przez Jake » 20 mar 2018 11:02:18
II Generacje Toyota 4 Runner = Toyota Hilux Surf, czyli tak, to jest praktycznie to samo co Toyota Hilux, tylko z pelna buda zamiast paki. Czesci jest do tego calkiem calkiem i wcale nie ma tych aut tak mało ani na drogach ani w serwisach aukcyjnych. To nie jest moze tak popularne jak VW Passat, ani nawet jak Patrol, ale widzialem na drodze wiecej 4Runnerów niz Isuzu Troopera 1 generacji. Ostatnio zachorowałem na 4Runnera i tak juz bedzie ze 3 miesiace jak dzien w dzien przegladam ogłoszenia.
To auto ma na wstepnie kilka wad: bardzo mały zbiornik paliwa (problem dotyczy zwlaszcza diesla, bo benzyna to i tak prawie na pewno z LPG), malo skuteczne bebnowe hamulce na tylnej osi, hamulec reczny w "hamerykanskim stylu" czyli wyciagana z deski gałka od parasolki, malo wygodne, malo uzytkowe, najczesciej niedziała, brak poduszek powietrznych (ok, wysmiejcie mnie, oczywiscie auta nie kupuje sie po to by brac udzial w wypadkach, ale widzialem zbyt wiele trupów na praktykach w pogotowiu, zeby zgodzic sie ze poduszki sa bezsensu)
Duza gama silników do wyboru:
2.0 L 3Y I4
2.2 L 4Y I4
2.4 L 22R-E I4
3.0 L 3VZ-E V6
2.4 L 2L-TE turbodiesel I4
2.4 L 2L-TII turbodiesel I4
2.8 L 3L diesel I4
3.0 L 1KZ-T/TE turbodiesel I4
Z czego moim zdaniem godne uwagi jest tylko benzynowy 3VZ-E, ktory niestety dysponuje mniejsza moca niz Isuzu 6VD1 (3.2V6), albo KZ-TE czyli 3.0 Diesel. Niestety mimo turbodoładowania bez intercoolera.
Mi sie to auto cholernie spodobało, jest nawet ciut podobne w niektorych aspektach do Frotki. Lubie to, ze wyglada jak duze osobowe kombi siedzace na ramie od terenówki, fajny dlugi baganizk i burta otwierana w dół, z szyba ktora sie chowa do srodka - bajer. Minusem, ze nie bardzo jest gdzie wozic kolo zapasowe, odchylany stelaz mocowany do budy (jak w Isuzu Rodeo), nie byl standardem i nie w kazdym egzemplarzu go znajdziemy, poza tym nie jest nadmiernie wygodny.
3 generacja ma troche nowszych i ciekawszych rozwiazan technicnzych, fajniejszy silnik 5VZ-FE 3.4 V6 generujacy juz sensowne 190KM, wciaz klasyczny design stylistyczny, ale niestety 3 gen nie byla w ogole dostepna na Europe. Przez to trudniej o zakup takiego egzemplarza (import z USA chyba nie warty zachodu), z czesciami tez niego gorzej.
Ostatnio edytowano 20 mar 2018 12:50:46 przez
Jake, łącznie edytowano 1 raz
Isuzu Trooper 3.1D 1997
Toyota 4-Runner 3.0V6 1991