Witamy !

[A 2.0] Przymulona frotka LPG

Re: przymulona frotka ... :) prosze o pomoc ")

Postprzez ttoby » 02 paź 2009 07:31:51

a ja to sie przyznam szczerze ze zawsze przelanczam na gaz zaraz po odpaleniu silnika .... :/
znaczy no sam mi sie przelancza jak obroty podskacza do 2000 .... nigdy nie zastnawialem sie na tym ...
czy mam przelaczyc na manualnu tryb ?? i sam "recznie" przelanczac na gaz ??
ttoby

Postprzez STRUNA » 02 paź 2009 18:34:10

A nie masz szarpania na gazie jak przełączysz przy zbyt niskiej temperaturze?
STRUNA

Postprzez ttoby » 04 paź 2009 23:33:04

nic nie szarpie ... nic nie gasnie ... wszystko dziala jak nalezy ....

ot. dzis juz tragedia ... wogole nie jedzie na paliwie (nawet juz nie pali ) .... ( znajomy mowi ze pewnie pompa paliwia strzelila ... :/ ....)

ehh ... zobaczymy czy jutro odpale na gazie ....
trzymajcie kciuki :)
ttoby

popsuta FRPTA - prosze o pomoc

Postprzez ttoby » 05 paź 2009 07:58:49

w dziale silniki benzynowe jest moj temat "przymulona frotka ... :) prosze o pomoc ") ....

mam frote A sport 2,0 (C20NE)
niestety omawiane tam przeze mnie dolegliwosci ulegly znacznemu pogoszeniu ....

auto wogole nie odpala i nie jezdzi na PALIWIE ....
rozmawialem ze znajomym i wsteonie stwierdzil ze to mogla pasc pompa paliwa ....

prosze napiszcie mi jak najszybciej zdiagnozowac czy pompa paliwa jest sprawna ??

no i jesli bedzie to zmiany to jak sie to wymienia ?? czy jest jakis w miare doby dostep od góry ?? czy trzeba wyjmowac bak ??

prosze o wasze odpowiedzi ....
dziekuje za pomoc pozdrawiam .... i czekam :)
ttoby

Postprzez ballula » 05 paź 2009 08:14:01

ttoby napisał(a): .... ( znajomy mowi ze pewnie pompa paliwia strzelila ... :/ ....)

Więc jednak może to być to o czym wcześniej pisałam, tyle , że moja jeszcze dycha ale jej czas powoli już się kończy :?
Trzymam kciuki, może jej przejdzie jak mojej :)
ballula

Re: popsuta FRPTA - prosze o pomoc

Postprzez jrzeuski » 05 paź 2009 08:17:09

Otwórz maskę, zdejmij wężyk idący z baku (np. z filtra paliwa), wsadź go do butelki i włącz zapłon. Jak pompa działa, to w butelce pojawi się paliwo.
No mud, no fun
Frota A Long 2.5V6, simex 33", zawias +3", buda +2", drążki kierownicze HD + amortyzator skrętu, mosty 4.56 (przedni od B, tył z LSD), self-made snorkel i zderzaki stalowe, winch
Vectra B kombi 2.5V6 170KM
Vectra B kombi 2.0 16V - będzie WrakRace edition :twisted:

naprawy i motanie Frotek :arrow: SMS/PW/email/czat.
jrzeuski
Admin
Admin

Obrazki: 71
Pochwały: 78
Województwo: Pomorskie
Samochód: Frontera A 2.5TDS Long 1996-1998

Postprzez mazurkas007 » 05 paź 2009 10:05:01

jrzeuski napisał(a):Otwórz maskę, zdejmij wężyk idący z baku (np. z filtra paliwa), wsadź go do butelki i włącz zapłon. Jak pompa działa, to w butelce pojawi się paliwo.

To że się paliwo pojawi to jeszcze żaden rezultat, ciśnienie tego paliwa jest ważne, aby pompa wtryskowa mogła normalnie pracować.
Jak już to paliwo poleci do butelki, to weź coś większego niż butelka i postaraj się palcem zatamować wypływ paliwa z wężyka. Jak się uda bez problemów, to pompa umarła, nie daje ciśnienia.
była Frotka zmotka 3.2, będzie druga edycja 2.2 :)
Podróże bez granic : Polska, Niemcy, Estonia, Litwa, Łotwa, Rosja, Rumunia, Mołdawia, Finlandia, Węgry, Włochy, Austria, Czechy, Słowacja, San Marino, Szwecja, Tajlandia, Malezja - tam byliśmy na kołach.
mazurkas007
Szyszkownik
Szyszkownik

Obrazki: 30
Pochwały: 6
Województwo: Podlaskie
Samochód: Frontera B 2.2i Long 1998-2004

Postprzez wikked » 05 paź 2009 10:09:31

W listwie paliwowej masz taki jakby odpowietrznik podepnij tam manometr i sprawdź ciśnienie. Pompa paliwowa (przynajmniej we froci 2,2 eco nie pracuje zaraz po załączeniu stacyjki. Z tego co kiedyś sprawdzałem to ma sygnał z wału korbowego i dopiero wtedy zaczyna pracować. Jeśli chodzi o dostęp do pompy to podnieś dywanik w bagażniku i zobacz czy nie ma jakiegoś dekielka- jeśli jest to pod nim jest pompa- jeśli nie ma trzeba opuścić bak.
wikked

Postprzez brum » 05 paź 2009 10:40:57

wikked napisał(a):przynajmniej we froci 2,2 eco nie pracuje zaraz po załączeniu stacyjki

U mnie działa i dobija ciśnienie.

wikked napisał(a):Jeśli chodzi o dostęp do pompy to podnieś dywanik w bagażniku i zobacz czy nie ma jakiegoś dekielka- jeśli jest to pod nim jest pompa- jeśli nie ma trzeba opuścić bak

Niema dojścia od góry trzeba upuszczać bak.
3.0 V6... '97...Federal Couragia MT 32", przedni most sztywny, winda, zderzak a'la Calmini, Snorkel, AVM...
Obrazek
brum
Maruda
Maruda

Obrazki: 2
Pochwały: 59
Województwo: Małopolskie
Samochód: Niestety nie mam już Frontery :(

Postprzez ttoby » 05 paź 2009 11:55:00

no to nie za fajnie ....
bede musial sie szybko tym zajac ,,,,
najbardziej martwi mnie to puszczenie baku ... :/
bo nie mam jeszcze pojecia jak ja to zrobie ....
ehh ....

btw. a jaki jest koszt pompy ?? no i gdzie mozna kupic ??
moze ktos ma do sprzedania w korzystnej cenie ?? :D
ttoby

Postprzez marcin » 05 paź 2009 12:03:46

Koszt pompy do B to okolo 200pln - gdzie kupic najprościej na allegro :).
U mnie pompa była wymieniana w zeszłym tygodniu przy okazji zmienili mi przewody paliwowe.
Była Legalna Front(i)era ;)
Jest Long 2.2 benzyna + LPG
Piszę poprawnie
marcin
Fanatyk Ekstremalny
Fanatyk Ekstremalny

Obrazki: 59
Samochód: Frontera B 2.2i Long 1998-2004

Postprzez brum » 05 paź 2009 12:19:02

Odkręcasz cztery śruby od koszcza, dwie opaski na przewodach od wlewu, dwa przewody paliwowe co idą od pompy i jedną kostke. Najpier podłuż coś pod zbiornik odkręć i go trochę opuść żeby odkręcić przewody, nie opuszczaj całkiem bo je zerwiesz. Jak juz wywleczesz zbiornik z pod auta odkręcasz kosz pompy wyjmujesz cały, wyjmujesz z niego pompa zakładasz nową, wkłądasz zbiornik wlewasz paliwa i odpalasz.
Jak będziesz go wkładał spowrotem to bez paliwa łatwiej będzie i oczyść zbiornik bo syf bedzie napewno. Ogólnie to samemu dasz radę nawet bez kanału.

