Witamy !

[2.3] problem z odpalaniem siwy dym

[2.3] problem z odpalaniem siwy dym

Postprzez mlody_osw » 01 wrz 2011 21:19:00

Witam, posiadam od nie dawana Frontere A 2.3 D turbo intercooler ( od momenty gdy ją zobaczyłem musiałem ją mieć :D )
i mam kilka pytań,
1. Podczas odpalania czasem musze długo kręcić i jak już odpali to leci siwy dym ale nie dużo (chociaż widze go w lusterku), raczej dzieje sie tak na zimnym ale pare razy troche rozgrzany był i to samo...
2. Wam też sie tak frotka wolno nagrzewa? Mam jeszcze lagune 3.0 v6 w starej budzie i przed dojechaniem do dziewczyny ( jakieś 2,3 km w mieście) już była rozgrzana i ciepełko dawało a tutaj nawet w dwie strony cieżko...
3. Czy podsufitke demontuje sie bez problemów? Mam już dosyć zdezelowaną i chce samodzielnie obszyć ekoskórą.
4. Trochę na dziurach jakby skrzypi z tyłu, chyba nawet tylko z jednej strony, czy to może być amortyzator ?

Pozdrawiam i z góry dziękuje za odp :)
Ps. jestem młody i zielony w mechanice ale próbuje to co potrafie robić sam także jak coś da rade zrobić samemu to prosze o krótką instrukcje ;p
mlody_osw

Re: 2.3 TDI Frontera A problem z odpalaniem

Postprzez brum » 01 wrz 2011 22:40:00

2. Pewnie dlatego że ma visco i może zepsuty termostat.
3. Nie jest to szczególnie trudne.
4. Może wlazło coś w resory lub gumy w nich skrzypią.
3.0 V6... '97...Federal Couragia MT 32", przedni most sztywny, winda, zderzak a'la Calmini, Snorkel, AVM...
Obrazek
brum
Maruda
Maruda

Obrazki: 2
Pochwały: 59
Województwo: Małopolskie
Samochód: Niestety nie mam już Frontery :(

Postprzez mlody_osw » 01 wrz 2011 22:43:05

jak sprawdzić że termostat padł ??
mlody_osw

Postprzez brum » 01 wrz 2011 22:44:45

Najlepiej to go wyjąć i wrzucić do garnka i gotować.
3.0 V6... '97...Federal Couragia MT 32", przedni most sztywny, winda, zderzak a'la Calmini, Snorkel, AVM...
Obrazek
brum
Maruda
Maruda

Obrazki: 2
Pochwały: 59

Postprzez mlody_osw » 01 wrz 2011 23:03:25

jutro może spróbuje a pytanie nr 1 ?..
mlody_osw

Postprzez jrzeuski » 02 wrz 2011 07:59:41

Np. słaba kompresja, źle ustawiona pompa/rozrząd, cofające się paliwo do baku (nieszczelny układ paliwowy). Trzeba szukać i po kolei wykluczać możliwe przyczyny.
No mud, no fun
Frota A Long 2.5V6, simex 33", zawias +3", buda +2", drążki kierownicze HD + amortyzator skrętu, mosty 4.56 (przedni od B, tył z LSD), self-made snorkel i zderzaki stalowe, winch
Vectra B kombi 2.5V6 170KM
Vectra B kombi 2.0 16V - będzie WrakRace edition :twisted:

naprawy i motanie Frotek :arrow: SMS/PW/email/czat.
jrzeuski
Admin
Admin

Obrazki: 71
Pochwały: 78
Województwo: Pomorskie
Samochód: Frontera A 2.5TDS Long 1996-1998

Postprzez mlody_osw » 02 wrz 2011 08:09:41

a sprawdzenie której rzeczy jest najprostsze i mniej więcej co trzeba zrobić ? to dzisiaj spróbuje jak ktoś będzie chętny mi to wytłumaczyć...
mlody_osw

Postprzez bienias_75 » 02 wrz 2011 22:41:44

mlody_osw napisał(a):a sprawdzenie której rzeczy jest najprostsze i mniej więcej co trzeba zrobić ? to dzisiaj spróbuje jak ktoś będzie chętny mi to wytłumaczyć...

Ad. 1

Zacznij od tego, co pisał jrzeuski. Najprościej w warunkach domowych sprawdzić, czy paliwo się nie cofa (a sądzę, że na 99%). Sprawdź czy na przewodzie paliwowym od filtra do pompy masz założony zaworek blokujący powrót (nie wiem, czy to rzecz oryginalna czy nie, ale u mnie jest), bo często się zacina i jak postoi to ciężko ją odpalić ;) Roboty na 20 minut.

Ad. 2 Moja krowa bardzo długo jeździ zanim się zdecyduje na oddania trochę ciepła (po 2 km jakieś 30% temperatury optymalnej, 4 km - 60% 6-8 km -90%, 100% nie mam ;) ). Sugeruję jak poprzednicy, sprawdzić termostat (jeśli tłoczek ma "nagar" to może się do końca nie zamykać - u mnie tak było, po wyczyszczeniu dużo lepiej), dodatkowo warto przepłukać nagrzewnicę - u mnie też pomogło. Teraz może sauny nie mam, ale już coś ciepłem wieje a idą zimowe dni ;)

Ad. 3 Ja zrobisz daj znać jak poszło, bo moja już odpadła i przymierzam się do podklejenia.

