Prędkościomierz a GPS

Zagadnienia dotyczące eksploatacji Frontery

Prędkościomierz a GPS

Postprzez brum » 28 kwi 2014 16:53:10

Dziś jechałem za tirem i gość miał na gps 85, na liczniku 90, a ja na liczniku 80. Więc przy 100 na liczniku to ile jadę?
3.0 V6... '97...Federal Couragia MT 32", przedni most sztywny, winda, zderzak a'la Calmini, Snorkel, AVM...
Obrazek
Avatar użytkownika
brum
Maruda
Maruda
 
Posty: 9368
Obrazki: 2
Dołączył(a): 05 lip 2007 23:47:16
Lokalizacja: Chechło
Pochwały: 59
Województwo: Małopolskie
Samochód: Niestety nie mam już Frontery :(

Re: prędkościomierz a gps

Postprzez bomba78 » 28 kwi 2014 17:32:17

zawsze coś przekłamuje :)))
jak jadę do 70km na liczniku gps podaje więcej
90-100 praktycznie się nakrywają :))
100-120 licznik pokazuje więcej :))
:guns: Dopóki Walczysz Jesteś Zwycięzcą :guns:

Obrazek Obrazek Obrazek
Avatar użytkownika
bomba78
Młodszy Guru
Młodszy Guru
 
Posty: 738
Obrazki: 0
Dołączył(a): 22 sty 2013 13:44:53
Lokalizacja: Warszawa-Włochy
Województwo: Mazowieckie
Samochód: Niestety nie mam już Frontery :(

Re: prędkościomierz a gps

Postprzez renowator » 28 kwi 2014 17:52:04

Ja jadę o10 km/h wolniej od wskazań GPS :niewiem:
Błoto wciąga,błoto spaja,a najlepiej gdy po ja.. .
Avatar użytkownika
renowator
Nałogowiec
Nałogowiec
 
Posty: 338
Obrazki: 0
Dołączył(a): 21 sty 2014 08:45:14
Lokalizacja: Dębe Wielkie k.Mińska Mazowieckiego
Województwo: Mazowieckie
Samochód: Frontera A 2.4i Long 1991-1995

Re: prędkościomierz a gps

Postprzez brum » 28 kwi 2014 18:01:57

To że inaczej pokazuje to wiem. na 33" jest jak piszę. Na 32" licznik pokazywał identycznie jak gps.
3.0 V6... '97...Federal Couragia MT 32", przedni most sztywny, winda, zderzak a'la Calmini, Snorkel, AVM...
Obrazek
Avatar użytkownika
brum
Maruda
Maruda
 
Posty: 9368
Obrazki: 2
Dołączył(a): 05 lip 2007 23:47:16
Lokalizacja: Chechło
Pochwały: 59
Województwo: Małopolskie
Samochód: Niestety nie mam już Frontery :(

Re: prędkościomierz a gps

Postprzez bomba78 » 28 kwi 2014 18:03:51

ja mam 31 :)
:guns: Dopóki Walczysz Jesteś Zwycięzcą :guns:

Obrazek Obrazek Obrazek
Avatar użytkownika
bomba78
Młodszy Guru
Młodszy Guru
 
Posty: 738
Obrazki: 0
Dołączył(a): 22 sty 2013 13:44:53
Lokalizacja: Warszawa-Włochy
Województwo: Mazowieckie
Samochód: Niestety nie mam już Frontery :(

Re: prędkościomierz a gps

Postprzez szymon.ha » 28 kwi 2014 18:43:13

U mnie na 33" prędkość rzeczywista jest o 25% większa niż na liczniku, przy 40 na liczniku jest 50 na gps, przy 80 jest 100, a przy 100 jest 125 itp.
Avatar użytkownika
szymon.ha
Diler
 
Posty: 3166
Obrazki: 2
Dołączył(a): 08 mar 2009 23:03:38
Pochwały: 12
Województwo: Pomorskie
Samochód: Frontera B 3.2 V6 Long 1998-2004

Re: prędkościomierz a gps

Postprzez drech » 28 kwi 2014 18:58:56

Dlaczego zakładacie, że gps pokazuje właściwą prędkość?
Opinia większości nie jest równoznaczna z prawdą.
drech
Podszyszkownik
Podszyszkownik
 
Posty: 1017
Obrazki: 2
Dołączył(a): 30 paź 2011 18:04:25
Lokalizacja: Lublin
Pochwały: 18
Województwo: Lubelskie
Samochód: Frontera B 3.2 V6 Long 1998-2004

