Witamy !

Swap silnika, rozmowy

Wszystko o przeróbkach Frontery

Re: Swap silnika, rozmowy

Postprzez lysy » 04 maja 2014 20:14:04

zendi1985 napisał(a):
przemia napisał(a):A to nie jest tak ze jeep ma gruchę mostu z lewej strony?

nom wujek google powiedział mi że masz racje ale jak przebudowa to przebudowa :-)

Gruszka mostu z lewej strony. Zdjecia Jeep 2.7 CRD
Obrazek

Spalanie - zapomnij o 10 L.................11,5-12

Swap
Silnik OK ale ta duzy i wysoki ze Chrysler Jeep musial liftowac fabrycznie samochod dwa cale, a dlugi ze 4 i 5 wtrysk bez co najmniej opuszczenia silnika z Jeepa nie wykrecisz

Powodzenia
Rower
lysy
Mega Troll

Pochwały: 10
Województwo: Śląskie
Samochód: Frontera B 3.2 V6 Long 1998-2004

Postprzez drech » 04 maja 2014 23:23:27

zendi1985 napisał(a):zaczynam myśleć o 3,2 z froty albo 3,5 z montka ale to narazie jest tylko myślenie a pozatym musze poanalizować i poczytać co i jak żeby nie wyszło jeszcze gorsze g niż jest

Po co wyważać otwarte drzwi? Są już na rynku frontery z oryginalnym silnikiem 3.2 oryginalnie wstawionym w fabryce Opla!
http://olx.pl/motoryzacja/samochody/opel/?search%5Bfilter_enum_model%5D%5B0%5D=frontera&search%5Bfilter_float_enginesize%3Afrom%5D=3160
Koszt zakupu porównywalny z sumą wartości zakupionych gratów i zaoszczędzonego czasu.
Opinia większości nie jest równoznaczna z prawdą.
drech
Podszyszkownik
Podszyszkownik

Obrazki: 2
Pochwały: 19
Województwo: Lubelskie
Samochód: Niestety nie mam już Frontery :(

Postprzez zendi1985 » 05 maja 2014 07:15:46

drech napisał(a):
zendi1985 napisał(a):zaczynam myśleć o 3,2 z froty albo 3,5 z montka ale to narazie jest tylko myślenie a pozatym musze poanalizować i poczytać co i jak żeby nie wyszło jeszcze gorsze g niż jest

Po co wyważać otwarte drzwi? Są już na rynku frontery z oryginalnym silnikiem 3.2 oryginalnie wstawionym w fabryce Opla!
http://olx.pl/motoryzacja/samochody/opel/?search%5Bfilter_enum_model%5D%5B0%5D=frontera&search%5Bfilter_float_enginesize%3Afrom%5D=3160
Koszt zakupu porównywalny z sumą wartości zakupionych gratów i zaoszczędzonego czasu.

jak już wcześniej napisałem moja frocia najbardziej mi się podoba i nie widzę nawet cienia opcji żeby ją oddać, to że na rynku są już gotowe nawet i z lpg w niskiej cenie to ja wiem ale to nigdy nie będzie moja frotka :D frotke rozbierałem i wiem co mam i w jakim stanie
Bo to tak jest .............
Majne Wladimir 2,2 DTi 115km long - była ale odjechała
Teraz ???? :-)
zendi1985
Starszy Bywalec
Starszy Bywalec

Obrazki: 20
Samochód: Frontera B 2.2DTI Long 1998-2004

Postprzez drech » 05 maja 2014 13:28:35

Chłopie, zastanów się o czym Ty piszesz. Koszt gołego 3.2 to koło 3 tysi. Przed wrzuceniem go wypadałoby go otworzyć, co generuje min. 500zł jeżeli głowice przykręcisz na starych śrubach. Jeżeli zaczniesz cokolwiek robić, koszty rosną. Dolicz sobie całą elektrykę silnika czyli ecu ale również przepływkę, lambdy (2 lub 4 w zależności od silnika). Rozrusznik raczej nie będzie pasował. Tak samo skrzynia, więc albo przeróbka dzwonu i dokupienie koła zamachowego ze sprzęgłem, bo silnik raczej będzie z automatu albo dokupienie skrzyni automatycznej. Ciekawe czy będą pasowały wały, ciekawe również jakie prędkości osiągniesz na wolnych mostach. W samych gratach wyjdzie Ci koło 7 tysi. Do tego poświęcony czas własny lub przeliczony na plny czas mechanika. A, przecież na benzynce będzie drogo, więc dolicz jeszcze instalację lpg za minimum 3 tysie jak już uda się złożyć wszystko do kupy. Moim zdaniem chory pomysł biorąc pod uwagę, że można kupić fronterę z takim silnikiem.
Opinia większości nie jest równoznaczna z prawdą.
drech
Podszyszkownik
Podszyszkownik

Pochwały: 19
Województwo: Lubelskie

Postprzez przemia » 05 maja 2014 13:30:55

Ale o co tyle nerwów. DLJM w swojej przygodzie z Fronterą opisywał swap z 3,2 na 2,2 dti. Jak jest auto porządnie zmotane to lepiej wymienić silnik niż przekładać/motać kolejne auto od nowa. Zresztą.... kto bogatemu zabroni? :wink:

pozdrawiam
Przemek
przemia
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Obrazki: 0
Pochwały: 16
Województwo: Świętokrzyskie
Samochód: Frontera B 2.2i Long 1998-2004

Postprzez RudeBoy » 05 maja 2014 13:40:40

Moim zdaniem jest to tak poroniony pomysł że szkoda słów. A to, że DLJM tak zrobił... cóż niezłe wzorce zapodajesz :mrgreen:
3.2V6 pokaże swoje zalety wyłącznie na trasie na czarnym więc o jakim zmotaniu piszesz...
Zresztą ta jego frota chyba seria...
Grzechu

I would rather push my Land Rover than drive a jeep
jest Land Rover Discovery II Td5 - miłość przyjdzie z czasem
była Frontera B Sport 2.2dti - lift 3" + BL 1" BFG MT KM2 32", stal, winch, osłony i inne fanty
RudeBoy
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Obrazki: 21
Pochwały: 91
Województwo: Małopolskie
Samochód: zbłądziłem - mam inny pojazd

Postprzez przemia » 05 maja 2014 14:01:46

Grześku nie wiem jak zmotana jest frota kolegi zendi. Uogólniałem względem Darka. Po tych wszystkich przeróbkach i kosztach włożonych w swoje auto zdecydowanie tańsza była zmiana samego silnika niż przerabianie od nowa całego kolejnego samochodu.

Z drugiej strony jeśli kolega zendi chce przerabiać układ napędowy na gruszkę z lewej strony to przekładka 2,2 na 3,2 nie powinna być dla niego problemem.

Wspomnę temat wrzucania do Froty V8. Dla kogoś kto ma kasę i chęć wrzucenia takiego silnika wszelkie argumenty przeciwko nie mają znaczenia.

A komentarze typu:
RudeBoy napisał(a):Moim zdaniem jest to tak poroniony pomysł ...
są śmieszne dopiero po pierwszej wspólnej flaszce(i że ktoś po ścianach chodził) :wink:

pozdrawiam
Przemek
przemia
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Obrazki: 0
Województwo: Świętokrzyskie
Samochód: Frontera B 2.2i Long 1998-2004

Postprzez zendi1985 » 05 maja 2014 15:49:36

drech napisał(a):Chłopie, zastanów się o czym Ty piszesz.

RudeBoy napisał(a):Moim zdaniem jest to tak poroniony pomysł że szkoda słów

widzę że strasznie pobudzeni jesteście w pewnych aspektach.
Dobrze wiem o tym co i ile kosztuje i że koszty takich robót nie wynoszą dwa piwa i troche czasu. Wiem dobrze że oscylują około 6 tyś a do tego jeszcze gaz za 4 i mamy dyche a dołożymy 2 tysie i mamy frote z lpg i silnikiem bez babrania tylko czasem też się trzeba zastanowić ile jeszcze do tych 12 trzeba będzie dołożyć żeby była w takim stanie w jakim ma się aktualnie swoje auto.

Kolejna sprawa może to i poroniony pomysł i nie potrzebnie poruszany temat ale to jest każdego indywidualna sprawa co chce robić ze swoją kasą jak sobie umyśli to nawet w bagażniku może zamontować silnik z f16 jak kogoś na to stać jego brocha. Nawet na tym forum są ludzie którzy włożyli silniki w samochody których wartość nawet nie wynosi tyle co zapłacili za silnik i czy ich obchodzą realne koszty takiego zabiegu ????
dobra koniec rozważań nie było tematu :wink: jak się zabiorę za jakieś mieszanie z jakimś silnikiem to dam znać i opisze ile to realnie kosztuje
zendi1985
Starszy Bywalec
Starszy Bywalec

Postprzez kiel1111 » 05 maja 2014 17:56:13

A ja chciałbym podpytać czy ktoś może interesował się isuzu d-max?
Konkretnie czy silnik 3.0 diesel pasuje do mega uniwersalnej skrzyni od Frotki 2.2?
Albo nie umiem szukać albo te informacje są jakieś tajne...
Dużo części mamy wspólnych mimo, iż auto jest 20 lat młodsze, a ten silnik wydaje się spoko, 360 NM to dużo więcej niż moje, podkreślam fabryczne, 180 :)
kiel1111
Starszy Przesiadywacz
Starszy Przesiadywacz

Województwo: Mazowieckie

Postprzez brum » 05 maja 2014 19:46:38

kiel1111 napisał(a):Konkretnie czy silnik 3.0 diesel pasuje do mega uniwersalnej skrzyni od Frotki 2.2?

nie pasuje
3.0 V6... '97...Federal Couragia MT 32", przedni most sztywny, winda, zderzak a'la Calmini, Snorkel, AVM...
Obrazek
brum
Maruda
Maruda

Pochwały: 59

Postprzez kiel1111 » 05 maja 2014 19:54:41

konkretnie :)
to co proponujecie zamiast 2.4?
kiel1111
Starszy Przesiadywacz
Starszy Przesiadywacz

Postprzez RudeBoy » 05 maja 2014 19:58:23

zendi1985 napisał(a):widzę że strasznie pobudzeni jesteście w pewnych aspektach.
Dobrze wiem o tym co i ile kosztuje i że koszty takich robót nie wynoszą dwa piwa i troche czasu. Wiem dobrze że oscylują około 6 tyś a do tego jeszcze gaz za 4 i mamy dyche a dołożymy 2 tysie i mamy frote z lpg i silnikiem bez babrania tylko czasem też się trzeba zastanowić ile jeszcze do tych 12 trzeba będzie dołożyć żeby była w takim stanie w jakim ma się aktualnie swoje auto.

Kolejna sprawa może to i poroniony pomysł i nie potrzebnie poruszany temat ale to jest każdego indywidualna sprawa co chce robić ze swoją kasą jak sobie umyśli to nawet w bagażniku może zamontować silnik z f16 jak kogoś na to stać jego brocha. Nawet na tym forum są ludzie którzy włożyli silniki w samochody których wartość nawet nie wynosi tyle co zapłacili za silnik i czy ich obchodzą realne koszty takiego zabiegu ????
dobra koniec rozważań nie było tematu :wink: jak się zabiorę za jakieś mieszanie z jakimś silnikiem to dam znać i opisze ile to realnie kosztuje

Masz absolutną rację. Każdy rozpieprza swoją kasę na co chce.
Widziałem już tyle rozpoczętych swapów które skończyły się pomnikami gnijącymi pod płotem, że nic mnie nie zdziwi.
Ale dziwi mnie, że chcesz zmieniać silnik dti który jest taki se na 3.2V6 który tez jest taki se. Przy wiemianie każdej pierdoły będziesz się doktoryzował z katalogów części... Pomijam fakt, że kupisz to 3.2V6 w stanie "do wymiany pierścieni" bo tak zapewne będzie :)
Może masz po prostu popsute auto. Bo jadąc w trasę z prędkością 110km/h to największy hałas to generują opony a nie ten diesel.

Chcesz wydać kasę, masz ochotę na SWAP na mocny silnik. Załóż LSa z corvetty. Do skrzyni pasuje.
Grzechu

była Frontera B Sport 2.2dti - lift 3" + BL 1" BFG MT KM2 32", stal, winch, osłony i inne fanty
RudeBoy
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Postprzez szymon.ha » 05 maja 2014 20:04:57

Ten będzie ok:

GM LS 7.0 Supercharger 650 hp 104.000 zł :?:
szymon.ha
Diler

Województwo: Pomorskie
Samochód: Frontera B 3.2 V6 Long 1998-2004

Postprzez bart322 » 05 maja 2014 20:05:18

Moj dti jest cichy :P
bart322
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Obrazki: 10
Pochwały: 7

Postprzez brum » 05 maja 2014 20:07:12

RudeBoy napisał(a):Załóż LSa z corvetty. Do skrzyni pasuje.

do jakiej skrzyni z jakiej corvetty?

kiel1111 napisał(a):to co proponujecie zamiast 2.4?

zależy do jakiej skrzyni
3.0 V6... '97...Federal Couragia MT 32", przedni most sztywny, winda, zderzak a'la Calmini, Snorkel, AVM...
Obrazek
brum
Maruda
Maruda

Postprzez kiel1111 » 05 maja 2014 20:09:51

Lubię się rozmarzyć, a tak na poważnie, jest coś sensownego pasującego do mojej skrzyni (2.4)? Ewentualnie do 2.2?
Mam zapał, niewiele hajsu i dobrego mechanika ziomka, który za flaszkę poświęci mi niejeden weekend :)

A marzy mi się Frota Long przeprawówka :)
kiel1111
Starszy Przesiadywacz
Starszy Przesiadywacz

Postprzez RudeBoy » 05 maja 2014 20:14:19

brum napisał(a):
RudeBoy napisał(a):Załóż LSa z corvetty. Do skrzyni pasuje.

do jakiej skrzyni z jakiej corvetty?

kiel1111 napisał(a):to co proponujecie zamiast 2.4?

zależy do jakiej skrzyni

Każdy LS ma taki sam pattern mocowania skrzyni. Więc może być i najnowszy LS z najnowszej corvetty :D
Choćby do skrzyni biegów od 3.2V6.
Grzechu

RudeBoy
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Postprzez brum » 05 maja 2014 20:25:28

Jakoś nie widzę żeby pasował.

kiel1111 napisał(a): jest coś sensownego pasującego do mojej skrzyni (2.4)? Ewentualnie do 2.2?

do 2.4 np 3.0 z senatora
a do 2.2 każdy silnik opla i saaba
Obrazek
brum
Maruda
Maruda

Postprzez RudeBoy » 05 maja 2014 20:29:35

brum napisał(a):Jakoś nie widzę żeby pasował.

Pasuje pasuje :)
Nie mogę teraz znaleźć linka gdzie była rozpiska pasowania LS-a ze skrzyniami.
Grzechu

RudeBoy
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Postprzez zendi1985 » 05 maja 2014 21:21:57

[quote="RudeBoy]
Masz absolutną rację. Każdy rozpieprza swoją kasę na co chce.
Widziałem już tyle rozpoczętych swapów które skończyły się pomnikami gnijącymi pod płotem, że nic mnie nie zdziwi.
Ale dziwi mnie, że chcesz zmieniać silnik dti który jest taki se na 3.2V6 który tez jest taki se. Przy wiemianie każdej pierdoły będziesz się doktoryzował z katalogów części... Pomijam fakt, że kupisz to 3.2V6 w stanie "do wymiany pierścieni" bo tak zapewne będzie :)
Może masz po prostu popsute auto. Bo jadąc w trasę z prędkością 110km/h to największy hałas to generują opony a nie ten diesel.

Chcesz wydać kasę, masz ochotę na SWAP na mocny silnik. Załóż LSa z corvetty. Do skrzyni pasuje.[/quote]

no i widzisz konkretna odpowiedz na zadane pytanie :wink:
nie potrzebnie chłopaki się ekscytujecie pewnymi sprawami sam tytuł tematu jest o swapie z dopiskiem rozmowy !!! a ja również jak zapewne zauważyliście też zacząłem od 2,7 cdi aż do 3,5 z montka a nawet teraz przejdziemy na corvette ale to nadal są luźne rozmowy :wink: nie no bez obrazy dajmy temu spokój

wada w silniku nom może, zwłaszcza że w drodze powrotnej pod góre wybił mi błąd a zaraz później znikną a dziś na odczytywaniu brak błędów :? :shock:
wiem że to jest silnik rodem z ciężarówki i może po prostu przewrażliwienie daje siwe znaki zwłaszcza że próbuje porównywać go do 2,7 cdi który ma inną kulturę pracy a co do mocy 2,2 dti wystarcza nie jest źle
zendi1985
Starszy Bywalec
Starszy Bywalec

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Motanie Fronter