Witamy !

[All] uwaga na świece

Wszystko o LPG

[All] uwaga na świece

Postprzez KOBZI » 04 sie 2007 15:27:48

no więc mój gazik zaczął mi strzelać jak dodawałem gazu :O - no i co się okazało (świece wymieniałem rok temu razem z kablami) - prąd przelatywał po świecach robiąc takie charakterystyczne kreseczki (mogę dać fotki) i kochany mechanik nie dokręcił mi jednej świecy (też mogę dać fotki a co) i ładnie osmoliło mi świecę kable i wsio dookoła grrrrrr - teraz sam wymieniłem świece i kable a auto ani razu niechce strzelać i dostało z 15kM mocy więcej :) pewnie i spalanie mniejsze będzie.
Także sprawdzajcie świeczki i kabelki :) szczególnie na gazie

pzdr
Obrazek
KOBZI
Szyszkownik
Szyszkownik

Pochwały: 1
Województwo: Małopolskie
Samochód: Frontera A 2.2i Long 1995-1998

kolektor

Postprzez Artur » 04 sie 2007 15:41:21

Też wymieniałem ostatnio i też jedna była luźna. Wiesz co wymieniłem kolektor na nowy (taka firma blisko Krakowa ma za 440zł nowy zamiennik, który pasuje jak ulał - jak chcesz dam ci namiary), ale okazało się, że czeka mnie teraz jeszcze wymiana uszczelki pod głowicą. Bierze mi płyn z chłodnicy cięzko zapalić,bo ma lewe ciśnienie i nie wszystkie gary pracują. Poza tym gdy wyciągnąłem kolektor to gołym okiem było widać, że tylko 1 i 4 gar był osmolony a 2 i 3 bialutkie czyli już od dłuższego czau źle palił. Już od dłuższego czasu zastanawiałem się dlaczego ma taką zamułę ta moja Frotka i chyba w końcu znalazłem przyczynę. Cały czas myślałem, że to świece bądź kable. Jak się okaże, że po wymianie uszczelki dalej będzie lipa to już nie wiem. Mam nadzieję, że zawory i głowica są w miarę w dobrym stanie. W środę jadę do mechanika więc się okaże
Artur

Postprzez Elektro001 » 04 sie 2007 21:21:41

Co do świec, z doświadczenia wiem że grom mechaników dokręca świece do pierwszego oporu.Potem są takie efekty jak opisujecie. Dokręcając świece, trzeba dokręcić do oporu i pociągnąć jeszcze, żeby podkładka uszczelniająca się ścisnęła i ułożyła. Tak dokręcona świeca nie ma prawa się wykręcić. Co do przewodów, przestrzegam przed zakupem najtańszych zamienników (szczególnie z inst. gazową). Znam to z autopsji. Auto jeździ dobrze dopóki nie pojawi się wilgoć, wtedy kicha prycha i co nie tylko.
Elektro001

Postprzez KOBZI » 05 sie 2007 08:14:56

no zobaczymy jak będzie teraz: mam kable firmy janpol (podobno dobre specjalnie do instalacji gazowych)
Obrazek
KOBZI
Szyszkownik
Szyszkownik

Postprzez raven » 08 sie 2007 17:11:15

KOBZI napisał(a):no zobaczymy jak będzie teraz: mam kable firmy janpol (podobno dobre specjalnie do instalacji gazowych)

Witam

Kobzi daj znac jak sie sprawuja te kable bo mnie tez niedlugo czeka wymiana ich.

Mam jeszcze male pytanko co ile srednio wymieniacie swiece + przewody??
raven

Postprzez wojtekkk » 09 sie 2007 15:49:48

odnośnie strzelania na lpg to wielokrotnie powtarzałem (wprawdzie na forum rajdów ale większość z was już tam była) że strzela od instalacji zapłonowej (czyli głónie świeczki i przewody ale też kopółka i paluch)-to musi być sprawne a nie będzie strzelać
wojtekkk

Postprzez KOBZI » 09 sie 2007 16:08:16

wymieniłem kabeli i robiłem różne cuda i wianki i.... nic nawet nie sykło :D
ale kable to zweryfikują się jak będzie wilgoć narazie susza :)\
całość sapsikałem WD 40 co by wyparł wodę i skręciłem :)
Obrazek
KOBZI
Szyszkownik
Szyszkownik

Re: uwaga na świece i "mechaników"

Postprzez janusz64 » 17 sie 2010 18:01:50

Mam pytanko,nie mogę najść jakie świece do gazu silnik 2,4
janusz64

Powrót do Instalacje LPG