Witamy !

[2.3] nie odpala przy -19

[2.3] nie odpala przy -19

Postprzez adrian.lębork » 20 gru 2009 15:37:41

Witam.Dziś w nocy przy -19 stopniach Frotka mi nie odpaliła. :cry: Po podgrzaniu dwukrotnym świec,zaczołem kręcić i bez rezultatu.Wydoiłem aku. :cry2: Potem szelki i prąd z busa. :idea: Po 10minutach pracy busa próba odpalenia Froty nie powiodła się. :<: Kręciła ale wogóle się nie odzywała.Jutro rano jadę próbować odpalić ją.Stoi w sumie pod chmurką 3tygodnie.Co jej może być?Paliwo zamarzło :?: Co zrobić by ją ogrzać na dworzu :killer: bo do domu mam 120km więc z holowaniem byłby problem, a laweta kosztuje.Poradzcie coś prosze.Pozdrawiam Adrian
adrian.lębork

Re: 2,3 TD nie odpalił!!!

Postprzez Shreck22 » 20 gru 2009 16:10:42

Mam ten sam problem co Ty. Samochód stał w sumie troszkę krócej, bo 5 dni nie odpalany pod chmurką i przyszły te mrozy. Jak podgrzałem świece (około 7 razy) też nie zaskoczył, kręcił, ale tak jakby paliwa nie dostawał. Odkręciłem śrubkę od odpowietrzenia filtra paliwa i po pompowałem kilka razy tą pompką, okazało się ze nie leci paliwko, najprawdopodobniej zamarzło mi gdzieś w przewodzie, abo w zbiorniku na wyjściu.
Znajomy podpowiedział mi, żeby postawić kanister 20l w ciepłym z paliwem, aby się zagrzało i wlać do zbiornika, powinno puścić. Jeszcze nie zrobiłem tego to nie powiem czy skuteczne bo wczoraj dopiero postawiłem w ciepłym kanister. Poczekam do wtorku, bo ma troszkę odpuścić mrozik i spróbuje.
Od razu już jak będę to robił to wymienię filtr paliwa przy okazji :)
A na zimę podobnież warto wlać jakieś 5 litrów benzyny do baku jak tankujesz cały ropą, nie zamarza podobno, ten mój znajomy tak właśnie robi i mówił, że nie ma kłopotów z tym potem.

Może masz inny pomysł, to jak uruchomisz to daj znać co zrobiłeś, ja jak się uda też dam znać co i jak. Pozdrawiam.
Shreck22
Maniak
Maniak

Obrazki: 0
Pochwały: 1
Województwo: Śląskie
Samochód: Niestety nie mam już Frontery :(

Postprzez janusz64 » 20 gru 2009 16:23:41

Oprócz benzyny dobrze jest jeszcze dolać nafty-nie zamarznie
janusz64

Postprzez adrian.lębork » 20 gru 2009 17:01:41

Spróbuje w karnisterku 5 litrowym z ciepłą ropą umieścić węże zasilające i podpompować żeby zaciągnoł i odpalił.Niewiem czy pomoże ale będę próbował.Jeszcze myślałem o podgrzaniu zbiornika palnikiem gazowym ale to troche niebezpieczne.Jakieś grzejniki raczej nic nie pomogą na dworzu.Może jest ktoś z Koszalina na forum co ma ocieplany garaż i by pomógł bo fura teraz w Koszalinie stoi.
adrian.lębork

Postprzez przemekcrx » 20 gru 2009 17:37:50

zmień filtr paliwa
Frota 3.2 V6
przemekcrx
Szyszkownik
Szyszkownik

Obrazki: 1
Pochwały: 7
Województwo: nie mieszkam w Polsce
Samochód: Frontera B 3.2 V6 Long 1998-2004

Postprzez Shreck22 » 20 gru 2009 17:39:16

Zbiornika paliwa bym nie podgrzewał bo z tego co wiem jest plastikowy :D
Shreck22
Maniak
Maniak

Postprzez oposs » 20 gru 2009 17:48:22

adrian.lębork napisał(a): myślałem o podgrzaniu zbiornika palnikiem gazowym

:shock: rozumiem twoja desperacje ale nie przesadzaj :lol:
przemekcrx napisał(a):filtr paliwa

Zacznij od tego
oposs
Moderator
Moderator

Pochwały: 4
Województwo: Mazowieckie

Postprzez Tomkoski » 20 gru 2009 18:51:40

U mnie to samo - widocznie ten typ (2.3 TD) tak ma.

