Witamy ! |
---|
|
Paweł32 napisał(a):Nigdy nie lałem wody !!!
Paweł32 napisał(a):Spuściłem na pewno wszystko. Przedmuchałem układ powietrzem i nic już nie wypłynęło. No i nic nie blokowało w czasie przedmuchiwania.
No i słusznie wykoncypowałeś. Pompa musi przepchać wszystkie bąble powietrzne do zbiorniczka wyrównawczego. A do tego potrzeba czasu i obrotów.Paweł32 napisał(a):poznałem układ chłodzenia, znalazłem nagrzewnicę i przewody od- i do- niej prowadzące. Kwestią nadal dla mnie nieznaną jest sposób odpowietrzania - poza włączeniem silnika i pracą pompy wody!
To czujnik poziomu płynu i wywali Ci komunikat na wyświetlaczu jak będzie mało. O ile w ogóle działa, bo różnie z tym bywa.o czego służy element elektryczny w zbiorniczku wyrównawczym?
Paweł32 napisał(a):No to jedno wiem na pewno, dlaczego miałem wiosną na wyświetlaczu napis: liquid refroidis. Dzięki za wyjaśnienia.
Co do reszty, dzisiaj porozpinałem wszystkie przewody chłodzące, a jutro od rana będę zalewał na nowo układ. Po przepłukaniu najpierw wszystkiego po kolei.
Paweł32 napisał(a):Płukanie i mycie układu to ja zrobiłem wczoraj. A powodem było, jak w tytule i to, że weszło tylko 5 litrów płynu, zamiast 8! Więc szukam powodów dlaczego tak się zdarzyło. I mam nadzieję, że jutro będę już wiedział.
-- Dodano 18 lis 2019 11:49:49 --
Przepłukałem dzisiaj jeszcze raz wszystko, cały układ. Lałem do każdego przewodu. Pozakładałem na swoje miejsce wszystkie węże, wężyki, etc i wlałem 5 litrów płynu . Gdzie jest miejsce na te nie wlane 3 litry ???
ps
jutro jadę na wymianę świec, poproszę majstra, niech on to wszystko sprawdzi, bo inaczej trafi mnie ...
Nie wiem czemu tak sie upierasz zeby wlac konkretna pojemnosc. Istotnym jest by po odpowietzeniu poziom plynu był zgodny ze wskazaniem na zbiorniczku wyrownawczym i/lub pod korek na chlodnicy (bo w B chyba jest). Skad masz dane o 8litrach plynu? Czy probowales w jakis sposob spuszczac plyn z bloku silnika az do samego dolu? Nie wiem czy sa tam jakies dedykowan korki spustowe ktore pozwalaja osuszyc go do zera?
Może termostat blokuje spuszczenie całości a potem napełnienie
Powrót do Układ chłodzenia i ogrzewania, klimatyzacja
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość