Witamy !

Przedni most trooper do sporta

Wszystko o przeróbkach Frontery

Re: Most trooper do sporta???

Postprzez Ironcruz » 09 sty 2012 08:56:54

Ironcruz napisał(a):
jrzeuski napisał(a):
Ironcruz napisał(a):masz aż tak ciężką nogę
Albo raczej lekką głowę, bo wielu tu wciąż jeździ Sportami 2.0 na fabrycznych mostach a lekkiej nogi przy upalaniu nie mają ;-) A kolega niech najpierw powie czy ma most 5.13 czy 4.88.

o, piszesz właśnie o mnie.

A z ciekawości zapytam jakie masz kółka?[/quote]

31x10.5R15 wranglery duratrac
Podpis.
Ironcruz
Maniak
Maniak

Obrazki: 15
Pochwały: 2
Województwo: Wielkopolskie
Samochód: Niestety nie mam już Frontery :(

Postprzez Gruby » 09 sty 2012 15:03:49

No ja też mam 31'' 10.5'' BFGoodrich MK 2
Mam do kupienia mosty od fronty b sport 2.2 16v i po wstępnych oględzinach tył pasuje na 99%, a przód chyba też podpasuje, ale w przednim moście jest jakaś lipa na wężyki i nie wiem jak to podłączać, gość mi pójdzie na rękę i za przedni most muszę zapłacić 300pln, a tyłem się zamieni.
Gruby

Postprzez brum » 09 sty 2012 15:27:34

Nie wiem czy masztył na sprężynach czy resorach, ale tył z Froty A(sprężyny) to tzw 3-link(trzy drążki), a z B jest 4-link. Więc spawanie czeka.
3.0 V6... '97...Federal Couragia MT 32", przedni most sztywny, winda, zderzak a'la Calmini, Snorkel, AVM...
Obrazek
brum
Maruda
Maruda

Obrazki: 2
Pochwały: 59
Województwo: Małopolskie

Postprzez jrzeuski » 09 sty 2012 15:31:44

Niekoniecznie. U mnie na ramie są dodatkowe 2 mocowania na tuleje. Dopóki nie zobaczyłem tylnego mostu Froty B, to nie wiedziałem do czego to może być. Rozstawu nie mierzyłem, ale na oko by pasowało.
No mud, no fun
Frota A Long 2.5V6, simex 33", zawias +3", buda +2", drążki kierownicze HD + amortyzator skrętu, mosty 4.56 (przedni od B, tył z LSD), self-made snorkel i zderzaki stalowe, winch
Vectra B kombi 2.5V6 170KM
Vectra B kombi 2.0 16V - będzie WrakRace edition :twisted:

naprawy i motanie Frotek :arrow: SMS/PW/email/czat.
jrzeuski
Admin
Admin

Obrazki: 71
Pochwały: 78
Województwo: Pomorskie
Samochód: Frontera A 2.5TDS Long 1996-1998

Postprzez brum » 09 sty 2012 15:35:57

No właśnie są mocowania. jak by pasowały to very good.
3.0 V6... '97...Federal Couragia MT 32", przedni most sztywny, winda, zderzak a'la Calmini, Snorkel, AVM...
Obrazek
brum
Maruda
Maruda

Postprzez Gruby » 09 sty 2012 15:47:22

tył mam na sprężynach. Most tylny od fronty B long i B sport znacznie się różnią, a mianowicie w longu te całe "wachacze" są zamontowane od góry, a w sporcie B są tak jak u mnie od dołu, przód wygląda tak samo.

-- Dodano 09 sty 2012 15:47:22 --

problem mam jeszcze z przełożeniem, bo blaszki są zardzewiałe i gów.. widać, więc przełożeń nie znam, ale oba mosty są jeszcze przykręcone do ramy więc będą miały takie same przełożenia. Profilaktycznie bym sprawdził (na przyszłość jaki szukać jak uwale) jak to sprawdzić po ilości zębów na wałku atakującym i na talerzy??? słyszałem że to się jakoś liczy.
Gruby

Postprzez brum » 09 sty 2012 15:51:25

Na kole talerzowym jest nabite, trzeba podzielić i już wiadomo.

Most nie może mieć tylko dwóch drążków(pomijam radiusy)
Obrazek
brum
Maruda
Maruda

Postprzez Gruby » 09 sty 2012 15:53:40

"trzeba podzielić" Przez co?? przez ilość zębów na atakującym??? Czy też jest coś nabite.
Gruby

Postprzez adrianee36 » 09 sty 2012 16:09:25

liczysz zeby na kole talezowym i dzielisz przez zeby z ataku.
adrianee36
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Obrazki: 3
Pochwały: 9

Postprzez Gruby » 09 sty 2012 16:23:00

Super, dzięki.
A wie ktoś może jak jest załączany ten napęd w B podciśnieniem czy jak?
Gruby

Postprzez brum » 09 sty 2012 16:27:25

Na kole talerzowym masz nabite ilość zębów na kole/ilość na wałku. wszystko jest podane.
Obrazek
brum
Maruda
Maruda

Postprzez Gruby » 09 sty 2012 21:44:35

Jak poznać most czy ma LSD?
Gruby

Postprzez maciar » 09 sty 2012 22:11:09

Gruby napisał(a):tył mam na sprężynach. Most tylny od fronty B long i B sport znacznie się różnią, a mianowicie w longu te całe "wachacze" są zamontowane od góry, a w sporcie B są tak jak u mnie od dołu, przód wygląda tak samo.

-- Dodano 09 sty 2012 15:47:22 --

problem mam jeszcze z przełożeniem, bo blaszki są zardzewiałe i gów.. widać, więc przełożeń nie znam, ale oba mosty są jeszcze przykręcone do ramy więc będą miały takie same przełożenia. Profilaktycznie bym sprawdził (na przyszłość jaki szukać jak uwale) jak to sprawdzić po ilości zębów na wałku atakującym i na talerzy??? słyszałem że to się jakoś liczy.

Powiem że nie wiedziałem że mosty są inne w b sport i long.Rosyjski katalog którego dużo osób używa mówi tylko o przełożeniach.Jesteś pewien?
tel. 504 035 487
maciar
Szyszkownik
Szyszkownik

Obrazki: 1
Pochwały: 16
Województwo: Lubelskie

Postprzez Gruby » 09 sty 2012 22:33:56

Tak! 10000% tył jest inaczej mocowany. Oczywiście mówimy o B, w A tylny nie wiem jak jest, Przedni od longa do sporta pasuje!

-- Dodano 09 sty 2012 22:33:56 --

Od sport B tylny, na pierwszy rzut oka, pasuje idealnie do sporta A
Gruby

Postprzez maciar » 09 sty 2012 22:35:59

Chodzi mi o różne mosty w B sport long.Ciekawe
tel. 504 035 487
maciar
Szyszkownik
Szyszkownik

Postprzez Gruby » 09 sty 2012 22:58:55

A zresztą teraz to już sam nie wiem :shock: Jutro kupuje to będe wiedział na 100% Zasadniczo to w sporcie widziałem tylko od spodu, a long była sama rama z mostami.

-- Dodano 09 sty 2012 22:52:22 --

Może i racja ze sport i long to to samo, bo ja zerkłem od spodu i załapałem podnietkę że niby tak samo jak u mnie... a zapomniałem o górnym drążku.

-- Dodano 09 sty 2012 22:58:55 --

brum napisał(a):Na kole talerzowym jest nabite, trzeba podzielić i już wiadomo.

Most nie może mieć tylko dwóch drążków(pomijam radiusy)

Faktycznie nie może, musi być jakiś reakcyjny bo by se latał, więc o górnych drążkach chyba zapomniałem patrząc na sporta, pewnie w longu zwróciłem uwagę tylko na górne bo nie było budy.
Gruby

Postprzez tomi » 10 sty 2012 07:07:41

jrzeuski napisał(a):U mnie na ramie są dodatkowe 2 mocowania na tuleje. Dopóki nie zobaczyłem tylnego mostu Froty B, to nie wiedziałem do czego to może być. Rozstawu nie mierzyłem, ale na oko by pasowało.

już prostuje te dwa mocowania nie pasują do mosty z B który ma 2 sierżanty a w frotce A jest 1
te dwa mocowania skierowane są w stronę przodu a to mocowanie sierżanta w stronę tyłu nie pasują nawet rozstawem tez kiedyś myślałem ze je wykorzystam nietety nie pasują ani do mostu z B ani do mostu z patrola który też jest na 2 sierżantach

Gruby napisał(a):A zresztą teraz to już sam nie wiem :shock: Jutro kupuje to będe wiedział na 100% Zasadniczo to w sporcie widziałem tylko od spodu, a long była sama rama z mostami.

-- Dodano 09 sty 2012 22:52:22 --

Może i racja ze sport i long to to samo, bo ja zerkłem od spodu i załapałem podnietkę że niby tak samo jak u mnie... a zapomniałem o górnym drążku.

jeśli chcesz założyć mosty z B to polecam ci 4,78 czyli z 2,2 benzyna to przełożenie najbardziej zbliżone do 4,88 czy 5,13
druga sprawa to mocowanie mostu a raczej mocowanie sierżanta

tu most z parcha
most parch.jpg

tu przerobiony frota B
most frota B.jpg

tu w trakcie przerabiania most z parcha
most parch przerobiony.jpg
TYLKO V8 !!!

EKIPA ŚLĄSKA
tomi
Guru
Guru

Obrazki: 0
Województwo: Śląskie
Samochód: Frontera A 2.5TDS Sport 1996-1998

Postprzez Gruby » 10 sty 2012 19:47:44

No i stało się, mam most od frątki B narazie przód, tył się wykręca. Przełożenie 4.78 od 2.2 16v.
Pierwsze wnioski:
-Mocowanie jest inne, mianowicie tylne śruby pasują a przednie są inaczej ale nie będzie raczej z tym problemu bo przewiercę ramę na wylot i będzie git (ważne że te tylne są ok. bo było by z tym trochę problemu).
-Moje półosie nie podejdą bo są większe kielichy, muszą być od B.
-Załączanie napędu, jest sporo tych wężyków ale raczej ten układ jet do rozkminienia, sterowany jest podciśnieniem do tego 2 elektrozaworki, jeden załącza napęd a drugi analogicznie rozłącza, do tego jest taka puszka pewnie z membraną która (tak się domyślam) jest swojego rodzaju akumulatorem podciśnienia.
-Ogólnie most jest dużo większy, dużo cięższy, a mechanizm różnicowy w porównaniu do starego wygląda na niezniszczalny!!!

Jutro zabieram się do roboty :D Pewnie wyjdzie jeszcze kilka niespodzianek ale powinno być OK. Boję się że wał może być trochę za długi, bo most jest większy.
Gruby

Postprzez tomi » 11 sty 2012 06:51:47

Gruby napisał(a):Załączanie napędu, jest sporo tych wężyków ale raczej ten układ jet do rozkminienia, sterowany jest podciśnieniem do tego 2 elektrozaworki, jeden załącza napęd a drugi analogicznie rozłącza

:>:
Gruby napisał(a):do tego jest taka puszka pewnie z membraną która (tak się domyślam) jest swojego rodzaju akumulatorem podciśnienia.

jest swojego rodzaju siłownikiem pneumatycznym
akumulator podciśnienia to pusta puszka w nadkolu po prawej stronie
TYLKO V8 !!!

EKIPA ŚLĄSKA
tomi
Guru
Guru

Obrazki: 0
Województwo: Śląskie
Samochód: Frontera A 2.5TDS Sport 1996-1998

Postprzez maciar » 11 sty 2012 10:32:48

Gruby napisał(a):No i stało się, mam most od frątki B narazie przód, tył się wykręca. Przełożenie 4.78 od 2.2 16v.
Pierwsze wnioski:
-Mocowanie jest inne, mianowicie tylne śruby pasują a przednie są inaczej ale nie będzie raczej z tym problemu bo przewiercę ramę na wylot i będzie git (ważne że te tylne są ok. bo było by z tym trochę problemu).
-Moje półosie nie podejdą bo są większe kielichy, muszą być od B.
-Załączanie napędu, jest sporo tych wężyków ale raczej ten układ jet do rozkminienia, sterowany jest podciśnieniem do tego 2 elektrozaworki, jeden załącza napęd a drugi analogicznie rozłącza, do tego jest taka puszka pewnie z membraną która (tak się domyślam) jest swojego rodzaju akumulatorem podciśnienia.
-Ogólnie most jest dużo większy, dużo cięższy, a mechanizm różnicowy w porównaniu do starego wygląda na niezniszczalny!!!

Jutro zabieram się do roboty :D Pewnie wyjdzie jeszcze kilka niespodzianek ale powinno być OK. Boję się że wał może być trochę za długi, bo most jest większy.

Ale rozpinanie przodu jest ci niepotrzebne tak mocno.Podłącz vacum na stałe zpięcie bez zaworków i gra gitara
tel. 504 035 487
maciar
Szyszkownik
Szyszkownik

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Motanie Fronter