Witamy ! |
---|
|
mas1o napisał(a):Wiadomo ze teoretycznie najdalej z najmniejszym spalaniem to dojedziemy na 5'tce jadąc na 900 obrotach
mas1o napisał(a): Wiadomo ze teoretycznie najdalej z najmniejszym spalaniem to dojedziemy na 5'tce jadąc na 900 obrotach.
mas1o napisał(a):dalej nie wiem czy moge na 5tce jezdzic po miescie 70kmh na 1800
mas1o napisał(a):Napisalem teoretycznie, wiem ze naprawde tak nie jest.
Szkoda ze taka rozbieznosc jest "1500-2000" albo "2000-3500" bo dalej nie wiem czy moge na 5tce jezdzic po miescie 70kmh na 1800
mizsio napisał(a):mas1o napisał(a):dalej nie wiem czy moge na 5tce jezdzic po miescie 70kmh na 1800
po miescie jezdzi sie 50 km/h
Jarek sp3swj napisał(a):a u ciebie w mieście nie ma znaków pozwalających jeździć szybciej ??
mizsio napisał(a): szczerze mowiac, prawie nie ma
STRUNA napisał(a):Zacznijmy od tego że silnik 2.2 lubi wysokie obroty. Dopiero powyżej 3500 ma moc, moment i żyje. Jednak to nie eko jazda... bo spalanie zawsze tym wyższe im większe obroty silnika (wyjątkiem jest V6 3.2 który to będzie palił mniej na dwójce niż na trójce przy tej samej prędkości - zdarzają się takie silniki ale żadko i uważam to za wadę).
Z wykresu jasno wynika że do o 1500-2500 silnik już ma wystarczający moment aby się poruszać oszczędnie i uważam te obroty za optymalne. Od 2500-3500 mamy już pełny moment, większą moc ale i analogicznie rośnie spalanie choć jeszcze nie straszliwie, powyżej 4000 robi się wir w baku.
Eko jazda polega na utrzymywaniu stałej prędkości przy niskich obrotach silnika, możliwie najszybszym przyśpieszaniu ale nie na wciśniętym gazie do dechy!!
Zatem można śmiało jeździć 50-70 na piątce ale uważam że przy potrzebie przyśpieszania warto zredukować a nie cisnąć pedał, dochodzi też szybsze zużycie wału, który to niskich obrotów nie lubi.
Dodam tylko że na trójce moja Frota leci na maksa 145km/h zatem zakres prędkości jest bardzo duży.
To wszystko oczywiście tylko moje zdanie, można się z nim zgadzać, nie zgadzać, praw zastrzeżonych nie ma.
Wookash napisał(a): Gdzies byla fotka darka (znaczy jego frotki ) jak gnal 200km/h przy o ile pamietam 4k obrotow silnika.
brum napisał(a):Tylko on ma zmienione przełożenia w mostach.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość