Witamy !

[2.5] Zaczął ćwierkać i się trząść

[2.5] Zaczął ćwierkać i się trząść

Postprzez jrzeuski » 03 gru 2010 13:34:15

Od paru dni na ciepłym silniku i wolnych obrotach na luzie (tak ok. 800rpm, być może trochę mniej i jakby wcześniej tak nisko nie spadało) silnik wpada w dziwne wibracje (telepie całym samochodem) i słychać dźwięk jakby świerszcz gdzieś grał. Doszedłem, że ten odgłos dochodzi gdzieś z przodu silnika. Więc zdjąłem pasek i sprawdziłem czy wszystkie kółka pasowe (poza tym napędzającym od wału) się kręcą bez nadmiernych oporów i luzów, ale żadnych anomalii nie znalazłem. Jak już miałem zdjęty pasek to przy okazji wykręciłem obie rolki prowadzące i popsikałem WD40 w łożyska. Nic nie pomogło. Przy kręceniu ręką pompą wody (jeszcze roku nie ma od wymiany), pompą podciśnienia i alternatorem ani klimą tego dźwięku nie udało mi się wydobyć. Napinacz paska trzyma mocno (ledwo mu dałem radę, żeby zdjąć pasek). W czasie pracy silnika przy jakichkolwiek innych obrotach poza tymi niskimi też jest wszystko OK. Odpala dobrze. Silnik pracuje równo i ma moc, ale jak są te wibracje i dźwięk to z wydechu słychać nienaturalne "pyrkanie". Gdybym miał katalizator to bym powiedział, że się zapchał, ale fabryka mi takiego ustrojstwa nie założyła. Sprawdziłem czy wydech się nie poluzował, ale też nic. Ma ktoś pomysł jak ubić tego świerszcza, żeby przestał grać i trząść mi Frotką? W korkach nie idzie tak stać :roll:

Moje inne pomysły, co się mogło stać:
- zapchał się tłumik (to wiadro przy tylnej osi, bo innego nie mam). Rozłączę wydech i zobaczę czy coś to zmieni. Ale czemu w takim razie ćwierka pod maską?
- coś skrzypi w pompie paliwowej albo rozrządzie. Ale czemu silnik działa dobrze na innych obrotach?
- kończy się panewka na wale korbowym. Ale ćwierkanie dochodzi raczej z góry silnika a poza tym ciśnienie i poziom oleju są OK.
- kończy się koło dwumasowe (wyczytałem na necie, że może dawać takie objawy). To by wyjaśniało wibracje, ale nie dźwięk pod maską i z wydechu
- wydmuchało uszczelkę pod głowicą. Ale płynu nie ubywa, z rury nie dymi, ogrzewanie jest a węże miekkie.
- wydmuchało uszczelkę przy kolektorze wydechowym. Ale to jest z drugiej strony silnika i nie tłumaczy wibracji.
- kończy się któraś poduszka pod silnikiem. Świetnie tłumaczy wibracje, ale skąd w takim razie ćwierkanie i czemu nic nie stuka przy dawaniu w palnik?

Kolejny weekend, kolejna zagwozdka... :? Frotki umieją dbać o uwagę właściciela :lol:
No mud, no fun
Frota A Long 2.5V6, simex 33", zawias +3", buda +2", drążki kierownicze HD + amortyzator skrętu, mosty 4.56 (przedni od B, tył z LSD), self-made snorkel i zderzaki stalowe, winch
Vectra B kombi 2.5V6 170KM
Vectra B kombi 2.0 16V - będzie WrakRace edition :twisted:

naprawy i motanie Frotek :arrow: SMS/PW/email/czat.
jrzeuski
Admin
Admin

Obrazki: 71
Pochwały: 78
Województwo: Pomorskie
Samochód: Frontera A 2.5TDS Long 1996-1998

Re: [2.5] Zaczął ćwierkać i się trząść

Postprzez sniper » 03 gru 2010 13:49:52

Ja takie objawy miałem gdy mi się kończył napinacz. Napinacz był "skoszony", obudowa była przetarta i wydawał dziwny dźwięk na niskich obrotach - wymieniłem i po kłopocie. Może to też napinacz.
sniper

Postprzez jrzeuski » 03 gru 2010 13:59:10

A to "skoszenie" było jakoś widoczne? Bo przyszło mi do głowy, że to może sprężyna w napinaczu źle pracuje i powoduje wibracje, które się przenoszą z paska na silnik i dalej. Parę razy napinacz pływał w wodzie i błocie, to może mu to w końcu zaszkodziło. Tylko czemu dopiero teraz jak przyszły mrozy? Spróbuję do niego zajrzeć od spodu w weekend a może nawet wykręcę i rozbiorę na części pierwsze by przesmarować. Robiłeś mu sekcję i masz jakieś rady w tym zakresie?
No mud, no fun
Frota A Long 2.5V6, simex 33", zawias +3", buda +2", drążki kierownicze HD + amortyzator skrętu, mosty 4.56 (przedni od B, tył z LSD), self-made snorkel i zderzaki stalowe, winch

jrzeuski
Admin
Admin

Postprzez ADAM SP3WXO » 03 gru 2010 14:37:25

Nie wiem dokładnie jak jest w 2.5TD ale w 2.2 Dti jak padł napinacz to strasznie telepało nawet całym autem. Nie wiem jak zbudowany jest napinacz w 2.5 bo w moim to jest cylinderek z tłoczkiem, sprężyną i oleje. Jak szlak trafił uszczelnienie, olej wypłynął i nie było juz tłumienia.
ADAM SP3WXO

Postprzez jrzeuski » 03 gru 2010 14:43:25

Nie dowiem się jak go nie rozbiorę :twisted: To co piszesz dobrze tłumaczy czemu im niższe obroty tym większe wibracje. Z tym, że w 2.5 napinacz jest na dole silnika i dźwięk jakby z góry idzie, ale to może być efekt wtórny wibracji.
No mud, no fun

jrzeuski
Admin
Admin

Postprzez nightman » 03 gru 2010 16:34:43

Popatrz na osłonkę termiczną rury lecącej z EGRa do kolektora ( taka perforowana rurka z folii metalowej - coś a'la metalowy peszel ) ... Mnie świerszczenie tej osłony nieźle powku...podenerwowało. "Specjalista" chciał mi już silnik rozbierać, ale zapomniał że poluzował zacisk na osłonce i to dawało po uszach - szczególnie podczas przyspieszania z wolnych obrotów.
nightman
Szyszkownik
Szyszkownik

Obrazki: 0
Pochwały: 10
Województwo: Śląskie
Samochód: Mam kilka Frotek :)

Postprzez Szarbia » 03 gru 2010 19:50:24

Jesli to VM to tu jest temat o tym silniku:

http://forum.tdi-tuning.pl/viewtopic.ph ... ight=pizza
Pozdr. Michal

www.szarbia.com
Szarbia
Przesiadywacz
Przesiadywacz

Pochwały: 8
Województwo: Mazowieckie
Samochód: Frontera B 2.2i Sport 1998-2004

Postprzez nightman » 03 gru 2010 20:05:11

To żeś kolego chyba niektórych właścicieli TDSów podbudował :twisted:
nightman
Szyszkownik
Szyszkownik

Pochwały: 10
Samochód: Mam kilka Frotek :)

Postprzez hirek_gda » 03 gru 2010 20:24:01

ale za to jaką lekturę mają na długie zimowe wieczory
hirek_gda
Nałogowiec Ekstremalny
Nałogowiec Ekstremalny

Pochwały: 3
Samochód: Frontera A 2.0i Sport 1991-1995

Postprzez Szarbia » 03 gru 2010 21:58:12

nightman napisał(a):To żeś kolego chyba niektórych właścicieli TDSów podbudował :twisted:

To dosyc stary temat jest przeciez.

Swoja droga to tutaj gdzies czytalem, ze ktos dzielnie walczy z tym silnikiem.
Pozdr. Michal

www.szarbia.com
Szarbia
Przesiadywacz
Przesiadywacz

Pochwały: 8
Samochód: Frontera B 2.2i Sport 1998-2004

Postprzez jrzeuski » 04 gru 2010 16:13:25

Ten link znam od 3 lat. Czasami czytam co tam nowego :P

A u mnie to ćwierkanie to chyba jednak napinacz paska, bo lata jak wściekły na wolnych. Amplitudę drgań ma z 5cm :shock: A może to pasek pada, bo jakim cudem aż tak może drgać?

EDIT: Tak, ten dźwięk na 99% dochodzi z napinacza. Mam ten nowszy model z automatyczną regulacją naciągu (ten, co się odchyla kluczem 1/2", żeby zdjąć pasek) i pytanie: jak go wymontować? Mam tam wszystko zawalone olejem zmieszanym z błotem i nawet nie wiem, gdzie szukać śrub. W Haynesie nie jest opisane jak go zdjąć z silnika. Jakieś podpowiedzi?
No mud, no fun

jrzeuski
Admin
Admin

Postprzez KAMIL 73 » 07 gru 2010 21:40:08

To może nie być napinacz bo u mnie też skacze jak głupi, zauważyłem to już w wakacje, i jeżdżę tak dalej, a drgań na wolnych obrotach niemam. A pulsuje strasznie mocno. :oops:
FROTKA W BAGNIE ZAPIER.....
FELGI SOBIE W BŁOCIE MOCZY
KU..A CO ZA DZIEŃ UROCZY
KAMIL 73
Starszy Zaglądacz
Starszy Zaglądacz

Postprzez jrzeuski » 08 gru 2010 08:56:54

Trochę się uspokoił. Coś mi się wydaje, że im zimniej, tym bardziej go telepie. No, ale w końcu Frontera kobietą jest, więc nie powinno to dziwić :P

Po zapięciu sprzęgiełek, na biegu silnik wpada w mega-wibracje (rezonans?) przy 1200rpm. Jakoś sobie wcześniej nie przypominam takiego efektu. Coraz bardziej mi się wydaje, że coś jest nie tak z kołem dwumasowym i nie tłumi wibracji silnika a przez to przenoszą się one na drugą stronę silnika. A napinacz nie daje rady sam ich wytłumić, więc kwiczy z bólu.
No mud, no fun

jrzeuski
Admin
Admin

[2,5] Zwiększone dragnia silnika na wolnych obr.

Postprzez Krogulec » 04 sty 2011 19:09:26

Cześć
Rozedrgał się bydlak i tak się zastanawiam o co mu chodzi ?
Odpala normalnie, obroty rozkręcają sie też jak trzeba, to po jasną cholerą udaję zagęszczarkę do betonu ?
Może ktoś przerabiał temat ?
Krogulec

Re: [2,5] Zwiększone dragnia silnika na wolnych obr.

Postprzez ger » 04 sty 2011 19:18:08

opisz coś więcej bo diesel z wilu względów może drgać ;) nawet dlategoże po nocy się może przypowietrzać, za niskie obtoty, brak podtrzymania obrotów, padł podgrzewacz obrotów... szkoda wymieniać bo za wiele przyczyn może być...
ger

Postprzez kolasz » 04 sty 2011 22:24:51

mój miał to samo i okazało się ze poszedł wiatrak na wisko odpadło jedno śmigło
EKIPA ŚLĄSKA
kolasz
Maniak
Maniak

Obrazki: 1
Pochwały: 2
Samochód: Frontera B 2.2DTI Long 1998-2004

Postprzez jrzeuski » 05 sty 2011 10:16:31

Krogulec napisał(a):Rozedrgał się bydlak i tak się zastanawiam o co mu chodzi ?

A to nie to samo, co opisywałem niedawno tu: viewtopic.php?f=15&t=8285?
No mud, no fun

jrzeuski
Admin
Admin

Postprzez Krogulec » 05 sty 2011 14:20:22

Nie widać i nie słychać nic podejrzanego, po prostu ma drgania większe niż normalnie, oczywiście przyczyn może być dziesiątki, nie wiem od czego zacząć by nie przedobrzć (wydać nie potrzebnie kasę).
Myślę , że zacznę od kompa i zczytania błędów, może jakiś czujnik ?
Krogulec

Postprzez jrzeuski » 05 sty 2011 14:44:47

U mnie obroty są właściwe, więc czujników nie podejrzewam. Prędzej koło dwumasowe, ale nie chce mi się ściągać skrzyni, żeby to sprawdzić. Jak się coś od tych drgań rozpadnie, to będę wiedział co. A może samo przejdzie jak się zrobi cieplej? Chociaż zeszłej zimy takich cyrków nie było.
No mud, no fun

jrzeuski
Admin
Admin

Postprzez ger » 05 sty 2011 15:01:14

jeżeli komp nie wyświetli ci błędów, aczkolwiek zawsze komp wyświetla głupie błędy to ja na twoim miejscu bym przetestował w najprostrzy sposób,
wstaw frotkę na całą noc do garażu i zrana zobacz czy będą dalej takie same obiawy, pozatym pomyśl czy jakiegoś g...ó..wna nie wlałeś na jakiejś stacji paliw ;)
zerknij czy nie masz przypowietrzonego układu zasilania
pozatym może być wiele jeszcze przyczyn np. przestawiona pompa, zaniskie obroty można by tak wiele wymieniać...
ger

Następna strona

Powrót do 2.5 TDS