Witamy !

[B] Nagrzewnica elektryczna

[B] Nagrzewnica elektryczna

Postprzez borat » 24 paź 2011 13:38:44

Witam czy mamy coś takiego u siebie w standardzie http://allegro.pl/opel-frontera-b-nagrz ... 25703.html ? jeżeli nie czy dało by się to w jakiś sposób założyć ?
borat

Re: [B] Nagrzewnica elektryczna

Postprzez maciar » 24 paź 2011 18:47:58

borat napisał(a):Witam czy mamy coś takiego u siebie w standardzie http://allegro.pl/opel-frontera-b-nagrz ... 25703.html ? jeżeli nie czy dało by się to w jakiś sposób założyć ?

To chyba jakaś ściema albo niewiedza.
tel. 504 035 487
maciar
Szyszkownik
Szyszkownik

Obrazki: 1
Pochwały: 16
Województwo: Lubelskie
Samochód: Niestety nie mam już Frontery :(

Postprzez jrzeuski » 24 paź 2011 19:31:54

Niekoniecznie. Pewnie wystarczy wywiercić dziurę w kanale i wepchnąć tę grzałę.
No mud, no fun
Frota A Long 2.5V6, simex 33", zawias +3", buda +2", drążki kierownicze HD + amortyzator skrętu, mosty 4.56 (przedni od B, tył z LSD), self-made snorkel i zderzaki stalowe, winch
Vectra B kombi 2.5V6 170KM
Vectra B kombi 2.0 16V - będzie WrakRace edition :twisted:

naprawy i motanie Frotek :arrow: SMS/PW/email/czat.
jrzeuski
Admin
Admin

Obrazki: 71
Pochwały: 78
Województwo: Pomorskie
Samochód: Frontera A 2.5TDS Long 1996-1998

Postprzez Pawel » 24 paź 2011 19:56:06

Zapewne jest to jakaś grzałka, ale czy seryjna... :niewiem: Mam taki swój prywatny pomysł aby coś takiego zamontować w kanałach wentylacyjnych... Na razie to tylko plany... :-|
...albo Ty jesz, albo Ciebie jedzą...
Obrazek
A 3,1 TDI Long '95
bike MTB wegług własnej specyfikacji...
Citroen C8 HDI
honda transalp xl600v
bmw f650st
w razie w: 696445799
Pawel
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Obrazki: 11
Pochwały: 10
Województwo: Warmińsko-Mazurskie
Samochód: Frontera A 2.8TDI Long 1995-1996

Postprzez borat » 24 paź 2011 22:08:53

Ciekawe jaką to ma wydajność. Aż napiszę do kolesia z jakiego miejsca on to wygrzebał, ciekawe co napisze
borat

Postprzez bozzu » 25 paź 2011 09:34:54

kupcie sobie takie coś http://allegro.pl/show_item.php?item=1869903727 i po sprawie
bozzu

Postprzez XII » 28 paź 2011 09:02:21

Jak rozkręcałem (wczoraj :D) moduł nagrzewnicy w celu wymiany nagrzewnicy to powiem, że taki element występuje u mnie w module nagrzewnicy... najprawdopodobniej załącza się on gdy kurek ustawiania temperatury przekręci się na maksa ponieważ podczas nastawy na maksa ramię wysięgnika regulujące światło otwarcia przepustnicy ciepłego powietrza w module załącza przełącznik mono-stabilny w pozycję zwarcia czyli coś załącza, a że blisko tej "grzałki" jest ten przełącznik to stwierdzam tak jak na wstępie :) ciekawe czy to moje jest sprawne...
XII
Starszy Zaglądacz
Starszy Zaglądacz

Województwo: Mazowieckie
Samochód: Frontera B 2.2DTI Sport 1998-2004

Postprzez jrzeuski » 28 paź 2011 10:38:50

Moduł rezystorów, o którym piszesz faktycznie siedzi w nawiewie, ale ma zupełnie inny styk i nie jest taki długi. To ze zdjęcia wygląda jak elektryczna nagrzewnica typu "farelka".
No mud, no fun
Frota A Long 2.5V6, simex 33", zawias +3", buda +2", drążki kierownicze HD + amortyzator skrętu, mosty 4.56 (przedni od B, tył z LSD), self-made snorkel i zderzaki stalowe, winch
Vectra B kombi 2.5V6 170KM
Vectra B kombi 2.0 16V - będzie WrakRace edition :twisted:

naprawy i motanie Frotek :arrow: SMS/PW/email/czat.
jrzeuski
Admin
Admin

Obrazki: 71
Pochwały: 78
Samochód: Frontera A 2.5TDS Long 1996-1998

Postprzez XII » 28 paź 2011 12:47:54

...tak racja. Przeczytaj mojego posta po modyfikacji... 100% modyfikacji = naprawienie pomyłki ;)
Rezystor obrotów nawiewu siedzi w części nawiewu zaraz za modułem silnika z wirnikiem nadmuchu, a przed modułem nagrzewnicy (część środkowa) - jest pod ciągłym przedmuchem jeśli nadmuch jest włączony :) a to coś jak grzałka elektryczna najprawdopodobniej dogrzewa (przy nastawie na maksa temperatury nadmuchu) powietrze by było naprawdę cieplej :)