Wydoiłem akumulator, prąd z drugiego auta też nie pomógł.
Dopiero sznurek i holowanie.
Z uwagi na śliskie drogi zacząłem od 5-go biegu.
Na początku słychać było pracę silnika, ale kontrolka od akumulatora świeciła.
Później zaczął palić na 3 gary i brak mocy (wciśnięty pedał gazu - nic szybciej niż na lince).
Dopiero po chwili zaczął normalnie palić (i miał kopa).

Obstawiam, że albo paliwo cofnęło się do baku (można wstawić zaworek zwrotny - czy coś),
albo paliwo zamarzło i dopiero pod wpływem jazdy dostał ciągu w wężyku i puścił.

Wieczorem po paru godzinach (3-4) odpalił od razu.
Tomkoski

Postprzez adrian.lębork » 20 gru 2009 19:41:42

Tomkoski a nie bałeś się że podczas ciągania froty może pęknąć pasek :?: Czy to raczej nie możliwe :?: Słyszałem kiedyś że diesli się nie zaciąga bo często paski pękają.Z grzania zbiornika palnikiem rezygnuje ale mam farelke elektryczną i jak uda mi się prąd tam ze sklepu załatwić to będę grzał.Mam nadzieje że autko odpali.
adrian.lębork

Postprzez Shreck22 » 20 gru 2009 20:01:56

Tomkoski napisał(a):U mnie to samo - widocznie ten typ (2.3 TD) tak ma.

Wydoiłem akumulator, prąd z drugiego auta też nie pomógł.
Dopiero sznurek i holowanie.
Z uwagi na śliskie drogi zacząłem od 5-go biegu.
Na początku słychać było pracę silnika, ale kontrolka od akumulatora świeciła.
Później zaczął palić na 3 gary i brak mocy (wciśnięty pedał gazu - nic szybciej niż na lince).
Dopiero po chwili zaczął normalnie palić (i miał kopa).

Obstawiam, że albo paliwo cofnęło się do baku (można wstawić zaworek zwrotny - czy coś),
albo paliwo zamarzło i dopiero pod wpływem jazdy dostał ciągu w wężyku i puścił.

Wieczorem po paru godzinach (3-4) odpalił od razu.

Też miałem taki pomysł aby go pociągnąć, nawet było czym, tylko miałem obawy co zrobić z nim jak nie odpali, bo na parking pod moim blokiem nie było by już szans go holować, za mały, ledwo można wjechać. Zrezygnowałem z tego powodu z holowania.

Nic czekam do wtorku, aż się ociepli.

A co do tego pękania pasków, to pierwsze słyszę.
Shreck22
Maniak
Maniak

Postprzez Tomkoski » 20 gru 2009 20:06:25

adrian.lębork napisał(a):Tomkoski a nie bałeś się że podczas ciągania froty może pęknąć pasek :?:

Nie zastanawiałem się nad tym :oops:

Po prostu to była chwila bez namysłu.
Musiałem odpalić bo jechałem po choinkę. :lol:
Nie było zmiłuj.
Tomkoski

Postprzez adrian.lębork » 21 gru 2009 18:35:49

No i Frotka odpalona :D .Paliwo nie było zamarznięte.Grzałem silnik :killer: palnikiem gazowym po głowicy w okolicy wtrysków i wczasie odpalania wpuszczałem ciepłe powietrze do filtra powietrza :lol: .Było dziś podczas odpalania -14 stopni :!: Ciekawe jak odpali jutro :?: :?: :?:
adrian.lębork

Postprzez masonry » 21 gru 2009 20:28:22

Koledzy z tym pękaniem pasków to różnie bywa. Odpalałem wiele klekotów na zaciąg i nigdy mi pasek nie strzelił, natomiast znam 2 ludków osobiście i im strzelił. Ogólnie nie jest zalecane odpalanie na zaciąg, ale jeżeli już się to robi to trzeba bardzo delikatnie i powoli puszczać sprzęgło.
Co do silnika 2,3 to nie ma obawy bo on nie ma paska tylko łańcuszek a zerwać łańcuszek nie jest łatwo. Nie ljcie benzyny do ropy tylko naftę.
masonry

Postprzez Shreck22 » 22 gru 2009 20:54:58

No to ja też się pochwalę, dzisiaj udało się uruchomić Frotkę, pomogło wymienienie filtra paliwa. Teraz będę dolewał jakiegoś dodatku bądź nafty do baku, aby się nie powtórzył problem, nie mile by to było na jakimś wypadzie w górki..
Shreck22
Maniak
Maniak

Postprzez adrian.lębork » 22 gru 2009 23:04:32

Moja dziś przy -5 odpalila normalnie.Co będzie jak mrozy wrócą to się okaże.
adrian.lębork

Postprzez robert_smoldzino » 24 gru 2009 16:11:49

Sprawdzilbym swiece,
I to nie po kontrolce tylko po pradzie pobieranym (wartosci wlasciwych niesety nie pomne ale sa gdzies w sieci). Mialem kiedys taki sam problem i rozwiazaniem okazala sie wymiana swiec na nowe. Jak reka odjal. Potrafi tez kleknac przekaznik a podzielony jest parami 1-2 3-4 i jak jedna para nie grzeje to lipa. Mozna sprobowac kablami od "porzyczania" pradu plus z baterii prosto na blaszke laczaca swiece.
Powodzenia

Ach i jeszcze jedno, kontrolka nie zawsze pokazuje uszkodzenie swiec (a powinna mryganiem) jesli cokolwiek przewodza, kontrolka nie mryga a swieca nie grzeje.
Nasze imprezy: www.smoldzino.org
robert_smoldzino
Starszy Zaglądacz
Starszy Zaglądacz

Postprzez Shreck22 » 24 gru 2009 19:18:28

No to po nowym roku będę musiał sprawdzić te świece, już mi się zdarzyło kilka razy ze mrugała kontrolka ale potem już nie. Działo się tak nie ciągle tylko sporadycznie i zapomniałem o tym. Możliwe, że masz racje, jak się je wymieni to może będzie ładnie śmigało.

Wesołych!!
Shreck22
Maniak
Maniak

Postprzez adrian.lębork » 24 gru 2009 21:52:45

To i ja sprawdze świece.Raz podczas odpalania zauwazyłem że kontrolka mrygneła ale myślałem że to przez słaby aku bo słabo kręcił.Dzięki
adrian.lębork

Postprzez stashek2 » 26 gru 2009 17:47:23

Tomkoski napisał(a):U mnie to samo - widocznie ten typ (2.3 TD) tak ma.

muse Cie zmartwic. ten typ tak NIE MA. moja przy -18 odpala troche gorzej niz w letnie upaly. swiece conajmniej jedna mam zjarana bo dymi troche na siwo po odpaleniu ale odpala dosc spoko. nawet olej 20w50 nie bardzo w tym przeszkadza choc fahofffcy twierdza cos innego. poki odpala przy -18 to tej swiecy nie zmieniam. glupio by bylo targac glowice jakby sie swieca ukrecila przy odkrecaniu. natomiast w lecie odpala bez grzania swiec.
aha ja mam manualne grzanie swiec czyli na przycisk.
stashek2

Postprzez adrian.lębork » 26 gru 2009 20:45:10

manualne grzanie swiec czyli na przycisk.Czyli bez przekazników?Bezposredni prąd z aku?
adrian.lębork

Następna strona

Powrót do 2.3 TD