Re: prędkościomierz a gps

Postprzez renowator » 28 kwi 2014 19:22:31

ciężko wyczuć które wskazanie jest bliższe prawdy :niewiem: Ale niepokojące są różnice wskazań :shock:
Błoto wciąga,błoto spaja,a najlepiej gdy po ja.. .
Avatar użytkownika
renowator
Nałogowiec
Nałogowiec
 
Posty: 338
Obrazki: 0
Dołączył(a): 21 sty 2014 08:45:14
Lokalizacja: Dębe Wielkie k.Mińska Mazowieckiego
Województwo: Mazowieckie
Samochód: Frontera A 2.4i Long 1991-1995

Re: prędkościomierz a gps

Postprzez RudeBoy » 28 kwi 2014 20:32:05

drech napisał(a):Dlaczego zakładacie, że gps pokazuje właściwą prędkość?


Bo pokazuje.
Jadąc równomiernie znaczy się ze stałą prędkością mając odbiornik klasy min 12 kanałowy granica błędu prędkości nie przekracza 0,5% więc tak GPS w tej kwestii jest bardzo dokładny.
Dla odbiorników równocześnie korzystających z sieci GPS i GLONASS dokładność jest jeszcze wyższa.
Grzechu

I would rather push my Land Rover than drive a jeep
jest Land Rover Discovery II Td5 - miłość przyjdzie z czasem
była Frontera B Sport 2.2dti - lift 3" + BL 1" BFG MT KM2 32", stal, winch, osłony i inne fanty
Avatar użytkownika
RudeBoy
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik
 
Posty: 7303
Obrazki: 21
Dołączył(a): 17 kwi 2011 00:58:19
Pochwały: 90
Województwo: Małopolskie
Samochód: zbłądziłem - mam inny pojazd

Re: prędkościomierz a gps

Postprzez drech » 28 kwi 2014 21:27:00

Czyli jak nie poruszam się ze stałą prędkością (względem czego?) lub mam odbiornik klasy niższej niż 12 kanałowy (kto wie jaki ma?), to pomiar nie jest dokładny?
Czy ma znaczenie z jakiego softu korzystam?
Opinia większości nie jest równoznaczna z prawdą.
drech
Podszyszkownik
Podszyszkownik
 
Posty: 1017
Obrazki: 2
Dołączył(a): 30 paź 2011 18:04:25
Lokalizacja: Lublin
Pochwały: 18
Województwo: Lubelskie
Samochód: Frontera B 3.2 V6 Long 1998-2004

Re: prędkościomierz a gps

Postprzez klejnus » 28 kwi 2014 21:29:07

Pod warunkiem że jedziemy na otwartej przestrzeni :) Przez las predkości lubią mocno sie zmieniać na GPS. I nie pisze tu o leśnej drodze tylko normalnym asfalcie.
klejnus
Przesiadywacz
Przesiadywacz
 
Posty: 211
Obrazki: 30
Dołączył(a): 09 lut 2014 22:46:09
Lokalizacja: Nowa Wieś Ujska
Pochwały: 2
Województwo: Wielkopolskie
Samochód: Frontera B 2.2DTI Long 1998-2004

Re: prędkościomierz a gps

Postprzez RudeBoy » 28 kwi 2014 22:15:34

drech napisał(a):Czyli jak nie poruszam się ze stałą prędkością (względem czego?) lub mam odbiornik klasy niższej niż 12 kanałowy (kto wie jaki ma?), to pomiar nie jest dokładny?
Czy ma znaczenie z jakiego softu korzystam?


Względem ziemi :)
Jak zapewne wiesz satelity GPS i GLONASS są satelitami na orbicie średniej i znany jest ich ruch i odległość względem siebie.

Soft jakieś tam znaczenie ma ale raczej niewielkie gdyż wyliczanie prędkości na podstawie GPS jest banalne i chyba nie ma tak debilnych programistów, którzy by tego nie potrafili sensownie ogarnąć.

-- Dodano 28 kwi 2014 23:18:08 --

klejnus napisał(a):Pod warunkiem że jedziemy na otwartej przestrzeni :) Przez las predkości lubią mocno sie zmieniać na GPS. I nie pisze tu o leśnej drodze tylko normalnym asfalcie.


