Witamy !

Mamy przyjazne państwo!

Rozmowy na wszystkie tematy

Re: Mamy przyjazne państwo!

Postprzez drech » 27 maja 2013 22:53:15

wikked napisał(a):...Unij dowiedziałem się że mam problem bo umowy w internetowych TU nie podlegają przedłużeniu więc jeżdżę sobie bez OC ponad tydzień...

Wydaje mi się, że ktoś, delikatnie rzecz ujmując, wprowadził Cię w błąd. Nie ma rozróżnienia na TU internetowe i zacofane czy jakiekolwiek inne. Wszystkie podlegają tym samym zasadom. Umowa nie ulega przedłużeniu tylko w przypadku gdy nie opłacisz składki w całości lub TU złoży wniosek o upadłość itp. Dzisiaj to już mam oczy spuchnięte od gapienia się w pracy w monitor, ale postaram Ci się jutro doprecyzować moją opinię.
Opinia większości nie jest równoznaczna z prawdą.
drech
Podszyszkownik
Podszyszkownik

Obrazki: 2
Pochwały: 19
Województwo: Lubelskie
Samochód: Niestety nie mam już Frontery :(

Postprzez Balkandriver » 03 cze 2013 19:08:32

Balkandriver napisał(a):OD LIPCA WIELKI BRAT ZAJRZY CI PRZEZ ŚMIETNIK DO MAJTEK.

Wróżką jakąś jestem, czy ki pieron?
Długo nie trzeba było czekać, by to, co wieszczyłem, stało się realnym zagrożeniem :shock: :wsciekly:
Nie doceniłem jednak siły determinacji urzędasów naszej kolonii europejskiej - BĘDĄ CZIPY W WORKACH NA ŚMIECI, KAMERY, LISTY OBYWATELSKIE! :killer:
Nie wierzycie? - przeczytajcie stek pomysłów naszych wizjonerów : http://wiadomosci.onet.pl/regionalne/kr ... omosc.html

I cytat, który dokładnie obrazuje podejście władzy (czytaj: nierządu) do obywatela (czytaj: ciemnej masy wyrobników):
"...ale jedno jest pewne: żeby obywatel sumiennie płacił za wywóz śmieci, musi się bać."

:dupa:

BALKANDRIVER
Frontera 2.8 TDi - Long Distance Voyager
http://www.fotolandia4x4.com -> relacje, zdjęcia, filmiki
http://chomikuj.pl/balkandriver -> Mój chomik (nie tylko) Wędrowniczek
Spieszmy się kochać szuter, bo tak szybko odchodzi.
Balkandriver
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Obrazki: 63
Pochwały: 8
Województwo: Małopolskie
Samochód: Frontera A 2.8TDI Long 1995-1996

Postprzez nightman » 03 cze 2013 21:39:10

Hah - jak już nawiązujecie to OC to kilka dni ( no może ciut więcej ) temu wyszedł mi ciekawy myk.
Dzień szary, nudny i do bani, roboty w kij i trochę. Siedzę sobie przed kompem a tu dzwonek do wrót mojej twierdzy - patrzę przez okienko a tam donosiciel ( zwany potocznie listonoszem ) zostawia z skrzyneczce jakiś prezent.
- Ki czort, znowu rachunek, wezwanie sądowne ? ...
Pędzę do skrzynki, zalukowywuje ... hah - to moje kochane TU pamięta o szanownym kliencie i przysyła druczki z propozycją kontynuacji umowy ubezpieczenia OC.
Z wrodzoną ciekawością otwieram kopertę i... o madafaka z całymi 6 setkami przyjdzie mi się rozstać w najbliższym czasie. No nić - mus to mus...
Że czas po temu nadszedł odpowiedni, przy okazji innego spotkania,zagaduję do lokalnego przedstawiciela TU z zapytowywaniem o ubezpieczenie ( w tym samym TU, z jakiego dostałem zaproszenie do kontynuacji ).
Pani zakotłowała w papierach powęszyła, posprawdzała i... madafaka... wyliczyła to samo, ale o 100 taniej (!?). Rzecz przecie niebywała, firmy biednieją a tu 100 za darmochę daj?. To samo w tym samym TU - dwie różne osoby i dwa tak rozbieżne zestawienia - co jest ?
Jak już dostałem twardy dowód na przeprowadzone wyliczenia ( notatkę zwinąłem pani z biureczka ) z wyliczoną kwotą, zacząłem nieśmiało uświadamiać mój
rozmówczynie o zaistniałej różnicy - liczyła razy 5 i ni chu chu... zawsze 100 mniej wychodziła. Niby git - zwyczajny zjadacz chleba się ucieszy, ale nie, nie ze mną te numery, tak łatwo się nie poddam - drążymy temat dalej - wszak ja już drożej nie zapłacę niż wyliczenie.
Cel - TU znane pod nazwą MTU, centrala na dalekiej północy.
Tym razem pan przemiły ( jeszcze niewtajemniczony ) postanowił przybliżyć mi warunki ubezpieczenia - o zgrozo - wszystko tak samo jak u pani szanownej - tyle ze 100 więcej. Wiedząc już, ze szanowne TU kręci na potęgę poprosiłem o wyjaśnienie. Mmmmm...nooo..hmmm... słyszeć się w słuchawce dało.

Koniec końców okazało się, że owe TU stosuje jakiś dziwaczny przelicznik mówiący o stawce przeliczeniowej za samochód, która to nie ulega zmianie przez cały okres ubezpieczenia ( włącznie z kontynuacjami ) a jest zależna od wieku pojazdu - słowem im młodsze tym przelicznik droższy. Zatem jak ubezpieczymy auto 3 lata wcześniej to stawka wylicza się w dniu pierwszego ubezpieczenia i ciągnie dalej ( pomijam fakt, że dodatkowe 10% za auto starcze niż ileś tam lat dolicza się po każdej kontynuacji i tego zapomnieć nie chcą, ale żeby obniżyć - eeee a nóż widelec gość się nie kapnie i już 100 w garści ).

Wszak OC obowiązek nadany, jednak widać TU bardziej cenią klienta nabytego niźli takiego, z którym latami w dobrych relacjach żyją. Radzę popytać, zanim na ślepo i Własne umowy przedłużycie.
nightman
Szyszkownik
Szyszkownik

Obrazki: 0
Pochwały: 10
Województwo: Śląskie
Samochód: Mam kilka Frotek :)

Postprzez drech » 03 cze 2013 22:39:16

F**k, trochę takie hiszpańskie jutro mi wyszło. Spieszę jednak ze sprecyzowaniem swojej opinii. Jak pisałem nie ma rozróżnienia na TU internetowe i jakiekolwiek inne. Co więcej, dozwolone jest przesłanie oferty na przedłużenie polisy za pomocą środka komunikacji elektronicznej jeżeli ubezpieczający wyraził na to zgodę. Największym problemem jest jednak to, że ubezpieczenie OC ulega przedłużeniu z mocy prawa chyba, że zostało wypowiedziane lub nie została opłacona w pełni składka. Jest też parę innych powodów, ale są mniej istotne. Najistotniejsze jest stwierdzenie "z mocy prawa" czyli niezależnie od woli stron. Zdarza się więc, że TU nie powiadamia o fakcie przedłużenia umowy (chociaż ma taki obowiązek, ale nie ma sankcji za jego niespełnienie) i po blisko 3 latach (bo tyle wynosi okres przedawnienia roszczenia z tytułu umowy ubezpieczenia) zgłasza się po zapłatę składki za rok oczywiście wraz z odsetkami. Jeżeli TU twierdzi, że polisa nie uległa przedłużeniu z jakichkolwiek powodów, to sugerowałbym zgłoszenie się po taką informację na piśmie. W przeciwnym wypadku może być różnie. Znam nawet takie przypadki, że TU zgłaszało się po zapłatę pomimo skutecznego wypowiedzenia. A wyglądało to tak:
TU: proszę zapłacić składkę
ubezpieczający: przecież wypowiedziałem umowę
TU: to proszę przesłać kopię wypowiedzenia, my nie mamy
ubezpieczający: eee, yyyy, uuuu, ale ja też nie mam (zgubiłem, utopiłem, pies zjadł, whatever...)
TU: bo Szanowny Pan nie wypowiedział, a my Pana obejmowaliśmy cały czas troskliwą ochroną. Proszę zapłacić składkę.

Nightman, miałem identyczną sytuację tylko nie w MTU, a Liberty Direct. Generalnie część TU stara się ściągnąć jak największą ilość klientów oferując atrakcyjną stawkę na "dzień dobry" odbijając sobie różnicę przy przedłużaniu polisy. Wielu klientów może pomyśleć, że skoro rok temu było najtaniej, to i teraz będzie. Rozwiązanie jest bardzo proste: wystarczy wypowiedzieć dotychczasową polisę (oczywiście najpóźniej na jeden dzień przed jej końcem) i zawrzeć nową umowę.
Opinia większości nie jest równoznaczna z prawdą.
drech
Podszyszkownik
Podszyszkownik

Pochwały: 19
Województwo: Lubelskie

Postprzez Balkandriver » 06 cze 2013 01:46:17

Spoko - i tak Was wyruchają. na tym polega przyjazne państwo! :wsciekly:

Problem polega na tym, że nie każdy jest prawnikiem i ekspertem (prawie nikt nie jest) i hieny wszelkiego autoramentu żerują na tym.
Nie łudźmy się - każde tfu, Towarzystwo Ubezpieczeniowe, każde gówno, chcące nam wcisnąć swe gówniane produkty, mieni się NAJ...
Znajomość prawa, to podstawa w obecnym szambie, by nie dać się oszukać i nie umoczyć ręki w nocniku.

No i będę konsekwentnie wracał do Pierdolucji Smieciowej:
http://www.fakt.pl/Tak-nas-beda-szpiego ... 383,1.html

BALKANDRIVER
Balkandriver
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Postprzez ali » 14 cze 2013 13:18:48

Tym razem nie o śmieciach tylko polskiej głupocie. Był zeson na pomniki Jezusa, potem JP II a teraz mamy to http://wiadomosci.onet.pl/regionalne/warszawa/pomnik-pary-prezydenckiej-jest-juz-w-radomiu,5540714,14542995,fotoreportaz-maly.html
ali
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Pochwały: 16
Samochód: Frontera B 2.2DTI Long 1998-2004

Postprzez Balkandriver » 14 cze 2013 21:22:38

No to zaczyna się nowy serial: http://wiadomosci.onet.pl/regionalne/wa ... omosc.html
"Urzekło" mnie zdanie: "Przedstawiciele zespołu prasowego radomskiej Platformy Obywatelskiej zorganizowali briefing przed pomnikiem Lecha i Marii Kaczyńskich..."
Czy my już , k...waż m.ć na prawdę nie mamy ojczystego języka?? :wsciekly:
Czy Widownia, Uczestnicy itp. musi być targetem, czy kierunek, cel musi być destynacją, a baza, kemping koniecznie campem (kojarzy mi się zawsze z capem) ?
Do sentencji Heinleina,którą ma w swoim podpisie Ali dodałbym, prócz historii - język.
To dwa główne obszary kulturowe (ale nie tylko), które zawsze okupant bierze na cel, by zniszczyć naród.
I jak na razie udaje mu się :(

BALKANDRIVER
Balkandriver
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Postprzez ali » 14 cze 2013 21:32:32

Balkandriver napisał(a):Do sentencji Heinleina,którą ma w swoim podpisie Ali dodałbym, prócz historii - język.
To dwa główne obszary kulturowe (ale nie tylko), które zawsze okupant bierze na cel, by zniszczyć naród.
I jak na razie udaje mu się :(

BALKANDRIVER

Powiedzmy szczerze, jeśli brac pod uwagę znajomość historii i języka polskiego przez młodzież, brak pielęgnacji u dzieci już w szkole podstawowej patriotyzmu - Niemcy już nas prawie pokonali. To czego nie udało sie przez wiek zaborów, lata okupacji, dokonało się w ciągu dwudziestu lat na naszych oczach i naszym cichym przyzwoleniem :(
ali
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Postprzez Balkandriver » 14 cze 2013 22:19:38

ali napisał(a):...dokonało się w ciągu dwudziestu lat na naszych oczach i naszym cichym przyzwoleniem :(

Co do oczu, to się zgodzę, ale co do przyzwolenia, w moim przypadku - NIE!
Z maniakalnym wręcz uporem piętnuję od zawsze niechlujną wymowę, pisanie bez polskich znaków diakrytycznych, olewanie składni, ortografii, tudzież interpunkcji i tym podobnych. I nie przekonają mnie żadne "dys-".
Wielu się na mnie za to obraziło, wielu / wiele (bo dotyczy to obu płci) pyta, czy dobrze się czuję, czy dobrze spałem, czy może mi kobieta nie dała i takie tam.
Otóż dobrze się z tym czuję (zwłaszcza z poprawną wymową, dykcją i władaniem naszym językiem, nawet tym staropolskim), śpię rewelacyjnie o każdej porze dnia i nocy i w każdych warunkach, a o sprawach alkowy nie zwykłem się uzewnętrzniać.

Ale wracajmy do przyjaznego państwa:
http://wiadomosci.onet.pl/regionalne/kr ... -maly.html
Sądzę, iż jest tu drugie dno... lecz procedury US i tym podobnych instytucji wołają o pomstę.
Używając nowomowy - ciekawy jest "dizajn" terenówki" i "pijar" Pana Janusza ( hmmm, różowa koszulka :wink: )

BALKANDRIVER
Balkandriver
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Postprzez ali » 14 cze 2013 22:51:40

Balkandriver napisał(a):Co do oczu, to się zgodzę, ale co do przyzwolenia, w moim przypadku - NIE!

Mówiąc "nasze" miałem na myśli "naród". Niestety jednostka w naszym ustroju jest niczym, więc moje czy Pana "NIE" to za mało.

Balkandriver napisał(a):Ale wracajmy do przyjaznego państwa:
http://wiadomosci.onet.pl/regionalne/kr ... -maly.html
Sądzę, iż jest tu drugie dno... lecz procedury US i tym podobnych instytucji wołają o pomstę.
Używając nowomowy - ciekawy jest "dizajn" terenówki" i "pijar" Pana Janusza ( hmmm, różowa koszulka :wink: )

BALKANDRIVER

Sytuacja pana Janusza nie jest niczym wyjątkowym, już od dawna US traktują nas jak potencjalnych przestępców. To nie US udowadnia nam winę tylko my na każde ich wezwanie musi udowadniać swoją niewinność. Tym czasem zacytuję fragment nieznanej pewnie większości społeczeństwa, broszurki z tekstem uchwalonym przez naszych reprezentantów w sejmie dnia dnia 2-go kwietnia 1997 roku

Art. 42 ust. 3 Konstytucji RP stanowi, że każdego uważa się za niewinnego, dopóki jego wina nie zostanie stwierdzona prawomocnym wyrokiem sądu.

Pytam - dlaczego na każdym wezwaniu z US jesteśmy straszeni karami, więzieniem, skoro nikt nie udowodnił nam winy ?
ali
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Postprzez Balkandriver » 14 cze 2013 23:45:03

ali napisał(a):Mówiąc "nasze" miałem na myśli "naród". Niestety jednostka w naszym ustroju jest niczym, więc moje czy Pana "NIE" to za mało.

Ale zawsze warto zasiać ferment! Mało tego - wychować swoje dzieci tak, by nie zostały sprowadzone do populacji degeneratów.

ali napisał(a):Pytam - dlaczego na każdym wezwaniu z US jesteśmy straszeni karami, więzieniem, skoro nikt nie udowodnił nam winy ?

Bo mamy przyjazne państwo!

ali napisał(a):Tym czasem zacytuję fragment...

Kurdę, Ali, nie obraź się, ale w tym kontekście "tymczasem" piszemy nierozdzielnie :boss: , czyli razem.
Ja pierdzielę, zrobiłem sobie nowego wroga. Ale może nie :beer:
No sorry :cry2:

BALKANDRIVER

P.S. Proszę, nie pisz mi "per Pan" :D
Balkandriver
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Postprzez ali » 15 cze 2013 01:44:15

Balkandriver napisał(a):
ali napisał(a):Tym czasem zacytuję fragment...

Kurdę, Ali, nie obraź się, ale w tym kontekście "tymczasem" piszemy nierozdzielnie :boss: , czyli razem.
Ja pierdzielę, zrobiłem sobie nowego wroga. Ale może nie :beer:
No sorry :cry2:

BALKANDRIVER

P.S. Proszę, nie pisz mi "per Pan" :D

Nie będę płakał z powodu uwagi ;) Ale z racji wstawienia cytatów, nie poprawię, bo Twój post stracił by sens, więc teraz będziesz cierpiał czytając ten cytat do kńca swych dni :P
ali
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Postprzez FROTERKA » 20 cze 2013 17:41:28

Balkan, zapomniałeś o słowie projekt. Teraz wszyscy robią projekty. :?
...ja w tym czasie trochę pośpię, tym bezruchem się napieszczę...

Tak, mężczyźni jeżdżą lepiej niż kobiety. Ale ilu potrafi prowadzić auto w szpilkach...

Ogranicza mnie tylko pojemność i maksymalny moment obrotowy!

Po pierwsze: opony, po drugie: opony, po trzecie... kierowca !

Obrazek
FROTERKA
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Samochód: Frontera A 2.2i Long 1995-1998

Postprzez nightman » 21 cze 2013 08:34:19

FROTERKA napisał(a):Balkan, zapomniałeś o słowie projekt. Teraz wszyscy robią projekty. :?

Hmmm.Zastanawia mnie, w jakie inne słowo niż projekt ubrać ogół czynności realizowanych w ramach danego zagadnienia? Z tym "projektem" to chyba w marudzeniu idziemy ciut zbyt daleko.
nightman
Szyszkownik
Szyszkownik

Postprzez jrzeuski » 21 cze 2013 08:46:28

Dla mnie termin "projekt" ma silne konotacje z metodologią prowadzenia (PMI, Prince2, SCRUM) a w większości przypadków użycia chodzi tylko o profesjonalne brzmienie a robi się wszystko bez jakiegokolwiek planu i dokumentacji, nie do końca wiadomo po co i za ile ani kto uczestniczy i za co odpowiada. Czyli tzw. burdel :D
No mud, no fun
Frota A Long 2.5V6, simex 33", zawias +3", buda +2", drążki kierownicze HD + amortyzator skrętu, mosty 4.56 (przedni od B, tył z LSD), self-made snorkel i zderzaki stalowe, winch
Vectra B kombi 2.5V6 170KM
Vectra B kombi 2.0 16V - będzie WrakRace edition :twisted:

naprawy i motanie Frotek :arrow: SMS/PW/email/czat.
jrzeuski
Admin
Admin

Obrazki: 71
Pochwały: 78
Województwo: Pomorskie
Samochód: Frontera A 2.5TDS Long 1996-1998

Postprzez nightman » 21 cze 2013 09:09:10

fajna firma... :glaszcze:
nightman
Szyszkownik
Szyszkownik

Postprzez Odoll » 21 cze 2013 09:16:14

nightman napisał(a):fajna firma... :glaszcze:

Ale że co :shock: :niewiem:

Niedawno zostałem poprawiony przez kolegę że jestem niepoprawny politycznie bo podczas oglądania relacji TV z jakiegoś marszu ruwności nazwałem część uczestników tegoż omawianego zgromadzenia "pedałami" . Poprawka polegała na tym że nie powinienem nazywać tych osób "pedałami" tylko "wagino sceptykami" , szczena mnie opadła :o ...............a potem parsknołem śmiechem :mrgreen: :mrgreen:
Ale tak na poważnie to kto wie czy za jakiś czas za taką odzywkę nie zostanę zwolniony z pracy bo firma "przyjeła" i wdraża tz. "kodeks etyki" który zabrania pracownikom zarowno w pracy jak i w czasie wolnym tego typu zachowań :?
Kupiłem bordo frote,
kupiłem bordo frote,
bende se nią jeździł,
lasem polem błotem.
Odoll
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Postprzez jrzeuski » 21 cze 2013 09:38:46

nightman napisał(a):fajna firma... :glaszcze:
Że niby pisałem o tej, w której pracuję? Nic podobnego! Chodziło mi o to, co napisała Gosia, czyli modę na robienie projektów nie mając zielonego pojęcia o tym jak to należy robić ani nawet nie znając podstawowych definicji.
No mud, no fun
Frota A Long 2.5V6, simex 33", zawias +3", buda +2", drążki kierownicze HD + amortyzator skrętu, mosty 4.56 (przedni od B, tył z LSD), self-made snorkel i zderzaki stalowe, winch
Vectra B kombi 2.5V6 170KM
Vectra B kombi 2.0 16V - będzie WrakRace edition :twisted:

naprawy i motanie Frotek :arrow: SMS/PW/email/czat.
jrzeuski
Admin
Admin

Obrazki: 71
Pochwały: 78
Samochód: Frontera A 2.5TDS Long 1996-1998

Postprzez nightman » 21 cze 2013 10:33:33

Hmmm... zastanawiam się.. czy się z tego śmiać czy płakać?
http://zus.pox.pl/zus/na-co-zus-trwoni-nasze-pieniadze.htm
nightman
Szyszkownik
Szyszkownik

Postprzez Balkandriver » 21 cze 2013 16:56:18

To Wam odpowiem...
jrzeuski napisał(a):Dla mnie termin "projekt"... Czyli tzw. burdel :D

DOKŁADNIE
Odoll napisał(a):Niedawno zostałem poprawiony przez kolegę że jestem niepoprawny politycznie bo ...nie powinienem nazywać tych osób "pedałami" tylko "wagino sceptykami" ...
...Ale tak na poważnie to kto wie czy za jakiś czas za taką odzywkę nie zostanę zwolniony z pracy bo firma "przyjeła" i wdraża tz. "kodeks etyki" który zabrania pracownikom zarowno w pracy jak i w czasie wolnym tego typu zachowań :?

NO CHYBA
nightman napisał(a):fajna firma...

NO SPOKO!

I to jest przeciętny zasób słów obecnych dyskutantów, w przypadku, gdy się ze sobą zgadzają. Gdy nie, powyższe słowa zastępują trzy inne - PIER...LISZ, O KU.WA, W CH.J, no, ewentualnie ich zbitek odpowiednio poprzeplatany.
Mam częsty kontakt z młodzieżą i cieszę się z tego, bo raz, że mnie to odmładza, dwa socjologiczne wartości tych spotkań są nie do przecenienia.
Ale zawsze pełen jestem podziwu, w jak prosty sposób młode pokolenie potrafi wyrazić ogrom swych wrażeń.Ten podziw ,to tak mi się rzucił, że mi już włosy dęba stoją nieprzerwanie (jak wchodzę do szkół, to słyszę szepty: "O k..wa, Einstein przyjechał", i tak dobrze, że nie "wku...ny Chopin").

Spotykają się -
"Siema" - "No".
"Wporzo?" - "No, spoko"
"Strzała" - "Nie ma sprawy"
... i pogadali...
Jakiż bogaty przekaz, ileż treści, ale oni wszystko wiedzą (sorry - czają) ... z Fejs zbuka.
Tak - rozmawiałem ostatnio z jednym z dyrektorów. Czają, kumają.
Mówił mi o takiej sytuacji - uczeń miał urodziny, jakieś okrągłe. No dobra, życzenia, te sprawy...
Nieee..., w szkole szczątkowe życzenia, ot, przeszło bez echa.
Ale za to po południu... pół szkoły złożyło mu życzonka na fejsie!!
Pytam, o co kaman? (tak teraz trzeba pytać, choć moje pokolenie pytało -"Quo penis aqua turbo?") , on też o to zapytał.
Ano, prosta sprawa - życzenia na fejsie są medialne, cały świat widzi, a te z sympatii, z serca, osobiście składane, to kicha! Kto zobaczy i usłyszy?

Tak więc - "siemano w kolano!"

BALKANDRIVER
Balkandriver
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do HydePark