Witamy !

[2.2] Wymiana pompy wody

[2.2] Wymiana pompy wody

Postprzez Bodzianek » 05 lis 2007 10:47:52

Witam,
jestem swiezym wlascicielem Frontery 2.2 TD. Mam wyciek z pompy wody( widoczny wyciek wody w miejscu gdzie jest pompa, jakby spod uszczelki), czy ktos moze mi podac jakies cenne wskazowki jesli chodzi o jej wymiane.Czy jest to prosta sprawa czy razczej robota dla warsztatu. Mieszkam w anglii i cenniki w warsztatach sa zabojczo wysokie dlatego chcialbym sprobowac wymienic samodzielnie o ile nie jest to skomplikowane. Z gory dziekuje rodakom za pomoc.
Bodzianek

Postprzez mazurkas007 » 05 lis 2007 11:11:17

Nie chcę się mądrować, ale myslę żewymiana pompy wody wiąże się z paskiem rozrządu a tu już lepiej nie dać ciała. Polecam wymienić pompę, pasek i napinacz a będziesz spać spokojniej.
była Frotka zmotka 3.2, będzie druga edycja 2.2 :)
Podróże bez granic : Polska, Niemcy, Estonia, Litwa, Łotwa, Rosja, Rumunia, Mołdawia, Finlandia, Węgry, Włochy, Austria, Czechy, Słowacja, San Marino, Szwecja, Tajlandia, Malezja - tam byliśmy na kołach.
mazurkas007
Szyszkownik
Szyszkownik

Obrazki: 30
Pochwały: 6
Województwo: Podlaskie
Samochód: Frontera B 2.2i Long 1998-2004

Postprzez wojtekkk » 05 lis 2007 17:57:12

nie wiem jak to jest przy twoim silniku ale w 2.0 pompa jest napędzana z rorządu- jest troche zabawy- demontaż chłodnicy, wentylatora, ściągnięcia kól pasków
wojtekkk

Postprzez Bodzianek » 05 lis 2007 22:51:33

Witam ponownie i dziękuję za odpowiedzi ale okazało się , że sprawa jest bardziej poważna bo wyciek jest spod uszczelki głowicy. Doradzono mi zalanie specjalnym płynem uszczelniającym jako rozwiązanie tymczasowe. (koszt wyiany w bristolu to około 1000 funtów)Płyn zalałem wyciek prawie zniknął, jutro gdy już wysuszy sie cały układ po jego opróżnieniu, okaże sie czy ten , podobno rewelacyjny środek , rodem z ameryki, przyniesie oczekiwany efekt. Co do pompy to jej wymiana okazuje sie raczej prosta bo w moim silniku nie ma paska a jest łańcuch rozrządu a napędzany jest paskiem klinowym.
Bodzianek

Postprzez TATAR » 06 lis 2007 16:53:18

sprawć czy nie masz wody w oleju :!: :wink:
Prezes
Prezes

Pochwały: 3
Województwo: Śląskie
Samochód: Frontera B 3.2 V6 Long 1998-2004

Postprzez Bodzianek » 07 lis 2007 19:24:43

Niestety preparat nie przyniosl oczekiwanego efektu choc znacznie zminiejszyl wyciek.Auto powedrowalo do warsztatu na wymiane uszczelki.Cale szczescie , ze plyn nie dostal sie do oleju,
Bodzianek

Powrót do 2.2 DTI