Witamy !

[2.3] Jak zwiększyć dawkę paliwa

[2.3] Jak zwiększyć dawkę paliwa

Postprzez woolf » 05 mar 2012 17:51:10

Witam. Dziś porównywałem swoje auto z identycznym kolegi. Moje jest ciutkę słabsze. Kolega mówi żeby zwiększyć dawkę paliwa bo patrząc po tym że jego auto przy dodaniu gazu puszcza czarny dymek (dawka ustawiona fabrycznie) to mojemu ktoś musiał zmniejszyć dawkę bo i słabszy i nie "puszcza czarnego bałwanka" Prawda czy fałsz? :niewiem: Jeśli tak, to gdzie jest ta śrubka od dawki? Poza tym mój słabiej się wkręca na obroty na biegu jałowym. U mnie spalanie na trasie 8l/100km u kolegi 9l/100km.
Dodam że sprężanie jest ok.
woolf

Re: [2,3]Jak zwiększyć dawkę paliwa

Postprzez Trzeci » 05 mar 2012 20:40:18

Hej.
Zobacz u mnie na chomiku masz instrukcje do OMEGI A i ściągnij sobie instrukcje do silnika wysokoprężnego i tam wszystko jest jak nie to w Haynesie .
Z tego co pamiętam to ta śrubka koło śruby przelewowej, ale mogę się mylić.
PRZESTROGA!!!!! Zwiększanie dawki paliwa na pompie w 2.3 ponad normę powoduje wydmuchniecie szybsze uszczelki. !!! Rób to z głową delikatnie.

Pozdrawiam
MM
Ps. Mój też nie puszcza dymka i się cieszę
Trzeci
Szyszkownik
Szyszkownik

Obrazki: 5
Pochwały: 14
Województwo: Warmińsko-Mazurskie
Samochód: Frontera B 2.2i Sport 1998-2004

Postprzez niedżwiedż » 05 mar 2012 20:44:23

cześć.ja trochę czasu już jeżdżę taka frotą :D i na moc jej jak i innych diesli dużo się składa począwszy od filtra paliwa na wtryskach skoczywszy.a dawkę paliwa to proponowałbym dać do ustawienia do pompiarza bo inaczej może być z tego :dupa:.a na inne twe pytanie to podłączenia diagnostycznego nie ma bo tu nie ma co diagnozować tu sama prostota,a i z czasem sam do wszystkiego dojdziesz.jak pytania to wal na pw jak mogę to pomogę.
niedżwiedż
Starszy Nowicjusz
Starszy Nowicjusz

Województwo: Zachodniopomorskie
Samochód: Frontera A 2.3TD Long 1991-1995

Postprzez woolf » 05 mar 2012 21:21:19

Dzięki Panowie. Niedźwiedź na pewno skorzystam.
woolf

Powrót do 2.3 TD