Witamy !

[All] Temperatura w aucie.

[All] Temperatura w aucie.

Postprzez RKO91 » 02 sie 2012 18:22:37

1.Witajcie, mam dwa pytania do was. Po kupieniu mojej Frontery okazało się że czeka mnie nie jeden wydatek. Obecnie frota jeździ bez większych zarzutów. ale nurtują mnie dwie rzeczy. Mieszkam z 15 km od poznania, jak jest na dworze naprawdę gorąco. Wskaźnik temperatury bardzo szybko przekracza połowę. jak utrzymuje stałe tempo, wszystko wporząsiu, ale jak trafiam na światła, stanie w korkach. Zaczynam się już powoli denerwować. Wskaźnik podbija praktycznie na ostatnią kreske białą, przed tą cholerną czerwoną. niby nie dobija do końca ale ok. Jak wyjeżdżam z korków. To wskazóweczka opada do jednej kreski powyżej połowy. Fakt faktem mam dziurawą chłodnice no ale bez przesadyzmu. W trzech miejscach odrobinę wyszczerbiona. Raz na jakiś czas dolewam płyn i daje rade.

2.A po drugie, skoro założyłem już tutaj temat, to mam jeszcze jedno pytanie. Odnośnie diody silniczka. Jadąc na gazie , bez reguły , raz na jakiś czas. Czasami nie zaświeca się, a czasami mignie na około 3-4 sekundy. i gaśnie i spokój. Czasami raz, czasami dwa. Ostatnio jak się spieszyłem i na dzień dobry dałem jej dość duże tempo. To przez krótki odcinek 3- 4 razy tak zaświeciła się na 3-4 sekundy. Z tego co podobno czytałem to jest SONDA. Tylko oczy można z tym jezdzić?. Auto nie zrywa, nie spada z obrotów nie gaśnie. Chodzi tak jak powinno.

pozdrawiam Dawid.
RKO91

Re: Temperatura w aucie.

Postprzez Ikis » 02 sie 2012 19:31:11

[quote="RKO91"]1.Witajcie, mam dwa pytania do was. Po kupieniu mojej Frontery okazało się że czeka mnie nie jeden wydatek. Obecnie frota jeździ bez większych zarzutów. ale nurtują mnie dwie rzeczy. Mieszkam z 15 km od poznania, jak jest na dworze naprawdę gorąco. Wskaźnik temperatury bardzo szybko przekracza połowę. jak utrzymuje stałe tempo, wszystko wporząsiu, ale jak trafiam na światła, stanie w korkach. Zaczynam się już powoli denerwować. Wskaźnik podbija praktycznie na ostatnią kreske białą, przed tą cholerną czerwoną. niby nie dobija do końca ale ok. Jak wyjeżdżam z korków. To wskazóweczka opada do jednej kreski powyżej połowy. Fakt faktem mam dziurawą chłodnice no ale bez przesadyzmu. W trzech miejscach odrobinę wyszczerbiona. Raz na jakiś czas dolewam płyn i daje rade.

Visco na wentylatorze nie łapie? bo wygląda na to że silnik schładza się tylko podczas jazdy...
Ikis
Przesiadywacz
Przesiadywacz

Pochwały: 1
Województwo: Dolnośląskie
Samochód: Frontera A 2.0i Sport 1995-1998

Postprzez Odoll » 02 sie 2012 22:56:17

temperatura to wisko i może brudna chłodnica (zabłocona?) bo i tak masz za wysoką temp. ja podczas jazdy mam wskazówkę na połowie , jak stoi długo na wolnych to rosnie zawsze.
a z tą lampką silnika na gazie to na bank sonda lambda , tylko nie awaria sondy a złe wyregulowanie gazu , proponuję wizytę u gazownika na regulację, powinno ustąpić.
Kupiłem bordo frote,
kupiłem bordo frote,
bende se nią jeździł,
lasem polem błotem.
Odoll
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Obrazki: 2
Pochwały: 10
Województwo: Pomorskie
Samochód: Niestety nie mam już Frontery :(

Postprzez RKO91 » 03 sie 2012 17:35:59

Podczas jazdy wskazówka utrzymuje się na połowie, maksymalnie kreska jedna ponad. Ale własnie w mieście, drażni mnie własnie ten skok temperatury. Chlodnica jest czysta, nie mam czasu jeździć w terenie ostatnio. Ile kosztuje taka wizyta i regulacja u gazownika?. No i ten problem nie występował. Jakiś czas był spokój i nagle "jebs"
RKO91

Powrót do Układ chłodzenia i ogrzewania, klimatyzacja