Witamy !

[2.2] Płyn chłodzący

[2.2] Płyn chłodzący

Postprzez mickey » 29 gru 2008 15:31:24

Witam czy ma ktoś podobny problem ze szczelnością połączeń układu chłodzącego. Przy minusowej temp. zauważyłem wyciek płynu chłodzącego z okolic trójnika i dolnego wejścia do chłodnicy - wyciek (kropelkowanie)następuje tylko kiedy silnik jest zimny.Czy jest to normalne działanie niskiej temp na plastik i gumę, czy trzeba wymienić węże lub dokręcić obejmy? pozdrawiam Frota 2,2 dti 2003r.
mickey

Re: Płyn chłodzący

Postprzez brum » 29 gru 2008 22:27:52

Sam sobie odpowiedziałeś.
3.0 V6... '97...Federal Couragia MT 32", przedni most sztywny, winda, zderzak a'la Calmini, Snorkel, AVM...
Obrazek
brum
Maruda
Maruda

Obrazki: 2
Pochwały: 59
Województwo: Małopolskie
Samochód: Niestety nie mam już Frontery :(

Postprzez pit motors » 30 gru 2008 00:39:34

czesc, z ukladem chlodzenia jest tak-nie ma znaczenia temperatura, on musi byc szczelny, obojetnie czy jest minus 20 czy plus 30 w cieniu;), nie ma bata, nie ma miejsca na wycieki.niesistotne ze to sa kropelki albo potok, z dokrecaniem obejm bylbym sotrozny, proponuje takie rozwiazanie, zrzucic plyn, wszelkie miesjca co sa podejrzane, rozkrecic, wyczyscic ten nalot , nowe obejmy dac i skrecic, bedzie hasac, nie polecam zagotowania auta w blocie albo podczas wspinaczki, szczegolnie nie lubi tego uszczelka pod glowica, aha, jesli chodzi o plyn, sam uzywam koncentratu rozrobionego z woda destylowana, i prosze pamietac ze koncentrat sam w sobie zamarza juz przy minus 13 stopni, dlatego wazne jest merdanie go w okreslonej ilosci z woda destylowana, pozdrawiam
pit motors

Postprzez Paw » 30 gru 2008 07:30:32

pit motors napisał(a):...aha, jesli chodzi o plyn, sam uzywam koncentratu rozrobionego z woda destylowana, i prosze pamietac ze koncentrat sam w sobie zamarza juz przy minus 13 stopni, dlatego wazne jest merdanie go w okreslonej ilosci z woda destylowana, pozdrawiam

szczerze mówiąc to dla mnie nowość. Ale człowiek uczy się całe życie :)
Paw

Postprzez jack 2.2 dti » 05 sty 2009 15:59:11

Paw napisał(a):
pit motors napisał(a):...aha, jesli chodzi o plyn, sam uzywam koncentratu rozrobionego z woda destylowana, i prosze pamietac ze koncentrat sam w sobie zamarza juz przy minus 13 stopni, dlatego wazne jest merdanie go w okreslonej ilosci z woda destylowana, pozdrawiam

Wszystko zależy na bazie jakiego glikolu jest kncentrat zrobiony ( glikol etylenowy czy propylenowy) :)
Opel Frontera B sport 2.2 DTI
Obrazek

"Nie walczę na rozum z kimś kto jest nie uzbrojony"
jack 2.2 dti
Młodszy Guru
Młodszy Guru

Pochwały: 2
Samochód: Frontera B 2.2DTI Sport 1998-2004

Postprzez Balkandriver » 05 sty 2009 21:19:28

Osobiście jeżdżę od lat na Dynagel`u 2000 i jeszcze mnie nie zawiódł nawet w niskich temperaturach, np. -20`C
Oczywiście "niskie" to pojęcie względne, bo podejrzewam, że dla Mazurkasa007 -20, to żadna niska temperatura :wink:

BALKANDRIVER
Frontera 2.8 TDi - Long Distance Voyager
http://www.fotolandia4x4.com -> relacje, zdjęcia, filmiki
http://chomikuj.pl/balkandriver -> Mój chomik (nie tylko) Wędrowniczek
Spieszmy się kochać szuter, bo tak szybko odchodzi.
Balkandriver
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Obrazki: 63
Pochwały: 8
Województwo: Małopolskie
Samochód: Frontera A 2.8TDI Long 1995-1996

Postprzez pit motors » 05 sty 2009 21:31:38

ja uzywam koncentratu SWAG, robimy miksy z destylowana i jest oki, zarowno u brata jak i u mnie uklady sa szczele, predzej cos odparuje niz poleci obejmami, oczywiscie nie uwazam, ze gotowe plyny sa bleee;)
pit motors

Postprzez mickey » 08 sty 2009 16:43:46

Witam ponownie - zgodnie z sugestiami użytkowników forum - spuściłem cały płyn, wyczyściłem wszystkie połączenia, założyłem nowe obejmy i jest ok - testowane przy -10.Pozdrawiam i dziękuje za pomoc.
mickey

Postprzez Paw » 09 sty 2009 14:54:42

jack 2.2 dti napisał(a):
Paw napisał(a):

Wszystko zależy na bazie jakiego glikolu jest kncentrat zrobiony ( glikol etylenowy czy propylenowy) :)

Macie rację koledzy. Oto cytat z mądrego artykułu: "Na uwagę zasługuje fakt, iż woda z temperaturą zamarzania 0° C i glikol etylenowy o temperaturze zamarzania -13°C, może dać roztwór o temperaturze zamarzania dochodzącej do -68° C. Jest to zaskakujące, choć jak najbardziej prawdziwe".
Paw

Powrót do 2.2 DTI