Witamy !

[B 2.2] Nierówno chodzi po rozgrzaniu, strzela w tłumik

[B 2.2] Nierówno chodzi po rozgrzaniu, strzela w tłumik

Postprzez kamiliszaq » 10 maja 2013 19:31:15

Witam was wszystkich, Od ponad roku jestem posiadaczem Frontery B sport 2.2 16v benzyna plus zasilanie na gaz.
Jakiś czas robiłem nią trasy do Austrii za Linz co 2 tygodnie 600km tam i z powrotem plus dojazdy do pracy. Spisywała się wspaniale. Teren asfalt super.
Jednak nie dawno zjechałem na 3 tygodniowy urlop, oddałem fronterę do konserwacji podwozia wymieniłem sprężyny amortyzatory klocki , oleje filtry. założyłem kapcie letnie na 15 z frontery A. :offtopic: Pojeździłem i się zaczęło. : Wjechałem do większej kałuży. Silnik zaczął szarpać jak cholera.
Na zgaszonym jest ok ale jak się zagrzeje to na wolnych chodzi nie równo dziwnie burczy z tłumika taki delikatne strzały. Silnik jak by stracił duszę. Na Benzynie Efekt lepszy chodzi fajnie ale czuję takie głuche strzelanie w tłumik jak mocniej dodam gazu. I brakuje mu odpowiedniej mocy. Jak by na wszystkie garce nie palił, Gazwonik nic nie umie poradzić wyskakuje ciągle zbyt mała dawka gazu. Z benzyną to samo. Choć rzadko wierzę w komputery bo on nie wejdzie do silnika... Powymieniane następujące rzeczy:
Czujnik wału korbowego , czujnik spalania stukowego , czujnik wałka rozrządu , sonda lambda , czujnik ciśnienia w kolektorze ssącym, czujnik położenia przepustnicy , uszczelki w kolektorach , węże podciśnienia , cewka , kable ,świece, rozrząd sprawdzany , termostat w styczniu , rozpruwana instalacja sprawdzane wszystko miernikiem, o nic zero zmian. :killer: Już powoli padaczka zaczyna mnie brać bo już nie wiem kombinuję jak mogę. :wsciekly: :wsciekly:
Ostatni wariant uszczelka pod głowicą. Ale woda nie spada olej jak zawsze czyściutki jak łza. I na poziomie. przebieg 145tysięcy bez zbijania. Auto z pewnych rąk było. Może ktoś coś doradzi bo nie mam już sił. Od 2 tygodni szukam igły sianie. :boss:
kamiliszaq

Re: [B 2.2] Nierówno chodzi po rozgrzaniu, strzela w tłumik

Postprzez JJKILLER » 10 maja 2013 22:10:51

Wymontuj tego grubego, gumowego węża, między filtrem powietrza a przepustnicą i dokładnie go sprawdź czy gdzieś nie ma dziury, czy cybant go nie przeciął gdzieś.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Miód jest dla mięczaków , prawdziwi twardziele żują pszczoły
http://bynajmniej.pl/bynajmniej-to-nie-przynajmniej
JJKILLER
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Obrazki: 13
Pochwały: 35
Województwo: Mazowieckie
Samochód: Niestety nie mam już Frontery :(

Postprzez kamiliszaq » 11 maja 2013 08:10:41

Jeśli chodzi Ci o wąż który idzie z silnika to jest on nowy. Zapomniałem dodać że wszelkie węże cybandy itd. zostały odnowione. :boss:
Dalej bez różnicy. Przypuszczam najgorsze. że będę musiał dokonać operacji uszczelka pod głowicą. Póki co dam mu popalić w terenie i trochę na trasie ,jeśli do uszczelka to się dopali sama do końca to będę wiedział. 8;)
kamiliszaq

Postprzez brum » 11 maja 2013 09:40:53

Zmierz kompresję.
3.0 V6... '97...Federal Couragia MT 32", przedni most sztywny, winda, zderzak a'la Calmini, Snorkel, AVM...
Obrazek
brum
Maruda
Maruda

Obrazki: 2
Pochwały: 59
Województwo: Małopolskie

Postprzez JJKILLER » 11 maja 2013 10:47:04

Nie z silnika, tylko do silnika. Ten ok7cm średnicy
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Miód jest dla mięczaków , prawdziwi twardziele żują pszczoły
http://bynajmniej.pl/bynajmniej-to-nie-przynajmniej
JJKILLER
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Obrazki: 13
Pochwały: 35
Województwo: Mazowieckie

Postprzez JaGrab3 » 11 maja 2013 22:18:12

To są objaway lewego powietrza.
Tak jak pisali przedmówcy, trzeba sprawdzić dolot, czy nie ma lewizny, dodatkkowo, sprawdzić czy wężyki gazu do kolektora nie puszczają, bo tamtędy też może lewizne brać.
Czarny SIGNUM 2.0 Turbo, Astra II
Było: B 3.2 V6 Manual,Mitsubishi Galant Sport Edition,Carisma 1.6,civic 1.5
ObrazekObrazekObrazek
JaGrab3
Guru
Guru

Pochwały: 2
Województwo: Małopolskie

Postprzez kamiliszaq » 07 cze 2013 12:06:15

Witam frontera już dawno zrobiona, nie miałem czasu napisać :boss:
Uszkodzona była Sonda Lambda ponieważ w styczniu kupiłem zamiennik harta za 120zł. Teraz mam oryginał 8-) Zaraz po założeniu poczułem różnicę. Frotka doinwestowana sporo swoje lata pojeździ znów... Przygotowuję się do liftu ponieważ mam drugie osobowe to frontera będzie na moje Hobby i wypady w teren. Założyłem z powrotem opontki BFG ATR i Tras nie będę z nią już Robić. Ale nie powiem 8 miesięcy co 2 tygodnie waliłem trasy prawie 700km w jedną stronę. Austria Polska i dawała radę. Ale już jej na trasach nie będę katować. Dzięki za pomoc Pozdrawiam. :boss:
kamiliszaq

Powrót do 2.2i