Tu właśnie bardzo dużo zależy od odbiornika GPS.
Jak jest to odbiornik w tablecie za 299zł to wiadomo, że dokładność i czułość jest licha. Ale już nawet taki stary klasyk jak SiRFSTAR III robi robotę elegancko.
Grzechu

I would rather push my Land Rover than drive a jeep
jest Land Rover Discovery II Td5 - miłość przyjdzie z czasem
była Frontera B Sport 2.2dti - lift 3" + BL 1" BFG MT KM2 32", stal, winch, osłony i inne fanty
Avatar użytkownika
RudeBoy
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik
 
Posty: 7303
Obrazki: 21
Dołączył(a): 17 kwi 2011 00:58:19
Pochwały: 90
Województwo: Małopolskie
Samochód: zbłądziłem - mam inny pojazd

Re: prędkościomierz a gps

Postprzez nightman » 29 kwi 2014 07:14:53

Wiele zależy od odbiornika, ale tak samo wiele zależy od obecności ekranów i innego rodzaju przeszkadzaczy w okolicy po której się przemieszczamy

W zasadzie normy o których wspomina Rudy istnieją, ale praktyka często jest różna i bardzo zależna jest od otoczenia. Pisałem swego czasu soft na urządzonko zarządzające czasem pracy kierowców i przy pomiarze odcinkowym z radarem w dłoni odchylenia były kolosalne i nierównomierne - zależne w dużej mierze od prędkości poruszania obiektu ale również od samego otoczenia. O ile stosowanie bardziej czułego odbiornika GPS niwelowało problemy wraz ze wzrostem prędkości, o tyle niewiele wnosiło przy jeździe pomiędzy "przeszkadzaczami". Pamiętać należy także o tzw zagadnieniu "gorącego startu" dla urządzeń z GPSem, co w praktyce przedstawia się jako określenie nowej pozycji po utracie sygnału. Mając na uwadze powyższe, praktyka wykazuje, że GPSy przez pewien czas 1,2-5-10 sekund - czyli z chwilą utraty sygnału i przed ponownym jego nawiązaniem - mogą robić nas po prostu w konia i to faktycznie odczujemy na prędkościomierzu. Nie zauważymy tego aż tak mocno na lokalizacji - chyba ze mamy farta i zaobserwujemy "cudowny przeskok"
Co do wspomnianego ruskiego GLONASSa to jest on chyba nadal dziurawy jak sito ( stan na 2012 rok ale nie sądzę by coś się w tym zmieniło ) i śmiem wątpić czy wpływa tak wydajnie na zwiększenie dokładności gdyż w 2012 pozostawał "dla wybranych" ze względu na małą ilość satelit.
Reasumując, na otwartej przestrzeni, bez ekranów, żelbetu i sieci WN mógłbym wierzyć w odczyt prędkości z GPSa, w obecności wcześniej wspomnianych już nie bardzo gdyż mało kiedy jesteśmy widziani przez satelitę idealnie z góry.
nightman
Starszy Guru
Starszy Guru
 
Posty: 937
Obrazki: 0
Dołączył(a): 21 mar 2008 15:54:28
Pochwały: 4
Województwo: nie mieszkam w Polsce
Samochód: Niestety nie mam już Frontery :(

Re: prędkościomierz a gps

Postprzez renowator » 29 kwi 2014 07:42:17

Po przeczytaniu poprzedniego posta nasuwa się od wieków nękające ludzkość pytanie: gdzie jest prawda? :niewiem:
Błoto wciąga,błoto spaja,a najlepiej gdy po ja.. .
Avatar użytkownika
renowator
Nałogowiec
Nałogowiec
 
Posty: 338
Obrazki: 0
Dołączył(a): 21 sty 2014 08:45:14
Lokalizacja: Dębe Wielkie k.Mińska Mazowieckiego
Województwo: Mazowieckie
Samochód: Frontera A 2.4i Long 1991-1995

Re: prędkościomierz a gps

Postprzez Odoll » 29 kwi 2014 07:57:58

Fotoradar prawdę Ci powie :mrgreen:
Kupiłem bordo frote,
kupiłem bordo frote,
bende se nią jeździł,
lasem polem błotem.
Avatar użytkownika
Odoll
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik
 
Posty: 2978
Obrazki: 2
Dołączył(a): 22 maja 2010 10:00:37
Lokalizacja: Gdańsk
Pochwały: 10
Województwo: Pomorskie
Samochód: Frontera A 2.8TDI Long 1995-1996

