szybka (tylko nieco ciasno przy odkręcaniu pedału, klucz nasadowy przegubowy polecam) Co prawda pompa od A by pasowała do B wymaga małego przemodelowania rurki (wyjście od góry, nie od boku) ale pasuje i działa idealnie. Sprzęgło chodzi lepiej i lżej niż w Palio i Passacie. :) Stara pompa się wysypała znienacka przy okazji regeneracji wysprzęglika podejrzewam że przez świeży płyn przy którym uszczelniacze pompy się rozpłynęły (maź) :) dzięki za pomoc, pozdro wszystkim 4x4

Yamaha YZF-R6 05r.
WSK 125 KOS 86r.
matrix0070
Bywalec
Bywalec

Postprzez sylwian70 » 04 wrz 2010 11:46:18

Może i ja opiszę swój problem sprzęgło mi rozsprzęgla się przy samej końcówce jak już but zupełnie oporowo w podłodze na dodatek po puszczeniu pedału wysprzęglik jakby mi nie wracał całkowicie do tyłu pozycja wyjściowa no i zdaje mi się że na luzie kręci mi się łozysko dociskowe,Łapa dociskowa łozyska nie wraca jakby całkowicie do tyłu bo ją blokuje wysprzęglik chodzi o dosłowne milimetry,łapa dociskowa łożyska cicho dzwoni od wibracji i stuka o bolec wysprzęglika efekt obracającego się łozyska.Regulacji u mnie przy pedale już nie ma trzpień tłoczka pompki jest oporowo wykręcony z widelca. Sprzęgło aby mi rozsprzęglało musiałem wykręcić śrubę z kulką pod łapą łożyska dociskowego.Żadnych wycieków,płyn nowy,odpowietrzony no i pytanie co szwankuje wysprzęglik czy pompa :?: pompa może przepuszczać i jest za słaba,słabo wypycha wysprzęglik a następnie po puszczeniu pedału powinna zassać tłoczek wysprzęglika który powinien wrócić do pozycji powiedzmy wyjściowej. Czy ktoś może zmierzyć bądż wie jaki powinien mieć skok(ile się wysówa) trzonek wysprzęglika po naciśnieciu pedału sprzęgła.Zapraszam do dyskusji wszystkie uwagi mile widziane,narazie zacznę od wymiany pompy na nową i zobaczy sie co to da.
sylwian70

Postprzez Wookash » 04 wrz 2010 13:59:37

Mnie dzisiaj sprzeglo niespodzianke zrobilo. Po ostatnich deszczach sa spore kaluze na polnych drogach i dzisiaj przez jedna przejechalem ale drugiej nie dalem rady. Woda ponad progi okolo 40cm i zrezygnowalem z jazdy dalej bo sie coraz glebiej robilo. Z okolic skrzyni biegow slyszalem bulgotanie jak jechalem przez wode. Gdy sie zatrzymalem dalem wsteczny i wyjechalem poczym chcialem wbic 1 i nakrecic a tu dupa wsteczny zablokowany a pedal sprzegla pozostal w podlodze. Zgasilem silnik odciagnolem pedal od podlogi i dalej wszystko bylo prawie ok bo samochod tak jakby cizszy sie zrobil ale po paru km ustalo. W innym znowu miejscu zakopalem sie w piachu na samym tyle az piach latal ponad samochod po wrzuceniu 1 obroty poszly w gore a samochod ani drgnie i piachu tez nie lecialo prawie wcale. Tarcza sie slizga to pewne wiec niedlugo wymiana.
Wookash

Postprzez sylwian70 » 07 wrz 2010 20:39:23

sylwian70 napisał(a):Może i ja opiszę swój problem sprzęgło mi rozsprzęgla się przy samej końcówce jak już but zupełnie oporowo w podłodze na dodatek po puszczeniu pedału wysprzęglik jakby mi nie wracał całkowicie do tyłu pozycja wyjściowa no i zdaje mi się że na luzie kręci mi się łozysko dociskowe,Łapa dociskowa łozyska nie wraca jakby całkowicie do tyłu bo ją blokuje wysprzęglik chodzi o dosłowne milimetry,łapa dociskowa łożyska cicho dzwoni od wibracji i stuka o bolec wysprzęglika efekt obracającego się łozyska.Regulacji u mnie przy pedale już nie ma trzpień tłoczka pompki jest oporowo wykręcony z widelca. Sprzęgło aby mi rozsprzęglało musiałem wykręcić śrubę z kulką pod łapą łożyska dociskowego.Żadnych wycieków,płyn nowy,odpowietrzony no i pytanie co szwankuje wysprzęglik czy pompa :?: pompa może przepuszczać i jest za słaba,słabo wypycha wysprzęglik a następnie po puszczeniu pedału powinna zassać tłoczek wysprzęglika który powinien wrócić do pozycji powiedzmy wyjściowej. Czy ktoś może zmierzyć bądż wie jaki powinien mieć skok(ile się wysówa) trzonek wysprzęglika po naciśnieciu pedału sprzęgła.Zapraszam do dyskusji wszystkie uwagi mile widziane,narazie zacznę od wymiany pompy na nową i zobaczy sie co to da.

