Witamy !

[A2.0] Rozrząd, klekotanie popychaczy

Re: [A 2.0] - C20NE - wymiana rozrzadu ....

Postprzez ttoby » 30 gru 2010 14:50:27

z tego co wykopalem na necie to w silnikach c20ne do 92 roku pompa byla napinaczem ... pozniej byla juz osobna rolka napinajaca ....

takie moje pytanie jesli okaze sie ze potrzebuje ten zestaw bez pompy a z napinaczem to czy dokupic jeszcze pompe?? jak czesto nalezy wymieniac pompe wody ??

moja frocia ma prawie 180 tysi .... nie wiem czy wczesniej pompa byla wymieniana ....
ttoby

Postprzez przemia » 30 gru 2010 14:53:26

Poproś kogoś z forum aby ci sprawdził w EPC wg VIN(w sumie dobry sklep powinien mieć taki program). Wtedy nie będzie wątpliwości(chyba że był zmieniany silnik na ten drugi).

pozdrawiam
Przemek
przemia
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Obrazki: 0
Pochwały: 16
Województwo: Świętokrzyskie
Samochód: Frontera B 2.2i Long 1998-2004

Postprzez mpl » 30 gru 2010 15:59:06

ttoby napisał(a):z tego co wykopalem na necie to w silnikach c20ne do 92 roku pompa byla napinaczem ... pozniej byla juz osobna rolka napinajaca ....

takie moje pytanie jesli okaze sie ze potrzebuje ten zestaw bez pompy a z napinaczem to czy dokupic jeszcze pompe?? jak czesto nalezy wymieniac pompe wody ??

moja frocia ma prawie 180 tysi .... nie wiem czy wczesniej pompa byla wymieniana ....

Moja pompa wytrzymała około 50k km (wersja ta gdzie pompa robi za napinacz) - później odpadł kawałek pompy... :)
Jest: A sport : ) / WAZ 21063 Łada 1300SL :) / CB750 SevenFifty

Jezus nie może zostać królem Polski, ponieważ osoba skazana prawomocnym wyrokiem nie może pełnić funkcji publicznej.
mpl
Guru
Guru

Obrazki: 11
Pochwały: 3
Województwo: Dolnośląskie
Samochód: Frontera A 2.0i Sport 1991-1995

Postprzez hirek_gda » 30 gru 2010 17:26:51

obudowa rozrządu jak na rysunku:
górna- bez napinacza
dolna - z napinaczem

Obrazek
hirek_gda
Nałogowiec Ekstremalny
Nałogowiec Ekstremalny

Województwo: Pomorskie

Postprzez Arni » 30 gru 2010 21:47:14

ttoby napisał(a):z tego co wykopalem na necie to w silnikach c20ne do 92 roku pompa byla napinaczem ... pozniej byla juz osobna rolka napinajaca ....

Ja mam 1995r i mam nadal na pompie napinanie. Chyba, że to już drugi silnik a tego to niestety nie wiem. Mam taką obudowe jak na tym rysunku ta na samej górze, wiec starszy model silnika.
Arni

Re: [A2.0] Rozrząd, klekotanie popychaczy

Postprzez ttoby » 31 gru 2010 00:59:42

ok. dziekuje bardzo za pomoc ....
jutro z samego rana to sprawdze i napisze co i jak u mnie jest .... :)
ttoby

Postprzez makar » 03 sty 2011 22:49:18

We frocie były silniki z takim rozrządem do numeru VIN:14608700 te gdzieś z początków produkcji
makar

Postprzez krynek » 23 lut 2011 15:26:49

Jedyny temat o rozrządzie w sporcie 2.0 więc tutaj ja się doprodukuję.
25tysięcy km temu wymieniłem cały rozrząd (pompa, napinacz i pasek) w warsztacie (och fachowcy przez duże f) dzisiaj przy 27st. C odpalam auto na wciśniętym sprzęgle (zagadało po 3-4 sek.) , puszczam sprzęgło i auto gaśnie i nie odpala , zaglądamy do paliwa -jest i podaje; iskra jest cewka działa - ki diabeł to czemu nie pali ????
Zaglądamy do paska rozrządu i tu zonk pasek ma szerokość 1cm!!!!(nowy coś koło 2.5do 3cm) pasek zjedzony albo raczej starty o obudowę plastikową paska rozrządu ,w środku kupa tego syfu startego została i prawdopodobnie po puszczeniu sprzęgła obracanie skrzynią biegów było dlań już zbyt dużym wyzwaniem i przeskoczył - jutro sznurek i na sznurku wizyta u mechanika .
Tylko u diabła dlaczego go tak starło skoro na pompie są kołnierze ustalające ???? Słyszałem niby jego głośną stosunkowo pracę ale zwalałem to na karby łożysk alternatora - a tu altek jak złoto a paska ni ma??? Wizualnie na tym mrozie wygląda jakby koło napinacza stało krzywo - możliwe? Niby wróżenie z fusów bez demontażu ale jutro powinno być wszystko wiadomo.
Jeszcze jedno pytanie bo może obudowa ta plastikowa była zbyt blisko (?) niektóre modele mają pod pokrywą rozrządu taką jakby uszczelkę - ona może dystansować trochę pokrywę; ale to chyba zły trop bo gdyby to było to to starło by ten milimetr góra dwa i tak by zostało a tu mam wrażenie cały czas spychało pasek w stronę pokrywy - do przodu auta.Macie tam uszczelkę czy nie ?
pozdr
krynek

Postprzez sylwian70 » 23 lut 2011 19:59:16

gdyby tarł o pokrywę to by ją raczej przetarł bo to plastikowe jest ale może się mylę zresztą po zdemontowaniu powinno wyjść przysłowiowe ''szydło z worka''.oby tylko ci zaworów nie pogięło w głowicy.
sylwian70

Postprzez hirek_gda » 23 lut 2011 20:17:41

u mnie niema tam uszczelki
zaworów ci na pewno nie powyginało bo ten silnik jest bezkolizyjny
najprawdopodobniej ci krzywo założyli napinacz bo to jedyne element który można złe złożyć lub porostu się uszkodził
hirek_gda
Nałogowiec Ekstremalny
Nałogowiec Ekstremalny

Postprzez krynek » 23 lut 2011 20:38:16

...a jak go można krzywo zamontować?????????
To że silnik jest bezkolizyjny to wiem, ale dlaczego nie przetarł tej plastikowej pokrywki to już dziwne, kumpel zasugerował mi raczej pompę wodną bo na kółku od niej jest rant prowadząco/ustalający położenie paska - czyżby z nim coś nie tak??????
pozdr
krynek

Postprzez hirek_gda » 23 lut 2011 22:16:49

da się :D
być może że krzywo zamontowany napinacz lub po porostu uszkodzony i popychał pasek na tent rant w kółku od pompy
ale to tylko gdybanie okaże się dopiero jak zdejmiesz osłonę
hirek_gda
Nałogowiec Ekstremalny
Nałogowiec Ekstremalny

Postprzez krynek » 25 lut 2011 16:36:03

No i okazaało się - zużyte łozysko taniej pompy wody wytrzymało 20tysięcy kilometrów - zmieniając rozrząd nie wkładajcie tego taniego (60zł) chińskiego szitu bo potem koszt jest wyższy niż za pierwszym razem.
pozdr
krynek

Postprzez Arni » 28 lut 2011 18:14:05

krynek napisał(a):J
Zaglądamy do paska rozrządu i tu zonk pasek ma szerokość 1cm!!!!(nowy coś koło 2.5do 3cm) pasek zjedzony albo raczej starty o obudowę plastikową paska rozrządu ,w środku kupa tego syfu startego została i prawdopodobnie po puszczeniu sprzęgła obracanie skrzynią biegów było dlań już zbyt dużym wyzwaniem i przeskoczył - jutro sznurek i na sznurku wizyta u mechanika .

Że sie tak wtrące - co ma pasek rozrządu do obracania skrzynią biegów??
Arni

Postprzez krynek » 28 lut 2011 20:33:56

Postaram się jeszcze raz tylko jaśniej;
... na zewnątrz -26 stopni, odpalam na wciśniętym sprzęgle - zagaduje jak to benzyniak po 2-4sekundach i w momencie puszczenia sprzegła napęd jest przekazywany dalej po wałku sprzegłowym do skrzyni biegów ( biegu jeszcze nie wsadziłem) ale zmarznięty olej w skrzyni i co najmniej jedno koło zębate pośrednie osadzone na wałku ( a najprawdopodobniej dwa) muszą się obracać w tej zmarzlinie - często normalny zdrowy motor ma chwilowe wahnięcie obrotów a co dopiero gdy pasek rozrządu ma szerokość jednego centymetra a reszta zjedzona - po prostu tak na chłopski rozum skrzynia przyhamowała wał korbowy i przeskoczyło .
...jaśniej nie potrafię.
pozdr
krynek

Postprzez hirek_gda » 28 lut 2011 22:53:56

skrzynia przyhamowała wał korbowy

przychamowała tu maż racje, ale ma to dokładnie taki sam wpływ na pasek klinowy jak zdjęcie nogi z gazu
hirek_gda
Nałogowiec Ekstremalny
Nałogowiec Ekstremalny

Postprzez krynek » 01 mar 2011 19:13:16

...ale przecież ja nie mówię, że to nie to samo ; zdzierało pasek i to juz było przekroczenie pewnej granicy, pasek był zbyt cienki by wytrzymać , być może przeskoczył by przy najbliższym butowaniu lub hamowaniu silnikiem. Fakt jest niezaprzeczalny przeskoczył po przejechaniu około 25kkm.
pozdr
krynek

Postprzez Arni » 04 mar 2011 23:25:44

Czyli po prostu zgrało Ci sie pekniecie paska z momentem puszczenia sprzęgła....po prostu pech :)
Choćby nie wiem co było robione sprzęgłem i skrzynią i czy olej tam miałby konsystencję wody czy smoły - nie ma to żadnego wpływu na napręzenia na pasku rozrządu. Te są zawsze takie same.

Dziś wymieniałem simmering na wale i chciaałem napiąc pasek rozrządu...ale śruby na pompie ktoś tak urządził, ze złapie sie za to chyba dopiero wtedy jak wykończe pasek. Tylko rozwiercenie pomoże i wykrętak :wsciekly:
Arni

Poprzednia strona

Powrót do 2.0i