Witamy !

[A 2.2] Odpala ale gaśnie, dławi się, brak mocy, strzela

Re: [A2,2] Odpala ale gaśnie, dławi się, brak mocy, strzela

Postprzez STRUNA » 29 paź 2010 08:26:58

Mazak, objawy identyczne jak miałem. Wyjmij bak a z niego pompe, podłącz pod aku z wsadzonym dołem do baku aby sasysała paliwo. Pompa ma dawać tak że palcem nie utrzymasz ciśnienia. U mnie dawała byle jak ale leciało. Problem był z odpaleniem na zimnym bo pompa nie dawała rady pompować podwójnie na ssaniu. Jak ciepły to palił bez problemu.
Aha, poziom paliwa utrzymuj zawsze min 1/2 baku, ja jeżdżę na 3/4 lub cały. Wada fabryczne tych pierdo....ch pomp - muszą być zanurzone. Jak masz za mało też ciężko pali. Zatem najpierw zalej do pełna, jak nie pomoże to rozbieraj pompke.
STRUNA

Re: Kto wie o co chodzi

Postprzez sylwian70 » 29 paź 2010 12:54:34

Mazak napisał(a):Witam mam pytanko co zrobić jak frota (2,2 + lpg) nie jedzie na benzynie i ma duże kłopoty z odpaleniem na jałowym nie ma problemu silnik chodzi ładnie do momentu jak rusza automatycznie gaśnie nie ma mocy :/ na gazie wszystko jest ok ! Wymienione świece, Kable, filtr paliwa i nic to nie pomogło !
Druga sprawą są światła które po wyłączeniu i zamknięciu auta po jakimś czasie same się zapalaj (mijania) :) !
Gdzie szukać błędu ????
prawdopodobnie problem ze światłami tkwi w przekażniku (skrzynka z bezpiecznikami,komora silnika)co do mulenia na zimnym silniku u mnie po wymianie pompy paliwa problem znikł. :mrgreen:
sylwian70

Postprzez STRUNA » 29 paź 2010 14:51:31

Sylwian, rozumiem, że wsadziłeś tego chińczyka co o niego pytałeś?
STRUNA

Postprzez Zoolwioo » 07 gru 2010 22:20:15

jakie ciśnienie powinna mieć pompka paliwa. bo mi padła i w warsztacie włożył mi 1 barową i wpiera mi że taka ma być, że tak jest w katalogu itp. a frontera nie chce chodzić. nie powinna mieć 3 barów......
Ostatnio edytowano 07 gru 2010 22:50:21 przez Zoolwioo, łącznie edytowano 1 raz
Zoolwioo

Postprzez konik » 07 gru 2010 22:32:47

A że wypada się przywitać słyszałeś???
A o stosowaniu WIELKICH liter na początku zdania słyszałeś???
A o tym że jeździsz Fronterą a nie Frontierą to na tym forum usłyszysz wiele razy.
konik
Podszyszkownik
Podszyszkownik

Obrazki: 3
Pochwały: 5
Województwo: Pomorskie
Samochód: Frontera A 2.0i Sport 1991-1995

Postprzez sylwian70 » 08 gru 2010 12:59:10

ad.zoolwioo pompka paliwa musi dawać ciśnienie 3 bary
sylwian70

Postprzez JJKILLER » 08 gru 2010 15:25:45

Zoolwioo napisał(a):jakie ciśnienie powinna mieć pompka paliwa. bo mi padła i w warsztacie włożył mi 1 barową i wpiera mi że taka ma być, że tak jest w katalogu itp. a frontera nie chce chodzić. nie powinna mieć 3 barów......

Zmień mechanika bo ten się gówno zna.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Miód jest dla mięczaków , prawdziwi twardziele żują pszczoły
http://bynajmniej.pl/bynajmniej-to-nie-przynajmniej
JJKILLER
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Obrazki: 13
Pochwały: 35
Województwo: Mazowieckie
Samochód: Niestety nie mam już Frontery :(

Postprzez Zoolwioo » 08 gru 2010 21:02:52

sylwian70 , JJKILLER -dzięki za pomoc....
Zoolwioo

Postprzez JJKILLER » 08 gru 2010 21:54:50

Pompa musi podać 3 Bar bo:
- poniżej tego ciśnienia wtryski nie podają paliwa.
- regulator ciśnienia paliwa otwiera się po przekroczeniu 3 Bar w listwie i jeśli się nie otworzy to paliwo będzie "stało" w pompie spowalniając ją drastycznie aż do jej uśmiercenia.
- wtryski podadzą paliwo dopiero wtedy, kiedy ta pompa (1Bar) nabije w instalacji 3 Bar ale po wtrysku ciśnienie spadnie i znów musi "dopompowywać", co powoduje problemy z odpalaniem i ew. dalszą pracą silnika.

JJKILLER
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Postprzez sylwian70 » 16 lis 2011 11:52:34

Odgrzeję temat gdyż moja chińska pompa paliwa po roku się rozsypała prawdopodobnie efekty przytarć na wskutek leżenia w rowach na boku :cry2: ,objawy takie jak w temacie wątku zacytuję forumowego ad.kozi [quote="kozi"]
Objawy są następujące. Odpalanie na zimnym silniku - burzy za pierwszym razem ale po chwili :dupa: dławi się i gaśnie - chyba, że przytrzymam go ok minuty na wyższych obrotach. Kolejny etap tej całej zabawy z ruszeniem na wystudzonym silniku jest totalny brak mocy (ja mu w gaz, a on mi...prawie zgasł) Nie ma siły do póki się nie rozgrzeje do tych 30-40 stopni i czasami strzela. Frota co prawda zagazowana (sekwencja)ewentualnie zwykła instalka ale wszystkie te objawy występują na benzynie do momentu rozgrzania i przełączenia się na gaz. Na ciepłym silniku żaden z powyższych objawów nie występuje. :stop:
Ja tym razem aby uprościć operację wyciąłem otwór w podłodze aby mieć szybki dostęp do zbiornika.Po wymianie pompy paliwa wszystko cyka.Odświeżam temat bo to częsta przypadłość opli F niezależnie od pojemności silnika.Pozdrawiam.
sylwian70

Postprzez JJKILLER » 16 lis 2011 17:51:33

sylwian70 napisał(a):Odpalanie na zimnym silniku - burzy za pierwszym razem ale po chwili :dupa: dławi się i gaśnie - chyba, że przytrzymam go ok minuty na wyższych obrotach. Kolejny etap tej całej zabawy z ruszeniem na wystudzonym silniku jest totalny brak mocy (ja mu w gaz, a on mi...prawie zgasł) Nie ma siły do póki się nie rozgrzeje do tych 30-40 stopni i czasami strzela. Frota co prawda zagazowana (sekwencja)ewentualnie zwykła instalka...

Najczęstszym powodem takiego zachowania jest mazut, który zakleił silniczek krokowy. Wyjąć go, zatopić na noc w nafcie, rano wyjąć, opłukać, wyczyścić, złożyć i jeździć :)

JJKILLER
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Postprzez sledz » 16 lis 2011 19:48:56

Dzisiaj miałem te same objawy jak opisał sylwian 70 okazało się że olej zebrał się nad świecami.[uszczelka pokrywy zaworów]
,na wysokich obrotach było dobrze ,im niższe tym gorzej.
sledz

Postprzez nig4 » 26 lis 2011 11:31:15

może się przydać odnośnie tematu (co prawda inny silnik ale zasada chyba nie zmienna)
http://www.vectra-unlimited.pl/jpg/porady/egr2.html
w poniedziałek chyba przeprowadzę taką operację bo i u mnie problemy z gaśnięciem i etc...
nig4

Postprzez laki » 17 lip 2012 09:54:31

Podpowiedzcie która z tych popmp będzie lepsza 2-3 bara czy 3-4 bara? Układ paliwowy już mam przerobiony i pompa jest zewnętrzna.

http://moto.allegro.pl/pompa-paliwa-zew ... 59522.html

http://moto.allegro.pl/pompa-paliwa-zew ... 78776.html
laki

Postprzez brum » 17 lip 2012 10:02:00

Mam podobną do tej drugiej od roku. I coś z nią jest powoli nie tak.
Jak auto zimne, to na wężu(od pompy do filtra) jest idealne i równe ciśnienie. Ale jak się nagrzeje to co 1sek czuć na wężu tak jakby miała przerwę czy ciągła powietrze. Przerwa ta to niecałe 0.5sek.

I bardziej słychać zewnętrzną.
3.0 V6... '97...Federal Couragia MT 32", przedni most sztywny, winda, zderzak a'la Calmini, Snorkel, AVM...
Obrazek
brum
Maruda
Maruda

Obrazki: 2
Pochwały: 59
Województwo: Małopolskie

Postprzez laki » 17 lip 2012 10:05:16

Są + i - takej pompy, fakt jest głośna ale jak padnie to nie muszę baku wyciągać tylko 5 minut i nowa jest na miejscu, tylko pytanie które ciśnienie będzie optymalne
laki

Postprzez brum » 17 lip 2012 10:11:46

Bierz tą drugą. Ciśnienie w 2.2 jest 3.5bar.
A co do wymiany, to ja sobie zrobiłem w bagażniku właz na zawiasach i dostęp mam ok. Jak mi ta pompa padnie to wracam do standardu.
3.0 V6... '97...Federal Couragia MT 32", przedni most sztywny, winda, zderzak a'la Calmini, Snorkel, AVM...
Obrazek
brum
Maruda
Maruda

Postprzez laki » 17 lip 2012 10:17:57

Też myślałem na dziurą w bagażniku ale odpuściłem. W takim razie montuję tą 3-4 bara, tylko się teraz zastanawiam jak przez 2 lata jeździłem na pompie 1,5 bara i auto działało bez problemu.
laki

Postprzez brum » 17 lip 2012 10:32:30

Może to nie była 1.5, albo była i dobrze trzymał regulator.
Obrazek
brum
Maruda
Maruda

Postprzez laki » 17 lip 2012 10:40:45

Była napewno 1,5 bara bo sam kupowałem i sam przerabiałem układ, tylko wychodzi na to że byłem mało doinformowany jak powinna być i kupiłem 1,5.
laki

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do 2.2i