Re: prędkościomierz a gps

Postprzez fly_jabko » 29 kwi 2014 08:18:26

Co do GLONAS to wujek Władimir sypnął kaską i podratował sytuację, w tej chwili satelit ma więcej niż GPS, jest równie dokładny i coraz szerzej stosowany wspólnie z GPSem co faktycznie jak Pisał RudeBoy poprawiło znacznie jakość nawigowania urządzeń wyposażonych o oba odbiorniki, co do tematu mi na 31'' pokazuje też średnio licznik 10km mniej względem GPSu
Avatar użytkownika
fly_jabko
Starszy Nałogowiec
Starszy Nałogowiec
 
Posty: 391
Dołączył(a): 01 maja 2011 07:20:37
Lokalizacja: Grodzisk Wielkopolski
Województwo: Wielkopolskie
Samochód: Frontera B 2.2DTI Long 1998-2004

Re: prędkościomierz a gps

Postprzez jrzeuski » 29 kwi 2014 08:20:45

A ja na ponad 33" mam +8% do licznika. Pewnie mam kijowy GPS :mrgreen:
No mud, no fun
Frota A Long 3.0V6, simex 33", zawias +3", buda +2", drążki kierownicze HD + amortyzator skrętu, mosty 4.56 (przedni od B spięty na stałe z kołami, tył z LSD), self-made snorkel i zderzaki stalowe, winch
Vectra B kombi 2.5V6 170KM
Vectra B kombi 2.0 16V - będzie WrakRace edition :twisted:

Wyprzedaż części po ciemnozielonych Sport A 2.0 92r. i Omedze B 3.0 MV6 oraz silniku VM 2.5TDS :arrow: SMS/PW/email/czat.
Avatar użytkownika
jrzeuski
Admin
Admin
 
Posty: 11451
Obrazki: 67
Dołączył(a): 18 mar 2008 10:25:22
Lokalizacja: Banino
Pochwały: 67
Województwo: Pomorskie
Samochód: Frontera A 2.5TDS Long 1996-1998

Re: prędkościomierz a gps

Postprzez renowator » 29 kwi 2014 08:32:47

Wychodzi na to że 32" dają odczyt prędkościomierza bliski prędkości rzeczywistej :D
Błoto wciąga,błoto spaja,a najlepiej gdy po ja.. .
Avatar użytkownika
renowator
Nałogowiec
Nałogowiec
 
Posty: 338
Obrazki: 0
Dołączył(a): 21 sty 2014 08:45:14
Lokalizacja: Dębe Wielkie k.Mińska Mazowieckiego
Województwo: Mazowieckie
Samochód: Frontera A 2.4i Long 1991-1995

Re: prędkościomierz a gps

Postprzez jrzeuski » 29 kwi 2014 08:36:57

Raczej 31", ale weź pod uwagę, że Ty masz licznik na lince a ja elektryczny na impulsatorze.
No mud, no fun
Frota A Long 3.0V6, simex 33", zawias +3", buda +2", drążki kierownicze HD + amortyzator skrętu, mosty 4.56 (przedni od B spięty na stałe z kołami, tył z LSD), self-made snorkel i zderzaki stalowe, winch
Vectra B kombi 2.5V6 170KM
Vectra B kombi 2.0 16V - będzie WrakRace edition :twisted:

Wyprzedaż części po ciemnozielonych Sport A 2.0 92r. i Omedze B 3.0 MV6 oraz silniku VM 2.5TDS :arrow: SMS/PW/email/czat.
Avatar użytkownika
jrzeuski
Admin
Admin
 
Posty: 11451
Obrazki: 67
Dołączył(a): 18 mar 2008 10:25:22
Lokalizacja: Banino
Pochwały: 67
Województwo: Pomorskie
Samochód: Frontera A 2.5TDS Long 1996-1998

Re: prędkościomierz a gps

Postprzez Odoll » 29 kwi 2014 08:45:45

Na 31" gps pokazuje u mnie 10 % więcej niż licznik.
Urzywam progru : https://play.google.com/store/apps/deta ... eter&hl=pl
Kupiłem bordo frote,
kupiłem bordo frote,
bende se nią jeździł,
lasem polem błotem.
Avatar użytkownika
Odoll
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik
 
Posty: 2978
Obrazki: 2
Dołączył(a): 22 maja 2010 10:00:37
Lokalizacja: Gdańsk
Pochwały: 10
Województwo: Pomorskie
Samochód: Frontera A 2.8TDI Long 1995-1996

Następna strona

Powrót do Eksploatacja



Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość