Witamy !

[A 2.0] Check engine - czasami

Re: [A2.0] check engine - czasami

Postprzez bienias_75 » 16 sie 2011 20:54:53

Od 4 lat mam same diesle więc już nie pamiętam za dobrze, ale chyba każda instalacja pobiera sygnał sondy :) Jak dobrze pamiętam to są dwie możliwości podpięcia tych instalacji (choć mogę się mylić), 1 - dołączanie w istniejący obwód, 2 przerwanie istniejącego i wpięcie centralki.
W ustawieniach bodajże są 3 możliwości, emulacja masą, obwód otwarty i fala prostokątna....
cytat z netu:

"Dlaczego emulacja ma być otwarta a nie masa lub fala prostokątna?
1.Masa;
zanim sterownik stwierdzi ze to jest błąd upłynie jakiś czas podczas ktorego sterownik lpg wysyła sygnał 0V czyli uboga mieszanka a sterownik silnika zmienia czas wtrysku na dłuższy.
2.fala prostokątna;
nie jesteśmy w stanie tak dobrać tej fali żeby sterownik sie nie rozjechał. Wcześniej czy później to nastąpi.Ten temat przerabiałem w poprzednim Passacie.
3.otwarta;
w momencie przerwania obwodu sterownik co prawda łapie błąd ale przestaje zmieniać czasy wtrysków".

Generalnie, jeśli chodzi na paliwie okey, to ustawienie jest dobre. U mnie po jakimś czasie rozjeżdżała się mapa wtrysków i nie szło jechać, reset kompa czynił cuda ale wystarczyło znów pojeździć na gazie i :dupa: blada ...

Tak jak wspomniałeś... nie ma co się zbytnio przejmować, można z tym jeździć...
bienias_75
Starszy Zaglądacz
Starszy Zaglądacz

Pochwały: 2
Województwo: Lubuskie
Samochód: Frontera A 2.3TD Long 1991-1995

Re: [A2.0] check engine - czasami

Postprzez sebano79 » 12 paź 2011 09:49:43

Wracam do tematu. Kabelka nie kupiłem, ale na przeglądzie miałem gratis regulację LPG i potwierdziła się awaria sondy. Poza tym w ustawieniach wszystko ok - wg. gazownika. Aha, na benzynie też kontrolka się zapalała.
Ale mam też dobrą wiadomość - dzisiaj przyszła do mnie sonda. Znalazłem na allegro za 50 zł :!: Wygląda solidnie i najważniejsze ma długi kabel zakończony wtyczką. Wg sprzedającego oryginał ale na sondzie jest tylko napis "made in germany". No cóż , zobaczymy po wymianie. A tu jeszcze link do aukcji:
http://allegro.pl/show_item.php?item=1858702976
Trochę mnie straszyli , żeby w czasie wymiany gwintu nie zerwać bo mogą być problemy. Macie z tym jakieś doświadczenia?

-- Dodano Wt 15 lis 2011 19:46:32 --

Post pod postem, ale już sporo czasu minęło. Otóż sonda wymieniona, od 3 tyg. kontrolka się nie zaświeciła, spalanie spadło o około 2-3l gazu. Tak więc dzięki za pomoc, problem rozwiązany - temat do zamknięcia.
Obrazek
sebano79
Nałogowiec Ekstremalny
Nałogowiec Ekstremalny

Obrazki: 5
Pochwały: 2
Województwo: Warmińsko-Mazurskie
Samochód: Frontera B 3.2 V6 Long 1998-2004

Poprzednia strona

Powrót do 2.0i