Pacjentem jest Frontera wersja B 3,2 V6 Long Limited (to już chyba wszystkie napisy na niej)
Uszkodzony najprawdopodobniej sterownik pompy ABS, tak w każdym razie twierdzi wg mechanika komputer.
Sterownik, lub jak go nazywają "płytka" jest podobno bardzo łatwy do wymiany, gorzej z kupnem.
Szukałem po numerze /widoczny na zdjęciach/- w intercarsie nie mają a w internecie oprócz ebaja, gdzie jest za jakieś chore pieniądze wyskakuje tylko używany za 1,5 stówy, z 10 dniową gwarancją.
Wolałbym uniknąć zakupu w takiej formie bo jak uczy doświadczenie, trudno potem odzyskać kasę jak przyślą złom.
I tu prośba i pytanie do Was:
Czy we wszystkich Frotach są takie same?
Czy istnieją jakieś zamienniki?
Jak szukać, gdzie, jakie nazwy/oznaczenia wpisywać?
Awaria, która początkowo objawiała się okresowym świeceniem kontrolki /teraz już stałym/, jest o tyle upierdliwa, że ABS, który niby normalnie działa- robi czasem niespodzianki, polegające na zadziałaniu bez wyraźnej przyczyny, nawet przy lekkim hamowaniu. To dość stresujące, kiedy jedziesz sobie spokojnie, przyhamowujesz bo ktoś przed tobą zwalnia - a tu jedynie terkot i pulsowanie pedału a miejsce jakoś tak szybko się kurczy.
Dopóki nie poradzę sobie z awarią, postanowiłem /jako opcja bezpieczniejsza/ całkowicie wyłączyć ABS.
W tym celu wypiąłem ze skrzyneczki przy akumulatorze bezpiecznik /jakiś dziwny, może to przekaźnik?/ oznaczony symbolem ABS.
Próba na gruntowej drodze- koła blokuje, jednak kontrolka ABS nadal się pali. Tu kolejne pytanie - czy tym sposobem "obezwładniłem" ABS całkowicie i już mi w trasie nie zrobi niespodzianki - a kontrolkę zignorować - czy zrobić to jakoś inaczej /pewniej/?

Z góry dzięki za pomoc,
Pozdrawiam!