tupek napisał(a):Rozumiem że ktoś marzy o samochodzie, ale jeżeli nie stać go na jego utrzymanie to po pewnym czasie stanie się złomem i w końcu dostanie złą opinię awaryjności.
Są też plusy takich rozczarowań - auto idzie na złom a my mamy części
Witamy ! |
---|
|
tupek napisał(a):Rozumiem że ktoś marzy o samochodzie, ale jeżeli nie stać go na jego utrzymanie to po pewnym czasie stanie się złomem i w końcu dostanie złą opinię awaryjności.
Dr Max napisał(a):Auto jak w opisie, tj. 3,2 V6 - średnie spalanie z 10 tys. km wynosi 12,0 - 13,00 l/100km.
Uwagi:
- paliwo Pb98 na stacjach BP. Przy paliwie Pb98 z Orlenu pali więcej o 1l/100km.
- po naprawie licznika kilkukrotnie skorelowałem dane z komputera z rzeczywistym spalaniem (zawsze tankuję do pełna) i komputer zaniża standardowo jak w większość aut, tj. o 0,2-0,3 l/100 km.
- przebieg: 40% miasto, 30% leśne drogi, 30% dojazd do tych lasów drogami krajowymi przy prędkości 80-110 km/h,
- zasadniczo nie jeżdżę tym autem w trasy, ale przy prędkościach autostradowych 140-160 km/h spalanie wynosiło 15 - 16 l/100 km (były to krótkie odcinki rzędu kilkudziesięciu km).
- max prędkość jaką osiągnąłem wynosiła 180km/h przy 4300 obr./min. Szybciej jakoś się bałem. Mimo, że auto posiadam od roku i staram się je doprowadzić do stanu fabrycznego to z tyłu głowy zawsze jest ta świadomość że przecież ma już prawie 20 lat.
- auto wyposażone jest w ogumienie AT w standardowym, tj. seryjnym rozmiarze.
- dynamiczna jazda w mieście (tzw. szybki nerwowy dzień) bez problemu osiąga 15 l/100km,
- spokojna jazda drogami krajowymi (80-110 km/h) - bez problemu zbliża się do 10 l/100km
Dr Max napisał(a):Parametry przejazdu:
- 1100 km (55% trasy) - drogi szybkiego ruchu (S-ki i autostrady) - prędkość 120-140 km/h (w porywach wyższa)
- 300 km (15% trasy) - drogi krajowe i przejazdy przez teren zabudowany - prędkość 50-100 km/h
- 600 km (30% trasy) - lokalne drogi i szlaki górskie
Wynik z dystansu 2000 km odczytany z komputera wynosi 12,2 l/100 km przy średniej wynikowej prędkości przejazdu 65 km/h.
Spalanie rzeczywiste obliczone na podstawie rachunków za paliwo wyniosło 12,64 l/100 km.
To w sumie 2 razy więcej niż auto, które na co dzień użytkuję, ale chyba tragedii aż takiej nie ma.
nightman napisał(a):Dr Max napisał(a):Parametry przejazdu:
- 1100 km (55% trasy) - drogi szybkiego ruchu (S-ki i autostrady) - prędkość 120-140 km/h (w porywach wyższa)
- 300 km (15% trasy) - drogi krajowe i przejazdy przez teren zabudowany - prędkość 50-100 km/h
- 600 km (30% trasy) - lokalne drogi i szlaki górskie
Wynik z dystansu 2000 km odczytany z komputera wynosi 12,2 l/100 km przy średniej wynikowej prędkości przejazdu 65 km/h.
Spalanie rzeczywiste obliczone na podstawie rachunków za paliwo wyniosło 12,64 l/100 km.
To w sumie 2 razy więcej niż auto, które na co dzień użytkuję, ale chyba tragedii aż takiej nie ma.
Toż to w przypadku 3.2 prawie jak za darmo wliczając 600km po szlakach górskich Ja bym się tam spodziewał cyferki 2 zamiast cyferki 1 w spalaniu
marek230482 napisał(a):W większości spalanie ludzie podają wyższe bo chodzi o lpg.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość