Witamy !

[All] Rura wlewu paliwa

[All] Rura wlewu paliwa

Postprzez JaGrab3 » 07 wrz 2011 09:54:52

Witajcie,
przerdzewiała mi metalowa rura wlewu do baku, ma ktoś na to jakiś patent (oprócz wymiany na nową).
Może dało by się dopasowąć jakąś z tworzywa, ew. całą rurę zrobić jako wąż gumowy?
Czarny SIGNUM 2.0 Turbo, Astra II
Było: B 3.2 V6 Manual,Mitsubishi Galant Sport Edition,Carisma 1.6,civic 1.5
ObrazekObrazekObrazek
JaGrab3
Guru
Guru

Pochwały: 2
Województwo: Małopolskie
Samochód: Niestety nie mam już Frontery :(

Re: Rura wlewu paliwa.

Postprzez jrzeuski » 07 wrz 2011 10:40:57

JaGrab3 napisał(a):ew. całą rurę zrobić jako wąż gumowy?
Jeśli dasz radę ją umocować tak, żeby nie dotykała wydechu i o nic nie ocierała, to będzie :>:
No mud, no fun
Frota A Long 2.5V6, simex 33", zawias +3", buda +2", drążki kierownicze HD + amortyzator skrętu, mosty 4.56 (przedni od B, tył z LSD), self-made snorkel i zderzaki stalowe, winch
Vectra B kombi 2.5V6 170KM
Vectra B kombi 2.0 16V - będzie WrakRace edition :twisted:

naprawy i motanie Frotek :arrow: SMS/PW/email/czat.
jrzeuski
Admin
Admin

Obrazki: 71
Pochwały: 78
Województwo: Pomorskie
Samochód: Frontera A 2.5TDS Long 1996-1998

Postprzez XII » 08 wrz 2011 07:38:18

Witam,
Miałem ten sam problem... przerdzewiałe zaczepy, rurki odpowietrznika no i na koniec jak wymontowałem wszystkie bebechy z wlewu okazało się, że główna rura ma rdzę w środku czyli i dziury... Poszukałem na allegro, znalazłem, kupiłem (gość zapewniał mnie, że rura jest w stanie idealnym). Przyszła paczka otwieram, oglądam i stwierdzam no rzeczywiście idealna rura - farba oryginalna wszędzie się trzyma i w ogóle - super - pomyślałem... ale.. po dokładnych oględzinach stwierdziłem obecność małych purchli przy uchwytach - w miejscach spawów mosiężnych albowiem uchwyty przy tych rurach mocowane są mosiądzem na samych brzegach z każdej strony. Oczywiście zacząłem te purchle czyścić - okazało się, że rdza jest tak duża między uchwytem a rurą, że aż spawy popękały taki nacisk rdza dała :) masakra - wkurzyłem się bo miała być idealna no i w sumie wyglądała na idealną - koleś mnie nie oszukał... Postanowiłem rozebrać całą rurę i wszystko wypiaskować - tak też zrobiłem - porozcinałem mosiężne spawy, oddzieliłem wszystkie rurki od uchwytów i na piaskarkę - okazało się, że główna rura ma 2 dziury :) i ta cieńsza od przelewu też ma 2 dziury :D masakra... a teraz mój patent na to: kwas do lutowania twardego, twarda cyna i lutownica - palniczek na gaz do zapalniczki i ogień. Wszystkie wżery ocynowałem, ocynowałem uchwyty tam gdzie stykają się rury z uchwytem, ocynowałem rurki w miejscach gdzie przylegają do uchwytów, wszystko poukładałem jak powinno być, rozgrzałem w miejscach przylegania do uchwytów i dostawiłem cynę :) ładnie powciągało :D zrobiły się luty na całej powierzchni styku uchwytów z rurami, później zalutowałem dziury i dobrze ocynowałem okolice wżerów jak i same wżery pozostałe. Po tych zabiegach wsadziłem rurę do wody z mydłem w celu zmycia pozostałości kwasu do lutowania - moczyła się przez całą noc :) z początku w wodzie gorącej by powoli odpuścić luty by nie były kruche. Później było mycie rozpuszczalnikiem i 3 warstwy hameraida czarnego matowego. Rura jest już założona - a to jak się będzie sprawować się dopiero okaże :) Rozbieranie rury zajęło mi jakieś 2h, piaskowanie ok. 1h, lutowanie ok 4h, malowanie 1,5h w sumie. Czy było warto? się okaże :D

Pozdrawiam.
XII
Starszy Zaglądacz
Starszy Zaglądacz

Województwo: Mazowieckie
Samochód: Frontera B 2.2DTI Sport 1998-2004

Postprzez JaGrab3 » 08 wrz 2011 09:14:09

No nie no, za dużo roboty!!! :P
Zastanawiam się, zeby sprobowac dosztukować z PCV... poskręcać na opaskach, wtedy nie zgnije...
Nawet sam kawałek ten przy uchwycie.
ObrazekObrazekObrazek
JaGrab3
Guru
Guru

Postprzez jrzeuski » 08 wrz 2011 09:17:05

JaGrab3 napisał(a):Zastanawiam się, zeby sprobowac dosztukować z PCV...
Znaczy się z kibel-rury? :D
No mud, no fun
Frota A Long 2.5V6, simex 33", zawias +3", buda +2", drążki kierownicze HD + amortyzator skrętu, mosty 4.56 (przedni od B, tył z LSD), self-made snorkel i zderzaki stalowe, winch

jrzeuski
Admin
Admin

Postprzez JaGrab3 » 08 wrz 2011 09:20:55

No hmm, kibel rura to zbytnio uszczegółowione stwierdzenie. Chodzi o rury hydrauliczne, do instalacji wodnych.
ObrazekObrazekObrazek
JaGrab3
Guru
Guru

Postprzez jrzeuski » 08 wrz 2011 09:45:00

JaGrab3 napisał(a):Chodzi o rury hydrauliczne, do instalacji wodnych.
Hmm, te do instalacji wewnętrznych raczej nie występują w odpowiednich średnicach a poza tym zarówno w wersji zgrzewanej jak i klejonej to kiepski pomysł. Do zastosowań zewnętrznych są chyba tylko zgrzewane. Masz odpowiedni sprzęt do nich? Myślę, że lepiej jednak pójść w gumę.

PS. Jak mi przerdzewiał punktowo przewód paliwowy na ramie to owinąłem go w tym miejscu paskiem gumy i zacisnąłem opaską. Jeździłem tak ponad rok i nic nie przeciekło aż do wymiany całego przewodu, bo spróchniał w miejscu, gdzie nie było dostępu, żeby zastosować taki sam patent.
No mud, no fun

jrzeuski
Admin
Admin

Postprzez XII » 08 wrz 2011 09:49:07

JaGrab3 napisał(a):No nie no, za dużo roboty!!! :P
....

...ale mam oryginał i to chyba zabezpieczony tak, że samochód zgnije a to zostanie :D
XII
Starszy Zaglądacz
Starszy Zaglądacz

Postprzez jrzeuski » 08 wrz 2011 09:55:44

XII napisał(a):...ale mam oryginał i to chyba zabezpieczony tak, że samochód zgnije a to zostanie :D
A ja myślę, że jak samochód zacznie Ci gnić to zabezpieczysz go tak, że przetrwa Trabanty :mrgreen:
No mud, no fun

jrzeuski
Admin
Admin

Postprzez JaGrab3 » 08 wrz 2011 10:12:30

W sumie, guma też da rady, ale sproboję zrobić tak, zeby oryginalną rurę zostawić w jak największej części.

Z tego co patrzyłem na aukcjach to taka rura w okolicy stówki. Ale nie wiadomo w jakim stanie jest.

Ps. Czy dużo jest męczenia żeby tą rurę wyjąć? Nie mam kanału, i tak tego dokładnie nie oglądałem.
ObrazekObrazekObrazek
JaGrab3
Guru
Guru

Postprzez XII » 08 wrz 2011 10:51:29

Hey,
Wykręcić rurę ciężko nie jest bez kanału - w moim przypadku miałem odkręcony tylny zderzak bo ... robię lekką konserwację ;) ot takie tam zdzieranie rdzy i malowanie + baranek + parafina (z fluidolem) w ramę, profile... itp. :) i rurą wlewową zająłem się tak przy okazji. Musisz pamiętać by z rury z obu stron pościągać węże gumowe - wtedy wyjdzie bez problemów.

jrzeuski napisał(a):
XII napisał(a):...ale mam oryginał i to chyba zabezpieczony tak, że samochód zgnije a to zostanie :D
A ja myślę, że jak samochód zacznie Ci gnić to zabezpieczysz go tak, że przetrwa Trabanty :mrgreen:

...no właśnie :) "zacząłem" (bo trwa to już 3ci tydzień ;) a to tylko dlatego, że robię to po pracy - mało czasu) lekkie zabezpieczanie mojej frotki przed rdzą - na szczęście nie ma tragedii, przegnita nie jest, rzekłbym lekka rdza, którą zresztą usuwam w miarę możliwości, a następnie zabezpieczam malując odpowiednią farbą na to dam baranka ze 2 warstwy, a we wszystkie możliwe dziury naleje parafiny medycznej :) tak, żeby się utopił ;) potem parafina z fluidolem na gorąco. I możesz mieć rację z tym trabantem :D w sumie ;)

Zdrów!
XII
Starszy Zaglądacz
Starszy Zaglądacz

Re: [All] Rura wlewu paliwa

Postprzez JaGrab3 » 29 wrz 2013 20:30:45

No wlasnie zapomniałęm tu dopisać. Skończyło się na wymienie całej rury na .... rure z umywalki harmonijkową. Idealnie pasuje, taka o średnicy 50 mm, cycuś malina.
Dokrecona na 2 opaski zaciskowe, no i trytrytki.
ObrazekObrazekObrazek
JaGrab3
Guru
Guru

Powrót do Nadwozie, rama