Witamy !

[A2.4]Wymiana rozrządu

[A2.4]Wymiana rozrządu

Postprzez Andy » 30 lip 2007 21:13:21

Ponieważ budżet na auto nie został jeszcze wyczerpany zaczynam myśleć o wymianie rozrządu. I pytanko: czym może mnie ta operacja zaskoczyć? Na jakich częściach (jakich producentów) najlepiej się oprzeć na co uważać a co można potraktować lżej?
Obrazek
Andy
Nałogowiec Ekstremalny
Nałogowiec Ekstremalny

Pochwały: 2
Województwo: Wielkopolskie
Samochód: Frontera A 2.4i Long 1991-1995

Postprzez Elektro001 » 30 lip 2007 21:30:20

Ile auto ma nastukane kilometrów? Pytam się bo jak masz silnik 2,4 to u Ciebie jest łańcuch i praktycznie nie wymienia się go, chyba że są ku temu powody. Jeśli wszystko jest w porządku to lepiej tego nie ruszać.
Elektro001

Postprzez słowik » 17 lis 2007 17:33:30

Jeżeli masz łańcuszek to nie wymieniaj chyba że robisz kapitalny remont silnika ja niestety nie wiem czy w 2,4 jest pasek czy łańcuszek
słowik

Postprzez mirokez » 17 lis 2007 18:53:37

lancuch chyba jest na milion kilometrow
mirokez

Postprzez brum » 18 lis 2007 15:46:19

Łańuch powinno się wymieniać po 300tys km
3.0 V6... '97...Federal Couragia MT 32", przedni most sztywny, winda, zderzak a'la Calmini, Snorkel, AVM...
Obrazek
brum
Maruda
Maruda

Obrazki: 2
Pochwały: 59
Województwo: Małopolskie
Samochód: Niestety nie mam już Frontery :(

Pytanie o rozrzad

Postprzez Xander_Zgierz » 08 sie 2010 19:02:19

Witam. Przepraszam z gory jesli taki temat juz sie pojawil jednak mnie nie udalo sie go znalesc :(

Nosze sie z zamiarem kupna Frontery z silnikiem 2.4. Mam pare pytan odnosnie tego silnika. Wiem ze auto jest po przekladce z anglika,wszystkie dokumenty przekladki sa ok a i auto tez jest w bardzo dorym stanie.Jednak meczy mnie problem odnosnie mocy tego auta. W dowodzie jest ze ma 103Kw a wiekszosci silnikow 2.4 maja 92Kw czy to jest mozliwe by frontera miala taki silnik ??? Jeszcze jedno. Podobo to auto ma lancuch rozrzadu !! Czy to mozliwe ?? Przepraszam jesli uznacie to pytanie za deilne ale wole sie upewnic u ludzi ktorzy o tych autach wiedza wszystko. Czy warto kupic frontere po przekladce ?? Podpowiedzcie mi na co zwrocic uwage przy zakupie auta itp.

Dziekuje za wyrozumialosc i ewentualna pomoc :)
Xander_Zgierz

Re: Pytanie o rozrzad

Postprzez janusz64 » 10 sie 2010 20:53:47

Od 92 do 98 ma łańcuch nie pasek :)
janusz64

Re: Pytanie o rozrzad

Postprzez brum » 10 sie 2010 21:06:35

janusz64 napisał(a):Od 92 do 98 ma łańcuch nie pasek

Od 92 do 94 i początku 95
3.0 V6... '97...Federal Couragia MT 32", przedni most sztywny, winda, zderzak a'la Calmini, Snorkel, AVM...
Obrazek
brum
Maruda
Maruda

Obrazki: 2
Pochwały: 59
Województwo: Małopolskie
Samochód: Niestety nie mam już Frontery :(

Re: [A2.4]Wymiana rozrządu

Postprzez Kpt.Saper » 30 lis 2010 09:42:49

Porada dla tych co chcą wymieniać rozrząd w tym silniku od ręki kupcie sobie komplet napinaczy są z tworzywa sztuk 2 po 30 pln za sztukę ,1 slizg łańcucha też z tworzywa 65 pln, łańcuch 120 pln, 2 uszczelki pokrywy rozrządu koszt obu 10 pln,pompa wody 130 pln , uszczelniacz wału korbowego od strony pompy wody 1 szt 20 pln ,jest jeszcze napinacz mechaniczny ale jeśli gładko pracuje to nie wymieniamy bo nie ma bezpośrednio styku z łańcuchem tylko przez jeden z tych z tworzywa i zostały koła jeśli włożymy nowy łańcuch i nie ma luzów na zębach to też nie wymieniamy bo dodatkowe koszta.
Zacząć wymianę nalezy od ustawienia koła na walku głowicy na znakach jeden na kole a drugi na takiej blaszce przykręconej na 2 śróbki do bloku, posiada ona wcięcie i to jest znak nad lewą śróbką .
Celowo pominąłem demontaż wszystkiego co trzeba wyjąć żeby się dostać do rozrządu teraz tylko to wypunktuję:
1.odłączyć akumulator
2.spuścić płyn chłodzący
3.wyjąć chłodnicę
4.zdemontować alternator razem z łapą
5.zdemontować pompę wspomagania razem z łapą
6.zdemontować koło wentylarora chłodnicy
7.zdemontować koło pasowe
8.zdemontować rozdzielacz zapłonu
9.zdemontować pompę wody
10.popuścić miskę olejową
11.odkręcić filtr oleju
12.odkręcić okienko inspekcyjne z przodu głowicy
13.odkręcić obudowę rozrządu
14.odkręcić koło rozrządu przez to okienko
i co ? mamy to cheche che :cry: :cry: :cry:
Jeśli o czymś zapomniałem to tylko dla tego że jest tego tyle że można zapomnieć :D
Napszę jeszcze jak wyjąć same szpeje od rozrządu ;koło mamy odkręcone po uprzednim ustawienu na znakach 3 śróbki,teraz blaszka ze znakiem 2 śróbki,ślizg łańcucha 2 śróbki ,na obudowie rozrządu 2 napinacze wyjmujemy i wkładamy nowe nie ma tam żadnych śróbek tylko jeden jest na spręzynce trzeba sietrochę wykazać :D a potem wszystko zpowrotem w odwrotnej kolejności nie zapomnijcie wymienić uszczelniacza na wale przy okazji.
miłej zabawy :D :D :D
Kpt.Saper

Postprzez malaganc » 09 gru 2010 11:50:57

witam wszystkich, kilka dni temu kupiłem Fronterę 2.0 Sport z 94', auto jest fantastyczne i mam nadzieję,że mi posłuży kilka latek. przebieg 158tys. km... szukałem tu na forum informacji na temat częstotliwości wymiany rozrządu i niestety nie znalazłem (co ile lat lub po jakim przebiegu?). byłbym wdzięczny, gdyby ktoś mnie oświecił :) pozdrawiam
malaganc

Postprzez Arni » 09 gru 2010 14:38:05

Masz 2.0 , rozrząd bezkolizyjny. Latasz aż pasek puści :twisted:
Arni

Postprzez jrzeuski » 09 gru 2010 14:41:21

Arni napisał(a):Latasz aż pasek puści :twisted:

A wtedy telefon do przyjaciela, żeby przyjechał z linką i zaciągnął na warsztat :mrgreen:
No mud, no fun
Frota A Long 2.5V6, simex 33", zawias +3", buda +2", drążki kierownicze HD + amortyzator skrętu, mosty 4.56 (przedni od B, tył z LSD), self-made snorkel i zderzaki stalowe, winch
Vectra B kombi 2.5V6 170KM
Vectra B kombi 2.0 16V - będzie WrakRace edition :twisted:

naprawy i motanie Frotek :arrow: SMS/PW/email/czat.
jrzeuski
Admin
Admin

Obrazki: 71
Pochwały: 78
Województwo: Pomorskie
Samochód: Frontera A 2.5TDS Long 1996-1998

Powrót do 2.4i