pompe wymieniłem na nową TRW i :dupa: stara lepiej dawała od nowej ale już zostaje ta nowa zamiennik bo wmontowanie jej to nerwicy można dostać ,problem nie zniknoł wymieniłem gumke na tłoczku wysprzęglika mimo że stara była dobra nic nie pomogło,sprzęgło nadal słabo się rozsprzęgla wszystko odpowietrzone wysprzęglik chodzi dobrze wysuwa się tak mna oko ok.2 cm chyba problem tkwi w docisku jakiś wadliwy ,docisk u mnie ktoś wymieniał na oko jest nowy ja tylko wymieniłem tarczę przy okazji wymiany zimera na wale korbowym.Aby sprzęgło rozsprzęglało podłożyłem pod mocowanie sprzęglika nakrętki fi 12 i dodatkowo między tłoczek a trzonek wysprzęglika ze 4 mm ala magnesik stalowy w sumie dało mi to przesunięcie całego wysprzęglika ok14mm,wszystko po to aby układ ciśnieniowy miał jak najmniejszą pojemność i wysprzęglik lepiej atakował mi łapę dociskową.Biegi wchodzą ale trochę ciężko zresztą jak zawsze od kiedy tylko zakupiłem frotę.Wydaje mi się że problem tkwił i tkwi w docisku.

Autor postu otrzymał pochwałę
sylwian70

Postprzez mario1966 » 28 wrz 2010 13:35:08

gdzie dostanę wysprzęglik do fronty 2,2 benzyna krótka , rok 2000 , pilne , jestem a Krakowa
dzieki za odpowiedz
mario1966

A 2.0 Sprzęgło miękkie

Postprzez damianEK691965 » 12 lis 2010 13:07:41

Witam pare dni temu wymieniałem simering w silniku :D i przy okazji jak już było rozebrane to wymieniłem też okładziny na tarczy sprzęgła :mrgreen: reszta była ok więc zostawiłem ale pojawił się problem a mianowicie sprzęgło zaczęło podejrzanie lekko chodzić :?: ale nie ślizga się dodam jeszcze że odpowietrzałem pompkę i nie mam koncepcji :cry2: czy może to być płyn a może jak ją wymontowałem to się zapowietrzyła i za mało płynu przelałem :oops: a o twardym już było teraz pora na miękkie :twisted:
kumho kl71 31' lift lekki snorkel winda dragon 1200HD było
Jest jeep cherokee4.0 lift plus BFG mt km2 31" zderzaki bagażnik i parę drobiazgów
isuzu 2.2 td pocięte 32" mieszacz błota
damianEK691965
Podszyszkownik
Podszyszkownik

Obrazki: 7
Pochwały: 1
Województwo: Pomorskie

Re: A 2.0 Sprzęgło miękkie

Postprzez SKODA76 » 12 lis 2010 13:49:05

Odpowietrzyłeś w 2 miejscach?
SKODA76
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Pochwały: 2
Województwo: Lubelskie
Samochód: zbłądziłem - mam inny pojazd

Postprzez damianEK691965 » 12 lis 2010 18:37:24

czekaj czekaj a gdzie jest drugie miejsce ja odpowietrzałem tylko przy pompce :pomidor:
kumho kl71 31' lift lekki snorkel winda dragon 1200HD było
Jest jeep cherokee4.0 lift plus BFG mt km2 31" zderzaki bagażnik i parę drobiazgów
isuzu 2.2 td pocięte 32" mieszacz błota
damianEK691965
Podszyszkownik
Podszyszkownik

Obrazki: 7
Pochwały: 1
Województwo: Pomorskie

Postprzez kasalka » 12 lis 2010 19:05:26

Nie wiem jak u Ciebie ale jeden jest przy pompce, a drugi przy wysprzegliku (siłowniku sprzęgła)
pier...e konwenanse
Pozdrawiam Łukasz
kasalka
Nałogowiec Ekstremalny
Nałogowiec Ekstremalny

Obrazki: 18
Województwo: Świętokrzyskie
Samochód: Niestety nie mam już Frontery :(

Postprzez krzysiek82 » 06 gru 2010 22:13:55

poratujcie, wyciek mam z miejsca oznaczonego na zdjęciu
Obrazek

Da się to naprawić bez wyciągania skrzyni? Zdjęcie to tylko przykład bo auta jeszcze nie kupiłem ale wyciek jest z tego miejsca.Nawet nie wiem czy to nie jest olej np z silnika lub skrzyni może puścił uszczelniacz czy może płyn hamulcowy.
krzysiek82

Postprzez kasalka » 06 gru 2010 23:35:17

krzysiek82 napisał(a):...Nawet nie wiem czy to nie jest olej np z silnika lub skrzyni może puścił uszczelniacz czy może płyn hamulcowy.

I wygląda, że masz rację. Hydrol raczej ciekł by na zewnątrz przy siłowniku, którego na zdjęciu nie ma
pier...e konwenanse
Pozdrawiam Łukasz
kasalka
Nałogowiec Ekstremalny
Nałogowiec Ekstremalny

Obrazki: 18
Województwo: Świętokrzyskie
Samochód: Niestety nie mam już Frontery :(

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Układ przeniesienia napędu