Koszt pompy w sklepei moto w okolicach 120zł
3.0 V6... '97...Federal Couragia MT 32", przedni most sztywny, winda, zderzak a'la Calmini, Snorkel, AVM...
Obrazek
brum
Maruda
Maruda

Obrazki: 2
Pochwały: 59
Samochód: Niestety nie mam już Frontery :(

Postprzez ttoby » 05 paź 2009 14:47:34

no to dziękuję za pomoc ... a co lepiej ?? kupic nowa pompe czy moze jakas uzywke ??

pozdr i czekam na odp.
ttoby

Postprzez wikked » 05 paź 2009 18:47:09

Lepiej kupić nową ale zacznij od sprawdzenia czy to pompa. Podjedź do pierwszego lepszego mechesa i za pomiar ciśnienia weźmie browara.
wikked

Postprzez Janek 44 » 05 paź 2009 19:24:08

wikked napisał(a):(...) Pompa paliwowa (przynajmniej we froci 2,2 eco nie pracuje zaraz po załączeniu stacyjki. Z tego co kiedyś sprawdzałem to ma sygnał z wału korbowego i dopiero wtedy zaczyna pracować.

Bzdura. Pompa pracuje po przekręceniu kluczyka w stacyjce do momentu ,aż wytworzy w układzie odpowiednie ciśnienie. Na 100% słychać ją , jeżeli jest sprawna .
Janek 44

Postprzez wikked » 05 paź 2009 19:31:23

Janek 44 napisał(a):[Bzdura. Pompa pracuje po przekręceniu kluczyka w stacyjce do momentu ,aż wytworzy w układzie odpowiednie ciśnienie. Na 100% słychać ją , jeżeli jest sprawna .

Założysz się?
wikked

Postprzez Janek 44 » 05 paź 2009 19:34:09

wikked napisał(a):
Janek 44 napisał(a):[Bzdura. Pompa pracuje po przekręceniu kluczyka w stacyjce do momentu ,aż wytworzy w układzie odpowiednie ciśnienie. Na 100% słychać ją , jeżeli jest sprawna .

Założysz się?

Znaczy się wiesz co napisałeś? I o frotce pisałeś.?
Możesz to sprawdzić organoleptycznie na swojej.
Przykro mi , ale z reguły się nie zakładam, tym bardziej teraz.
Janek 44

Postprzez Janek 44 » 05 paź 2009 19:41:30

ttoby napisał(a):ot. dzis juz tragedia ... wogole nie jedzie na paliwie (nawet juz nie pali ) .... ( znajomy mowi ze pewnie pompa paliwia strzelila ... :/ ....)

Nie przejmuj się tak bardzo. Awaria pomp paliwa to częsta przypadłość aut jeżdżących na gazie.
Nie Tobie pierwszemu i nie ostatniemu się to przytrafia.
Janek 44

Postprzez ttoby » 05 paź 2009 20:44:24

no z tego co ja dzis sprawdzalem to po przekreceniu kluczyka nie slychac pompy ... a " przykladalem ucho " bardzo blisko tej pompy wiec .... no nic innego nie przychodzi mi do glowy ....

zastanawia mnie jedynie powod uszkodzenia tej pompy ... poniewaz z tego co slyszalem te urzadzenia nie powinny ulegac uszkodzeniu :/ ....

pytalem o cene w krakowskim sklepie MOTOWANDA i tam mi powiedzieli ze 180 pln "sam silnik" - bo ponoc reszta sie nie psuje ....

o co z tym chodzi ?? i co wkoncu mam popsute ?? pompe czy silnik do pompy ??
ttoby

Postprzez mpl » 05 paź 2009 21:01:10

miałem dokładnie te same objawy (1994 A 2.0i), też nie chciał nawet zapalić, czasem za drugim za 3 razem,

później strzelił mi raz drugi i 3 tak, że już dalej nie pojechałem... wymieniłem zawory wydechowe bo się 1 ukruszył (nie wiem jak) zatankowałem świeżego paliwa i nie ma najmniejszych problemów,

prawdopodobnie objawy nie był ze sobą związane... ale to z tym paliwem wydaje mi się być prawdziwe...
Jest: A sport : ) / WAZ 21063 Łada 1300SL :) / CB750 SevenFifty

Jezus nie może zostać królem Polski, ponieważ osoba skazana prawomocnym wyrokiem nie może pełnić funkcji publicznej.
mpl
Guru
Guru

Obrazki: 11
Pochwały: 3
Województwo: Dolnośląskie
Samochód: Frontera A 2.0i Sport 1991-1995

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do 2.0i