Witamy !

Lift

Wszystko o przeróbkach Frontery

Postprzez mirokez » 26 kwi 2008 23:12:39

nie mam pojecia, kiedys zapytalem w hyde parku ale do tej pory nikt mi na ten temat nie odpisal
mirokez

Postprzez tumek » 26 kwi 2008 23:48:13

Dzięki Mirokez.
Dljm - spytaj może tych swoich szpeców od frotek może oni mają gdzieś dostęp do tego typu informacji :)
Bo tak się zastanawiam, przykładowo kupuje ktoś frotke i nie jest świadomy, że ona jest np. po lifcie 1" i zachciewa mu się zrobić lift 2 " teoretycznie nie musi nic zmieniać tylko kręcić i co się okazuje kiszka, bo w sumie już ma lift 3”:(
Warto by było wiedzieć ile ma seryjnie :)
Obecnie :
Cztery koła: Patrol GR Y60 - podejście drugie :)
Dwa koła : Honda Transalp XL600V

Dawniej :
Frota 2,3 TD Long - pierwsze 4x4
Patrol GR Y60 - worek bez dna sprzedany w czasie kryzysu :(
UAZ 31512 - własnoręcznie rozebrane na drobne i odbudowane od podstaw, sprzedany niestety :(
Frota 2,2i Sport Edycja 2000
tumek
Bywalec
Bywalec

Województwo: Śląskie
Samochód: Niestety nie mam już Frontery :(

Postprzez Michał » 28 kwi 2008 10:50:45

Witajcie!

A może ktoś ma wymiary podkładek nad sprężyny Froty B do liftu. Mam taki zaprzyjaźniony warsztat obróbki skrawaniem pewnie by wytoczyli tylko muszę im podesłać dokumentację.
Tak swoją drogą to podkładki pod ramę też mogli by zrobić. Ale wolę nad sprzężyny.

Chciałem podnieść Frotkę o około 2" (minimum 1" bo kupiłem na sporych kołach i czasem ocierają o nadkola ), jeśli ktoś z Was ma wymiary podkładek ewentualnie wie gdzie można je kupić proszę o podzielenie się tą wiedzą :)

Pozdrawiam wszystkich
Michał
Michał
Starszy Bywalec
Starszy Bywalec

Postprzez wojtekkk » 28 kwi 2008 18:25:36

wojtekkk

Postprzez brum » 28 kwi 2008 20:48:05

Ale tam niema, do nadkola. Chyba że zmierzy się wysokość Frontery.
3.0 V6... '97...Federal Couragia MT 32", przedni most sztywny, winda, zderzak a'la Calmini, Snorkel, AVM...
Obrazek
brum
Maruda
Maruda

Obrazki: 2
Pochwały: 59
Województwo: Małopolskie

Postprzez bardzin » 29 kwi 2008 06:47:36

Podkładki pod sprężyny robi firma z Olkusza.
potrzebny by był tylko ktoś kto by tam podjechał jak ma blisko i spytał czy dorobią .
w ofercie maja do patrola po 50 zł sztuka więc myślę że nie problem dla nich zrobić też do froty w podobnej cenie.
Może ktoś z forum ma blisko i zrobił by mały rekonesans w sprawie tych podkładek w Olkuszu:)??

jakby co to mam namiary na nich
bardzin

Postprzez brum » 29 kwi 2008 13:41:42

Ja mam 15km to podjadę dla dobra Fronterowców :D
3.0 V6... '97...Federal Couragia MT 32", przedni most sztywny, winda, zderzak a'la Calmini, Snorkel, AVM...
Obrazek
brum
Maruda
Maruda

Postprzez brum » 29 kwi 2008 15:57:47

Byłem dziś o te podkładki to jest Żurada obok Olkusz, właściciel powiedział że niema problemy z dorobieniem.
Koszt by był około 50zł można zamówić wysokość jaką się chce.
Potrzebne są tylko wymiary: średnica gniazda sprężyny i średnica wewnętrzna sprężyny, jak bym to podał to robią bez problemu.
Obrazek
brum
Maruda
Maruda

Postprzez bardzin » 30 kwi 2008 10:39:58

no to super.
Ja jestem chetny pytanie tylko skąd te wymiary ściagnąć włażenie pod auto chyba nic nie da.
Poszukam obadam na kanale i jak coś to dam znać.
bardzin

Postprzez Michał » 04 maja 2008 21:18:47

A zastanawiał się ktoś nad wymianą sprężyn. Czytałem na angielskim forum że można kupić do Troopera takie +2" i pasują. Z drugiej strony gdyby nie inna średnica (oryginalne mają wg. katalogu 131) to w Monterey były o średnicy 133 mm i wysokości 426 (oryginał 404 wg katalogu) nie jest to wiele ale prawie 1" :-). Może gdześ się znajdą jeszcze wyższe.

Pozdrawiam
Michał
Starszy Bywalec
Starszy Bywalec

Postprzez bardzin » 08 maja 2008 09:37:52

A może jest ktoś kto zna wymiary sprężyny itd itd coby te podkładki zrobić.
Ja nie mam kanału coby wejść pod auto i to wszystko pomierzyć.
bardzin

Postprzez Slimo » 20 maja 2008 22:02:29

Witam dopiero zaczynam przygode w motaniu mojej fronterki sport moze włąsnie ktos juz robił lift takiej wersij frontery i wytłumaczył mi na taki jak to sie mowi chłopski rozum jak podniesc na drazkach przód w fronterze sport 2,0 z roku 1994. Bede bardfzo wdzieczny za pomoc wiem gdzie znajduja sie te sroby do krecenia ale nie mam pojecia ile moge je krecic zeby nie przesadzic? pozdrawiam
Slimo

Postprzez brum » 20 maja 2008 22:04:47

Bez problemu możesz podkręcić o 2" tylko przód musi być w górze, a pózniej trzeba ustawić zbierzność.
Oczywiście zalecane są dłuższe amortyzatory.
Obrazek
brum
Maruda
Maruda

Postprzez Slimo » 21 maja 2008 07:05:49

To jak mowisz spokojnie moge wykrecic te sróby o 5 centymetrów czy to juz mowisz o roznicy wysokosci zawieszenia. ile trzeba wykrecic te sroby zeby uzyskac ten efekt? sorki za takie proste pytanka ale dopiero zaczynam działac w tym temacie i narazie jestem zielony.
Slimo

Postprzez brum » 21 maja 2008 10:26:48

Trzeba zmierzyć auto o ile się podniosło np krawędź błotnika do ziemi.
Jeśli podkręcisz 5cm to lift zrobi się pewnie 4 jak się ułoży wszysko.
Obrazek
brum
Maruda
Maruda

Postprzez wojtekkk » 21 maja 2008 14:21:31

jak za mocno podkręcisz drążek to auto bedzie total twarde gdyz drązek skretny pełni tu funkcje sprężystą. Samo podkręcenie to czsem zaledwie obrót śruby.
w celu uzyskania wiekszego prześwitu a jednocześnie pozostawiajac drażkowi zakres swojej pracy czasem się przekłada wachacz o ząbek na wieloklinie
wojtekkk

Postprzez wojtekkk » 21 maja 2008 19:44:27

przy pokrecaniu drążków jest jeszcze kilka innych niespodzianek-zbyt mocne podkrecenie spowoduje oparciem sie górnego wachacza a co za tym idzie brak mozliwości pracy zawieszenia do dołu-oczywiście to też da sie zrobić
o amorach to juz pewnie wiesz ale zbyt duże podkrecenie może wymusić konieczność wymiany przewodów hamulcowych, no i tak wogle to jeszcze nie wszystko
masz frotke 2,0- wiekszych oponek jak 31 cali nie zakładaj bo silniczek choc prosty i w/g mnie dość niezawodny to parametrów pracy za wysikich nie ma. A do oponek 31' we frotach A nie trzeba nic kręcić bo wchodzą bezkonfliktowo
zrób delikatny lifcik 2-3 cmm---wyjdzie tanio i wszystko powinno dalej działac jak należy
wojtekkk

Postprzez Slimo » 22 maja 2008 10:13:41

Wielkie dzieki za rade wojtekkk. Jak juz wszystko zrobie to sie pochwale osiagnieciami a z tyłu co radzisz włozyc wiekszy wieszak do resora czy tak jak tu juz czytałem skabinowac resory od frontery long i to troche tyłeczek podniesie?POzdrawiam
Slimo

Postprzez wojtekkk » 22 maja 2008 14:46:38

podniesie albo i nie-zależy jak sie trafi.
Nie wiem w jakim stanie są twoje resory bo jeżeli ok(nie wyprostowane a wygiete po łuku) to tylko na wieszakach- mało roboty a te 2-3 cm bez problemu
jeżeli sa padnięte to kombinowałbym z resorami bo te i tak nie spełniają swojej funkcji a tylko podtrzymują całość
wojtekkk

Postprzez Slimo » 22 maja 2008 18:36:33

Sa ze tak powiem nie pierwszej swierzosci a moze im pomoze przeklepanie albo bedzie jakas zmiana por w tym z jakiegos poloneza lub zuka taki myk zastosowałęm z kolega w jeepie Wranglerze tylko tam liftowanie to jest duzo prostrze bo z przodu jak i z tyłu posiada resory takze motyw z wieszakami był wykorzystany. pozdrawiam
Slimo

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Motanie Fronter