Witamy ! |
---|
|
mklw napisał(a):Przeczytałem wszystkie wątki i mam coraz więcej wątpliwości jakie oleje dobrać. Z ustalonych parametrów olejów :
Silnik - 10W40 półsyntetyk
Skrzynia automat - Dexron III
Skrzynka różnicowa - ????? znalazłem info o tym by lać olej 5W30
Przedni most - 80W90
Tylni most - Shell 90LS
prosze o pomoc osoby które przechodziły juz przez proces kpl wymiany oleju
ppiotr00 napisał(a):Pewnie już było coś na temat- ale nie mogę namierzyć. Jestem podczas wymiany oleju w skrzyni i reduktorze nie moge namierzyć korka spustowego oleju ze skrzyni biegów. A w reduktorze jak wyczytałem powinno być 1.5 litra- poprzedni właściciel nalał dobre 3-4 litry jak nie lepiej (a przynajmniej tyle się wylało). Teraz się zastanawiam czy jest szansa że skrzynia biegów i skrzynia rozdzielcza ma wspólny olej? I ile go nalać? W skrzyni biegów powinne być 3 litry, a w rozdzielczej 1.5l. Tak więc zastanawiam się czy nalać w sumie 4.5 litra...?? Olej silnikowy 10w40...
maciar napisał(a):ppiotr00 napisał(a):Pewnie już było coś na temat- ale nie mogę namierzyć. Jestem podczas wymiany oleju w skrzyni i reduktorze nie moge namierzyć korka spustowego oleju ze skrzyni biegów. A w reduktorze jak wyczytałem powinno być 1.5 litra- poprzedni właściciel nalał dobre 3-4 litry jak nie lepiej (a przynajmniej tyle się wylało). Teraz się zastanawiam czy jest szansa że skrzynia biegów i skrzynia rozdzielcza ma wspólny olej? I ile go nalać? W skrzyni biegów powinne być 3 litry, a w rozdzielczej 1.5l. Tak więc zastanawiam się czy nalać w sumie 4.5 litra...?? Olej silnikowy 10w40...
A największa szansa jest taka że skrzynia była wyciągana i na troche spionowana(przelał się górą miałem tak w mondku).Poziom oleju jak korek wlewowy w skrzyni i reduktorze.
kwinto1971 napisał(a):Jaki ? to może ci pomóc http://forum.opelfrontera.pl/viewtopic.php?f=10&t=9561
W Sporcie 2.0 skrzynia z reduktorem ma wspólny olej. Wlewa się do skrzyni (korek po prawej w połowie długości skrzyni) a spuszcza w reduktorze (korek od dołu). Razem ze 4 litry powinny wejść.DAN napisał(a):Wychodzi na to że reduktor i skrzynia biegów są połączone.
ppiotr00 napisał(a):Dzięki Panowie, ta właśnie myślałem- na razie wlałem ze 3.5 litra- ale na dniach doleję...
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość