Witamy !

[A 2.0] Check engine

[A 2.0] Check engine

Postprzez RKO91 » 28 sie 2012 19:30:06

Witajcie, niestety moją Frotę znowu coś gryzie. W innym moim temacie pisałem że zaświeca się i gaśnie lampka silnika (żólta) Tylko na gazie. Obecnie , auto chodziło bez zarzutów. Ale lampka silnika zaświeca się i nie gaśnie. Nawet na benzynie. Auto nie zrywa w tym monecie , nie słabnie . Jedzie się normalnie . Tylko swieci sie ta lampka. Doczytałem że odłączenie akumulatora na jakiś czas ( w moim przypadku) na całą noc może załatwić sprawę. Myślalem ze jest ok. Ale podczas powrotu do domu lampka znów błysła. I zaczeła sie swiecić. Lecz mój problem jest jeszcze jeden. Dzisiaj jak wrzucam jedynke potem dwójeczke, silnik jakby zamula mi na 2,500 tys obrótów do trzech. I tak na każdym biegu. Kiedy na luzie w miejscu daje gazu to wszystko ok. Tylko w momencie kiedy jadę silnik nie daje z siebie całej mocy. I poprostu przymula. Co to może być?!

Prosze o pomoc. Bo już tyle zrobiłem w tym aucie. A tu następna rzecz wyskakuje. eh... Juz powoli sie zaczynam bać czy mi Frontera nie stanie gdzieś na poboczu. Bo to co ma miejsce nie jest normalne.
Pozdrawiam Dawid.
RKO91

Re: Coś ją boli.

Postprzez ACIK » 28 sie 2012 19:52:09

A na benzynce wszysko ok ? Jak tak to mieszanka gazu może być do kitu, miałem podobnie i jeszcze akumulator mi sie zapalał. Jeszcze mozna podjechać na komputer zerknąć co za błędy mu wyskakują no i regulacja gazu.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
----------------------------------------------------------------------
Obrazek
Status GG by ACIK: 4495485

Obrazek
Nie dyskutuj z idiotą, bo sprowadzi Cię do swojego poziomu i pokona doświadczeniem.
ACIK
Maniak
Maniak

Obrazki: 111
Pochwały: 1
Województwo: Dolnośląskie
Samochód: Frontera A 2.0i Sport 1991-1995

Postprzez RKO91 » 28 sie 2012 19:54:50

No w tym problem kurcze, że kiedyś tylko na gazie mi mrugał lampka. A obecnie na benzynie. I NA benzynie i na gazie, tak świruje z tymi obrotami.
RKO91

Postprzez ACIK » 28 sie 2012 20:01:09

Zacznij od świec - przeczyścić, kable zerknąć ... po nitce do kłębka. Świece jak zawalone to tez miałem że mi świrował, a widzę że masz to co ja, sporcika :) Filtr powietrza, mi kiedyś obudowa zeskoczyła i brał lewe powietrze zobacz czy guma nie jest dziurawa ... też pisałem że robiłem takową tutaj LINK
Obrazek

Obrazek
Nie dyskutuj z idiotą, bo sprowadzi Cię do swojego poziomu i pokona doświadczeniem.
ACIK
Maniak
Maniak

Postprzez RKO91 » 28 sie 2012 20:07:14

Swiece byly jakis czas temu wymianiane na nowe. Przewody tak samo. To mozliwe ze ja poprostu zamulilem auto. Dlatego tak swiruje>?.
RKO91

Postprzez ACIK » 28 sie 2012 20:17:26

Myślę że nie, ale sprawdź świece, może coś chlapie np olej i je też przymula. I reszte co napisałem też pozerkaj dla pewnosci. Patrzenie nie kosztuje :) a ja tak właśnie swoje błędy znalazłem.
Obrazek

Obrazek
ACIK
Maniak
Maniak

Postprzez RKO91 » 28 sie 2012 20:19:38

A gdzieś coś czytałem że to przepływka , coś ktoś mówił że katalizator. A ze sie kompletnie nie znam więc podchodze do informacji z internetu z dystansem. Jest mozliwosc taka że moze przymulac z tego powodu?
RKO91

Postprzez ACIK » 28 sie 2012 20:28:49

Nie mam pojęcia co do przepływomierza, a kataizator to chyba raczej sie nie posypał, ostatnio swój rozbierałem to platyna piękna i tak ułozona że ruszyć się nie powinna, a tak też wrzuciłem temat w google to i piszą o filtrze paliwa zapchanym itp itd. No jeśli do mechaniora niechcesz dawać to szukaj z głową, a jeszcze sie okaże że to taka pierdułka że głowa boli :)
Ostatnio edytowano 28 sie 2012 20:40:17 przez ACIK, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek

Obrazek
ACIK
Maniak
Maniak

Postprzez RKO91 » 28 sie 2012 20:40:06

a jak mozna przeczyscic ten filter paliwa?.
RKO91

Postprzez ACIK » 28 sie 2012 20:44:26

Raczej się nie powinno przedmuchiwać a nowy to koszt 20-25 zł i filt jest pod autem z tyłu jak dobrze pamiętam ale z której strony to nie, chyba od pasażera :)
Obrazek

Obrazek
ACIK
Maniak
Maniak

Postprzez Odoll » 28 sie 2012 22:04:55

Przepływomierz możesz spokojnie odłączyć i sprawdzić czy silnik będzie dobrze chodził , tylko z odłączonym kontrolka będzie się paliła na bank . Ale jeśli silnik wróci do normy to wierz że to to :) ja to bym stawiał na sonde lambde , gaz się spala w wyższej temperaturze i gazy wylotowe uszkadzają sondę i ta na początku pokazuje złe odczyty do kompa na gazie a później jak padnie to już cały czas , bez tego odczytu komp źle ustawia mieszankę i sinik źle chodzi .
Kupiłem bordo frote,
kupiłem bordo frote,
bende se nią jeździł,
lasem polem błotem.
Odoll
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Obrazki: 2
Pochwały: 10
Województwo: Pomorskie
Samochód: Niestety nie mam już Frontery :(

Postprzez RKO91 » 29 sie 2012 18:26:29

Uwaga Aktualizacja ;). dziś na spokojnie już usiadłem za sterami i pojechałem się przejechać. Lecz, sprawdziłem świece, filtr powietrza wyczysciłem z kurzu. Taki poplamiony troche ale okej, przedmuchałem filtr paliwa. Oraz odłaczyłem ten kabel od przepływomierza. I auto chodziło normalnie, odpalało. Zauwazyłem, nie wiem czy to normalne,że jak jest wąż od powietrza (ten zagięty) to na samym dole opaska przy przepływomierzu była od oleju.. Nie mam pojecia skąd. Ale to chyab przypadek. wyruszyłem na przejazdzke, auto zachowuje się tak samo jak zachowywało. Ale... przełączając na gaz. Auto dostaje mocy. Wprowadziłem siebie i was w błąd że na gazie jest słaby. Chyba z nerwów już widziałem wszystko w czarnych barwach.Jadac na 2 tys obrotach z wcisnietym pedałem do samej dechy. On mi powolutku przyspiesza. Ale przerzucając na gaz, Frota dostaje skrzydeł. Wiec Czy możliwe jest to że jakieś smieciowe paliwo?. Jade jutro zatankować V Powera na Shellu. chociaz ostatnio tez tankowałem własnie tam. I z dnia na dzień taka wiksa.
Co o tym sądzicie?
RKO91

Postprzez Odoll » 29 sie 2012 19:07:48

No jak najbardziej że jest taka szansa że masz szajs na dnie zbiornika i jak masz mało paliwa to zaciąga syf i muli , już kilka razy czytałem tu na forum jak to ktoś zatankował więcej jak za 50zł i nagle frota wyzdrowiała .
Kupiłem bordo frote,
kupiłem bordo frote,
bende se nią jeździł,
lasem polem błotem.
Odoll
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Obrazki: 2
Pochwały: 10
Województwo: Pomorskie
Samochód: Niestety nie mam już Frontery :(

Postprzez RKO91 » 29 sie 2012 20:04:33

Czy to prawdopodobne. Ale to mozliwe ze zawsze an tych równych prawie obortach muli. jutro jade na Orlen Bo jakiegos V powera , leje za stówe I jezdzimy w te i spowrotem.
RKO91

Postprzez ACIK » 30 sie 2012 09:28:45

No i jak ? Rozwiązałeś problema ? :boss:
Obrazek

Obrazek
ACIK
Maniak
Maniak

Powrót do 2.0i