Ad. 4 Moja skrzypi z przodu - wywalone gumy osłonowe na sworzniach wahaczy, słychać mnie z kilometra :boss:
bienias_75
Starszy Zaglądacz
Starszy Zaglądacz

Pochwały: 2
Województwo: Lubuskie
Samochód: Frontera A 2.3TD Long 1991-1995

Postprzez mlody_osw » 02 wrz 2011 22:47:20

Dzięki,
podsufitke już zrobiłem, kupiłem materiał u tapicera i klej ( vikol co chyba najlepsze nie było ale tak poradził..)
efekt = niebo :D przynajmniej do tego co było ;) po całym dniu zauwazyłem że gdzie niegdzie lekko poodchodziło ale narazie nie jest źle, zobaczymy niebawem czy sie cała odklei czy może nie hehe.
Koszt ok. 60 zł
mlody_osw

Postprzez mario243@op.pl » 04 wrz 2011 22:51:15

jesli chodzi o odpalanie to miałem ten sam problem, sprawdzałem czy grzeją swiece, zkładałem zaworki zeby paliwo sie nie cofało ustawiałem pompe, nawet załozyłem juz druga pompe az wkoncu sprawdziłem cisnienie sprężania no i było dużo za małe. założyłem drugi silnik i palił wrecz idealnie, no ale niestety tłok tłok w kawałkach znalazłem w misce olejowej...... trzeci teraz wkładam :))
mario243@op.pl

Postprzez Shreck22 » 05 wrz 2011 18:53:11

U mnie pomogła wymiana pompy paliwa bo się rozszczelniła i były problemy z zapalaniem, potem wszystko ustało.
Shreck22
Maniak
Maniak

Obrazki: 0
Pochwały: 1
Województwo: Śląskie

Postprzez mlody_osw » 06 wrz 2011 09:41:15

hm czyli i tak nie obędzie sie bez wizyty w warsztacie, a kopcenie podczas jazdy jest normalne ? bo zauważyłem, że zakopci czasem u mnie ...
mlody_osw

Postprzez adam-wwy » 06 wrz 2011 19:21:53

Zależy kiedy to robi. Jak dociśniesz do oporu to ma prawo zadymić na czarno i jest to normalne. Jeśli dymi cały czas to jest usterka.
adam-wwy
Przesiadywacz
Przesiadywacz

Województwo: Mazowieckie
Samochód: Frontera B 2.2i Long 1998-2004

Postprzez galaxy » 06 wrz 2011 19:36:07

mlody_osw napisał(a):hm czyli i tak nie obędzie sie bez wizyty w warsztacie, a kopcenie podczas jazdy jest normalne ? bo zauważyłem, że zakopci czasem u mnie ...

miałem kiedyś taką frotę jak Ty i ten sam problem dosłownie tak samo odpalała co Twoja (długie kręcenie i jasny dym w lusterkach), po wizycie w dobrym zakładzie od traktorów problem z odpalaniem i dymieniem ustał choć wykres kompresji na jednym tłoku nie był idealny już nie pamiętam jakie miałem ciśnienie na poszczególnych , gość sobie poradził samymi regulacjami chyba, niestety nie powiedział mi co zrobił bo to było w gratisie za jakąś wdzięczność ...
galaxy

Postprzez UnrealGoD » 06 wrz 2011 23:52:00

Mi dymi trochę jak odpalam zimnego. Kręcę długo jak mu się nie pozwolę dobrze nagrzać. Jak się potrzyma na świecach chwilę to odpala normalnie. Powyżej 3,5tys obrotów daje sadzami no i wciąga mi wodę gdzieś. Ale nie czuć żeby był słaby i poza tą wodą jeździ całkiem fajnie.
Obrazek
Ford Sierra 2.0 DOHC CLX 4x4 _ Opel Frontera 2.3 Dti Long
606 198 495
UnrealGoD
Starszy Bywalec
Starszy Bywalec

Samochód: Frontera B 2.2DTI Sport 1998-2004

Postprzez mlody_osw » 11 wrz 2011 13:19:57

znajomy w warsztacie powiedział że odpalanie i dym to mogą być wtryski i sprawdzi mi to przed zimą tak samo jak świece, pozatym do wymiany mam wysprzęglik i sprzęgło wału, co ciekawe też mi gdzieś bierze wode, wycieku narazie nie wykryłem <mysli> i koledzy takie pytanie mam czy zestawy naprawcze wysprzęglików pasują z innych aut ? i czy tuleje resoru takie : http://tedgum.pl/sklep/product_info.php ... ts_id=3039 będą dobre ??
mlody_osw

Postprzez przemekcrx » 11 wrz 2011 19:38:33

Co do zaworka !!!!!!!!!!
Gdy ma zgnite przewody paliwowe nad tłumikiem na 100% paliwo zatrzyma się tylko do zaworka, reszta i tak pójdzie do zbiornika...........
Jedyny sposób to dać nowy przewód paliwowy miedziaka lub plastik,gumowy i problem z głowy.........
A motor 2,3td sprawdził bym kompresje na cylindrach, bo to niezbyt ciekawy motor we frocie...
Frota 3.2 V6
przemekcrx
Szyszkownik
Szyszkownik

Obrazki: 1
Pochwały: 7
Województwo: nie mieszkam w Polsce
Samochód: Frontera B 3.2 V6 Long 1998-2004

Powrót do 2.3 TD