Czy coś się zmieniło w tej materii? Czy sprężarka w 100% pasuje od B 2.2 benzyna? A co z tą vectrą?
-- Dodano 09 sty 2020 11:51:22 --
Ponawiam pytanie. Coś ktoś sprawdził? Wie? Moja niestety okazała się uszkodzona (wytarta) mechanicznie. Nic z niej już nie będzie i muszę szukać innej U mnie siedzi ZEXEL DKV-14G
Numery katalogowe takie same w 3.2 jak i w 2.2 więc to te same sprężarki. Vectra odpada. U mnie jest ZEXEL DKV-14D, ostatnio wymieniałem tarcze sprzęgła. Gdyby ktoś też miał z tym problem podpowiem, że trochę szukałem i kiepsko z dostępnością. Jedyne co udało mi się znaleźć to tarcza ZEXEL DIESEL KIKI ze sklepu wspomnianego wcześniej. Wszystkie wymiary się zgadzają oprócz odsadzenia piasty, które powoduje że tarcza jest zbyt daleko od sprzęgła - różnica około 2mm. Stara piasta trafiła do nowej tarczy, odpowiednia podkładka dystansowa między wałkiem a piastą i działa.
Ja po fakcie też już wiem, że nawet do 3,2 zexel ma dwa rodzaje sprężarek. Różnią się właśnie sprzęgłem. Oba typy są kompatybilne ze sobą i wchodzą bez problemu na auto ale między sobą nie wszystkie części są zamienne.
Nie, założyłem "tą drugą". Pasuje i działa ale różnią się sprzęgłami i przyłączeniami rur (musiałem potem też od tej sprężarki kupić wąż). Tak, osuszacz wymieniałem bo stary nie wiadomo ile miał a to grosze kosztuje.