Zdrów!
XII
Starszy Zaglądacz
Starszy Zaglądacz

Postprzez XII » 30 paź 2011 19:05:05

Witam,

Ze względu na to, że u mnie w module nagrzewnicy występuje takie bajer postanowiłem poszukać coś o tym w sieci... Powiem szczerze - mało tych informacji :D ale ...

Znalazłem takie coś w sieci... Klik!

U mnie to jest niby instalacja do tego dochodzi i było to podłączone do grubych kabli to mimo wszystko wydaje mi się, że mi to nie działa - nie wiem czy z powodu takiego iż jest to spalone czy najnormalniej niby, że jest podłączone to po prostu nie da się w tym modelu tego wykorzystać z powodu braku np. przekaźnika który to załączy... Gdzieś w sieci wyczytałem, że takie coś zamontowane mają auta z klima-tronikiem, mój frotek nawet nie ma klimy :P Być może poprzedni właściciel wymieniał nagrzewnicę (czego stwierdzić raczej nie potrafię - bo kiedy ja rozkręcałem wszystko by dostać się do nagrzewnicy - nie stwierdziłem ani braków w śrubkach, ani śladów na śrubkach czy innych elementach świadczących o tym, że ktoś to rozkręcał), a raczej cały moduł nagrzewnicy biorąc go z innego bardziej wyposażonego modelu frotki. ...i dlatego to mam u siebie... wiadomo przecież, że instalacja frontery czy to wersja uboga bez bajerów czy wersja z bajerami posiada wszystkie wiązki i połączenia ale pozostają one niewykorzystane - u mnie tak jak pisałem ta grzałka jest podłączona do kabli które idą w główną wiązkę ale raczej to nie działa.

Powinno to działać wtedy gdy przekręci się pokrętło od ogrzewania na maksa ponieważ wtedy ramię dźwigni zamykającej lub otwierającej przepływ przez nagrzewnicę wciska taki malutki mikro-przełącznik - dzieje się to tylko przy maksymalnej nastawie temperatury nadmuchu. Powinno być wtedy widoczne jakieś obciążenie (kiedy załącza się ta grzałka), np. przygaśnięcie świateł bądź zwolnienie obrotów dmuchawy a tu po za klikiem tego mikro przełącznika nic nie ma...

Właśnie w tym momencie wybieram się do garażu w celu obejrzenia bezpieczników w kabinie jak i w komorze silnika czy jest coś tam takiego jak "cramic heater" teoretycznie powinno to mieć 40A bezpiecznik :D

Dam znać co odkryłem i prosiłbym osoby znające temat o wypowiedzenie się w tej sprawie... bo jeśli u mnie to jest bo powinno być to dlaczego ma to nie działać? :>

Zdrów!
XII
Starszy Zaglądacz
Starszy Zaglądacz

Postprzez XII » 31 paź 2011 08:11:27

No więc... W puszcze bezpieczników brakuje mi tylko 2ch przekaźników które oznaczone są śnieżynką... nie wiem do czego one miałyby niby służyć - są 2 takie miejsca. A moja nagrzewnica elektryczna raczej się nie załącza. Chyba, że działa tylko wtedy jak jest niższa temp. zewnętrzna bo może być tak jak ze świecami żarowymi w niektórych samochodach np. B4 1.9TDI - załączają się tylko wtedy gdy temp. zewnętrzna jest poniżej 8st.C

Ale byłoby dobrze gdyby ktoś z forumowiczów znających temat uświadomił mnie i innych zainteresowanych co to jest, kiedy występuje i jak to działa :)

Zdrów!
XII
Starszy Zaglądacz
Starszy Zaglądacz

Postprzez brum » 31 paź 2011 11:09:31

XII napisał(a):ch przekaźników które oznaczone są śnieżynką

Od klimy.
3.0 V6... '97...Federal Couragia MT 32", przedni most sztywny, winda, zderzak a'la Calmini, Snorkel, AVM...
Obrazek
brum
Maruda
Maruda

Obrazki: 2
Pochwały: 59
Województwo: Małopolskie

Postprzez XII » 31 paź 2011 12:26:06

No właśnie... mogłem pomyśleć :) i sam wpaść na to.. moja frotka nie ma klimy... może jeden z tych przekaźników odpowiedzialny jest za załączanie tej grzałki? no ale jak na takie coś w module nagrzewnicy... mowa tu o tej grzałce powinno mieć jakieś zabezpieczenie np. bezpiecznik - wyczytałem w necie, że w innych autach tak zwany ceramic heater ma bezpiecznik 40A... u mnie jedynie świece żarowe mają najmocniejsze bezpieczniki ... taka spiralka... są dwa takie obok siebie po 80A bodajże ale też są w innym miejscu oznaczone spiralką bezpieczniki ... jest coś co ma oznaczenie 100A lol? i coś obok co ma albo 60A albo 80A jeszcze... i też ma spiralkę jako oznaczenie.

Moim zdaniem sterowanie taka grzałka powinna mieć na przekaźniku bo na pewno trochę prądu ciągnie, a jej załączanie przez taki mały mikro-styk powodowałoby jego natychmiastowe unicestwienie... więc ów mikro-styk jest, a racze winien być wyzwalaczem czegoś bardziej wytrzymałego, np. przekaźnika... tylko którego? :D może ów przekaźnik znajduje się zupełnie w innym miejscu - zauważyłem przekaźnik znajdujący się pod skrzynką bezpieczników w kabinie umocowany na wsuwkę z blachy przykręconą zaraz pod tym pudłem z bezpiecznikami. Może to ten? :)

Ma ktoś jakieś pomysły ? :P Byłoby miło gdyby takie coś u mnie działało poprawnie...

Zdrów!
XII
Starszy Zaglądacz
Starszy Zaglądacz

Postprzez maciar » 31 paź 2011 18:31:55

:? a gdzie to cudo siedzi we froci.Przy wymianie nagrzewnicy nie obiło mi się o oczy.Jeśli to orginał to te auto coraz bardziej mnie zaskakuje
tel. 504 035 487
maciar
Szyszkownik
Szyszkownik

Postprzez XII » 31 paź 2011 21:40:45

Obrazek

Powyżej masz fotke zrobioną telefonem - dlatego cienka jakość - zrobiłem tę fotkę tylko i wyłącznie po to by wiedzieć jak były te druty pospinane - bo wszystko rozkładałem na czynniki pierwsze i myłem - nie pomyślałem by zrobić fotkę z tą nagrzewnicą, przełacznikiem i kablami.

Na fotce dorysowałem co i gdzie jest umieszczone, a oto opis co jest co i gdzie :):

Kolorem zielonym oznaczyłem miejsce montowania tej elektrycznej nagrzewnicy, zielona kropka oznacza miejsce wkręcania wkręta który mocuje tę nagrzewnicę z obudową.
Kolorem czerwonym oznaczyłem miejsce w którym umieszczony jest mikro-styk, kropka to miejsce wkręta trzymającego uchwyt tego przełącznika, natomiast kreska na tym ramieniu to punk który przy maksymalnej nastawie załącza ów przełącznik.
Kolorem błękitnym oznaczyłem uchwyt wykonany z cienkiej blaszki który oplata w okół wiązkę przewodów idących od nagrzewnicy i przełącznika, kropka to wkręt trzymający cały uchwyt tej wiązki :D
Kolorem fioletowym oznaczyłem przewody idące od nagrzewnicy jak również od przełącznika, oraz wtyczki :D

...o właśnie tak to wygląda :D W skrócie: elektryczna nagrzewnica umiejscowiona jest zaraz pod nagrzewnicą tradycyjną.

Gdybym wiedział, że ten temat tak bardzo mnie, nas zainteresuje narobiłbym więcej fotek z całymi bebechami tj. z nagrzewnicą, przełącznikiem i kablami :D teraz trochę za późno.

Zdrów!
XII
Starszy Zaglądacz
Starszy Zaglądacz

Postprzez maciar » 31 paź 2011 21:54:59

W mojej niema tego.
tel. 504 035 487
maciar
Szyszkownik
Szyszkownik

Postprzez nesfor » 16 maja 2012 18:10:44

ja w moejej tez nie mam a moja nagrzewnic ajest zblizona do tej :

http://allegro.pl/opel-frontera-b-98-no ... 66252.html

czy wystarczy wyciac dziure czy gotowa nagrzewnice kupic i wymienic ?
Opel Frontera B long 3.2 2000 LPG
nesfor
Starszy Maniak
Starszy Maniak

Obrazki: 2

Powrót do Układ chłodzenia i ogrzewania, klimatyzacja