Witamy ! |
---|
|
Huberek napisał(a):Źle ustawiona zbieżność nie powinna powodować ściągania auta na jedną konkretną stronę,
jrzeuski napisał(a):Przede wszystkim zbieznosc to powoduje! Jak jedno kolo chce jechac prosto a drugie w prawo to dokad pojedzie samochód?
-- Dodano 22/11/2014 09:25 --
Zgadza się, ciężko to wyczuć. Ja ustawiałem zbieżność na oko. A właściwie to na długą łatę. Efekt był na tyle zadowalający, że diagnosta nie uwierzył, że sam to tak ustawiłem. Pojechałem do niego, bo Frota jednak nie jechała prosto. Coś tam poprawił na swoich laserowych przyrządach, ale potem na drodze było jeszcze gorzej, więc ustawiłem znowu po swojemu korygując tak długo aż zaczęła sama jechać prosto. I już chyba wiem co u mnie sprawia problem: jeden z tylnych dolnych wahaczy jest wygięty. Pewnie kiedyś zawisłem nim na jakimś kamieniu czy pniu i tylny most mi jedzie krzywo spychając auto z drogi. Ale jak ustawiłem przód by ściągał w przeciwną to jestHuberek napisał(a):Zbieżność to zbieżność - a jak jest źle ustawiona, to skąd wiesz czy "drugie koło chce w prawo", a może właśnie "to pierwsze w lewo".
Tak, o tych.Huberek napisał(a):Tylny dolny wahacz ? Mówisz o tych długich prętach prostopadłych do mostu ?
No wiem, wygięty jest dość konkretnie, od razu widać.Jak skrzywiłeś to minimalnie go skróciłeś - więc most nie jest już prostopadły do auta - cały problem.
Też tak ustawiałem tylko niewygodnie się operuje blaszkami jak auto stoi na kołach. Lepiej je zdjąć i auto postawić na zwrotnicach (np. kobyłki pod dolne sworznie oparte o nakrętki na tulejach, żeby gwintu nie uszkodzić).Ktoś opisał już na forum pomiar "kąta pochylenia koła" na podstawie poziomicy.
A tak w ogóle to czym to się ustawia?Czekamy na patent dotyczący "kąta wyprzedzenia osi zwrotnicy"
Dając różną ilość blaszek pod lewą i prawą śrubę mocującą górny wahacz właśnie taki efekt się osiągnie. Nawet się kiedyś zastanawiałem czemu u mnie są różne, ale regulując kąt pochylenia koła po prostu dokładałem/zdejmowałem tyle samo blaszek pod obie śruby naraz.Huberek napisał(a):Nie ustawisz kąta wyprzedzenia we frocie - musiałbyś zmieniać punkty mocowania wahacza.
M&J napisał(a):Jeśli chodzi o porządną firmę co robi zbieżność w Krakowie to polecam http://zbieznosc-krakow.pl/ ja tam robiłem ostatnio i byłem bardzo zadowolony goście są naprawdę profesjonalni a cała usługa zbieżność + kąty wyprzedzenia kół kosztuje 150 zł.
Jeżeli chodzi o blaszki to mam chyba jeszcze kilka ale nie mam pojęcia gdzie je wsadziłem musiał bym poszukać ale wydaje mi się że oni te blaszki powinni mieć.
Nie wiem czemu ktoś Ci kręcił drążkami skrętnymi które na zbieżność chyba nie mają wpływu.
Powrót do Zawieszenie i układ kierowniczy
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość