Witamy !

[A 2.2]miska olejowa-przegrody

[A 2.2]miska olejowa-przegrody

Postprzez michal1420 » 08 mar 2012 19:32:56

panowie zbiram informacje na temat komorowej miski olejowej, albo jakichs przegrod w niej, coby na przechyłach/wzniesieniach/podjazdach silnik lepiej pracował a nie mulił czy "pracował na sucho" przez przelewajacy sie olej w misce

http://i66.photobucket.com/albums/h278/ ... 153503.jpg

http://imageshack.us/photo/my-images/836/img4140x.jpg/

motał ktos moze cos takiego? albo moze posiada ktos wiedze jak to zrobic rozsadnie w misce froty z silnikiem 2.2 16V x22xe zeby pomoc a nie zaszkodzic.
michal1420
Starszy Zaglądacz
Starszy Zaglądacz

Obrazki: 3
Województwo: Lubelskie
Samochód: Frontera A 2.2i Long 1995-1998

Re: miska olejowa-przegrody

Postprzez brum » 08 mar 2012 19:43:20

Miska we Frocie jest pogłębiona i przedłużony jest smok żeby było smarowanie.
3.0 V6... '97...Federal Couragia MT 32", przedni most sztywny, winda, zderzak a'la Calmini, Snorkel, AVM...
Obrazek
brum
Maruda
Maruda

Obrazki: 2
Pochwały: 59
Województwo: Małopolskie
Samochód: Niestety nie mam już Frontery :(

Postprzez jrzeuski » 08 mar 2012 19:47:12

A jaki sens ma taka przegroda skoro smok wychla olej z jednej komory a z bloku i tak spłynie on do komór połoźonych niźej? :niewiem:
No mud, no fun
Frota A Long 2.5V6, simex 33", zawias +3", buda +2", drążki kierownicze HD + amortyzator skrętu, mosty 4.56 (przedni od B, tył z LSD), self-made snorkel i zderzaki stalowe, winch
Vectra B kombi 2.5V6 170KM
Vectra B kombi 2.0 16V - będzie WrakRace edition :twisted:

naprawy i motanie Frotek :arrow: SMS/PW/email/czat.
jrzeuski
Admin
Admin

Obrazki: 71
Pochwały: 78
Województwo: Pomorskie
Samochód: Frontera A 2.5TDS Long 1996-1998

Postprzez Arni » 08 mar 2012 20:51:43

Tak jak brum pisze - miska we Frocie jest pogłębiona fabrycznie i trzebaby naprawde ostrego przechyłu żeby smok odkryć. Trzymaj stan oleju litr ponad max a na pewno smarowania Ci nie zabraknie .
Arni

Postprzez michal1420 » 09 mar 2012 18:38:18

Trzymaj stan oleju litr ponad max a na pewno smarowania Ci nie zabraknie

? litr ponad maks?
michal1420
Starszy Zaglądacz
Starszy Zaglądacz

Postprzez skorpion30 » 10 mar 2012 15:09:29

witam ja mialem nastepujaca sytuacje ktora doprowadzila do remontu silnika . A mianowicie poprzedni wlasciciel najprawdopodobniej w terenie pogiol miske olejowa co przyczunilo sie do podgiecia tak zwanego smoka o jakies 7 cm . Po intesywnej jezdzie w terenie wyplynela w mojej frotce panewka z pod pierwszego korbowodu. :cry2: :cry2: :gears:
skorpion30

Postprzez michal1420 » 10 mar 2012 21:00:20

ototo własnie i ja czekam na swoją kolej, panewka poszła sie je..ac jeszcze nie wiem co i jak bo czekam narazie w poneidziałek wtorek bedzie wyciagany silnik i robiony, i tak wlasnie grzecznosciowo mechanik podpowiedział zeby sie dowiedziec jak to wyglada sprawa z tą miską zeby moze jak wyciagnie zeby cos dorobic/dospawac
michal1420
Starszy Zaglądacz
Starszy Zaglądacz

Postprzez skorpion30 » 10 mar 2012 23:12:35

michal1420 napisał(a):ototo własnie i ja czekam na swoją kolej, panewka poszła sie je..ac

a jakie sa(byly) u kolegi obiawy uszkodzenia panewki ???? i w jakich okolicznosciach powstały???
skorpion30

Postprzez kasalka » 11 mar 2012 00:15:15

Takie "pogięcie" miski olejowej to mam rozumieć jako jej połamanie? i w następstwie uszkodzenie smoka? Gratulacje dla tego kto tak poskładał tą miskę do kupy. Ale mógł tym swoim luzem nie dzielić się z panewką tak, że aż wypłynęła.
Przegrody w misce. Takie z prawdziwego zdarzenia. Można zrobić, ale po co?
To zdjęcie http://imageshack.us/photo/my-images/836/img4140x.jpg/ to wg mnie są po prostu żebra wzmacniające wytrzymałość miski na obciążenia/uderzenia. Co do przepływu oleju i położenia smoka ...
pier...e konwenanse
Pozdrawiam Łukasz
kasalka
Nałogowiec Ekstremalny
Nałogowiec Ekstremalny

Obrazki: 18
Pochwały: 2
Województwo: Świętokrzyskie
Samochód: Niestety nie mam już Frontery :(

Postprzez michal1420 » 11 mar 2012 11:02:05

a jakie sa(byly) u kolegi obiawy uszkodzenia panewki ???? i w jakich okolicznosciach powstały???

generalnie mechanik powiedział ze to "teren zrobił" ze na przechyłach olej sie przelewał, i przez te kilka sekund jak sie kreci wysoko i nie ma takiego smarowania jak byc powinno, to przez to sie tak dzieje, ale generalnie moje zdanie jest takie ze najłatwiej powiedziec ze zrobił to teren. napewno sie przyczynił. u mnie to sie objawiało spadkiem cisnienia. wymieniłem olej-na ok 10000km wystarczyło trzymało sie jako tako, pozniej zaczeło znowu spadac to wymieniłem olej myslalem ze to pomoze znowu, no ale przy jezdzie po miescie(nie w terenie a po miescie) jak nagrzał sie porządnie silnik spadało cisnienie ponizej dolnej kreski, ale przy dodawaniu gazu rosło prawie na maks. jeden mechanik stawiał na pompe oleju, no ale nie spadało to cisnienie tak nisko zeby to robic, kazał obserwowac.... no to obserwowałem, pojezdziłem troche w terenie, na drugi czy trzeci dzien nie podnosiło sie juz tylko falowało w okolicy dolnej kreski, cos zaczeło stukac pod maską. no to do mechnika ale juz innego, no i zanim do niego dojechałem to zapaliła mi sie ze dwa razy kontrolka oleju, on tylko spojrzał ze panewki na bank, ze tłucze sie tu tam siam. szukac dawcy albo robic ten. no to chciałem pojechac szukac dawcy, to zaniechałem bo kontrolka oleju sie swieciła prawie non stop, i samochod mulił ze sie nie dało jechac, postawiłem samochod nie jezdzi narazie, w tym tygodniu wyciagnie motor, rozbebeszy i wtedy bede wiedział co dokladnie sie spsuło

To zdjęcie http://imageshack.us/photo/my-images/836/img4140x.jpg/ to wg mnie są po prostu żebra wzmacniające wytrzymałość miski na obciążenia/uderzenia. Co do przepływu oleju i położenia smoka ...

suma sumarum poza osłoną podwozia/miski tez nie głupia alternatywa
michal1420
Starszy Zaglądacz
Starszy Zaglądacz

Powrót do 2.2i