Strona 6 z 8

Re: Domowe wina, nalewki itp.

PostNapisane: 04 gru 2013 19:28:49
przez Semir
ali napisał(a):
Odoll napisał(a):
Diablo napisał(a):a jeżeli chodzi o to co można zdobyć, to i dykte co niektórzy odfiltrowują,
popatrz jaka korzyść i więcej i taniej i w łeb też zdrowo podobnież :) wali :)

Tak , też o tym slyszalem ale jeszcze nie miałem okazji prubować :wink:

p.s. A spir salicylowy to bardzo jest zdrowy , w końcu w aptece sprzedają , tam na zdrowiu się znają :mrgreen:



Już nie trzeba filtrować, można kupić nie barwioną :mrgreen:


A skąd ty Ali to wiesz? :mrgreen:

Re: Domowe wina, nalewki itp.

PostNapisane: 04 gru 2013 20:39:40
przez Diablo
o widzicie Panowie to ja z wiadomościami w plecy jestem bo nie wiedziałem o tym .... :)

Re: Domowe wina, nalewki itp.

PostNapisane: 09 gru 2013 14:13:18
przez spas
Ja kiedyś zrobiłem nalewkę z... czosnku :? . Tak dla zdrowotności. Smakowało jak paliwo do U-Boot'a , ale na gardło nawet trochę pomagało :D

Re: Domowe wina, nalewki itp.

PostNapisane: 09 gru 2013 17:09:05
przez Markon
ali napisał(a):
Odoll napisał(a):
Diablo napisał(a):a jeżeli chodzi o to co można zdobyć, to i dykte co niektórzy odfiltrowują,
popatrz jaka korzyść i więcej i taniej i w łeb też zdrowo podobnież :) wali :)

Tak , też o tym slyszalem ale jeszcze nie miałem okazji prubować :wink:

p.s. A spir salicylowy to bardzo jest zdrowy , w końcu w aptece sprzedają , tam na zdrowiu się znają :mrgreen:



Już nie trzeba filtrować, można kupić nie barwioną :mrgreen:

u mnie sąsiad pije tz "drinka" dychta i cola z polo marketu za 1,20

Re: Domowe wina, nalewki itp.

PostNapisane: 09 gru 2013 19:00:48
przez Sinir
widzę że nam sie temat wzbogaca o coraz bardziej wyselekcjonowane przepisy ;]

Re: Domowe wina, nalewki itp.

PostNapisane: 10 gru 2013 08:28:28
przez FROTERKA
Ja to bym poprosiła o przepis na ten bimber, co na Bimber Trophy był. :D

Re: Domowe wina, nalewki itp.

PostNapisane: 14 gru 2013 19:46:44
przez Sinir
ja dziś nastawiłam na cydr :) mam przepis od kolegi :) ciekawe czy mi się też uda :) podobno juz na świeta powinien być gotów :)

Re: Domowe wina, nalewki itp.

PostNapisane: 21 gru 2013 12:20:25
przez wira
fajne te przepisy :D Mam pytanie do winiarzy. Mam 20L wina z wisni stoji od maja i pasowaloby to butelkowac i teraz moje pytanie Czym zatrzymac skutecznie fermentacje? zamrazarka? spirytus? pasteryzowac raczej mi sie nie chce. co polecacie? A i nie pamietam jakie dokladnie drozdze dawalem. jakies w plynie w foliowej saszetce z biowinu chyba. czym skutecznie to ubic?

Re: Domowe wina, nalewki itp.

PostNapisane: 21 gru 2013 13:02:47
przez Semir
Ja zawsze czekam do końca fermentacji ale od maja to faktycznie długo pracuje. Uśmiercić drożdże możesz spirytusem o ile dobrze pamiętam to 12 gram na litr wina. Pamiętaj też o ściągnięciu wina z nad osadu bo zdecydowanie lepiej wygląda i lepiej się klaruje.

Re: Domowe wina, nalewki itp.

PostNapisane: 21 gru 2013 20:07:05
przez Markon
ja właśnie zakończyłem wędzenie

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Re: Domowe wina, nalewki itp.

PostNapisane: 22 gru 2013 08:11:35
przez wira
Ale smakolykow:] a co do mojego wina to dodam spirytusu tak jak pisales i moze zamrazarka potraktuje

Re: Domowe wina, nalewki itp.

PostNapisane: 11 sty 2014 00:51:42
przez fanatyk
nalałem to już za dużo.

www.terrano-forum.p


IBOMBA!

Re: Domowe wina, nalewki itp.

PostNapisane: 15 maja 2014 14:57:07
przez damian40
U mnie ojciec robi dużo domowych nalewek, które świetnie smakują.

Re: Domowe wina, nalewki itp.

PostNapisane: 15 maja 2014 18:01:18
przez Markon
damian40 napisał(a):U mnie ojciec robi dużo domowych nalewek, które świetnie smakują.

świetnie ale co my będziemy mieć z tego

Re: Domowe wina, nalewki itp.

PostNapisane: 16 maja 2014 15:45:47
przez Fromopel
Dawaj przepis tatusiowy na forum. :)
W tym roku robię eksperyment z nalewką, wcześniej z gruszką
http://majawogrodzie.tvn.pl/136,Gruszki ... orada.html

Re: Domowe wina, nalewki itp.

PostNapisane: 29 paź 2014 20:23:54
przez peterpan
U mnie pigwówka się robi. Niedużo, bo krzaczek kwitnie jak szalony a "jabłuszek" jest 10-12. Nie wiem czemu tak kiepsko. Porada dla nalewkowiczów: wszystkie owoce twarde przed robieniem nalewki przemrozić, o wiele lepiej oddadzą sok. Moja kolejność robienia nalewek: przemrożone owoce zalewam alkoholem max 70%, po 2 tyg zlewam a owoce zasypuję cukrem. Po miesiącu można zlać i połączyć z wcześniejszym maceratem. Taka kolejność pozwala odzyskać najwięcej alkoholu uwięzionego w owocach.

Re: Domowe wina, nalewki itp.

PostNapisane: 07 wrz 2018 09:10:13
przez nightman
@Semir - czy Ty się już wyeksploatowałeś że temat od dawna padnięty? Może już masz na tyle zapchaną piwnice, że nie masz jak eksperymentować !?... Faktycznie, dawno mnie tu nie było...

Re: Domowe wina, nalewki itp.

PostNapisane: 07 wrz 2018 10:49:29
przez Semir
To dobrze jakiegoś czasu nic nie produkuję.

Może na jesień coś się ogarnie.

Re: Domowe wina, nalewki itp.

PostNapisane: 07 wrz 2018 11:34:54
przez jrzeuski
Moja pigwówka z 2016 robi furorę na imprezach. :kolejka:

Drobno pokrojone owoce zasypane były cukrem a po paru dniach ściągnięty sok zmieszałem fifty-fifty ze spirytusem 96% i tak sobie to stało 2 lata po ciemku w butelkach :twisted: Początkowo miało jasny miodowy kolor, ale teraz wygląda jak whisky, więc uznałem, że już dojrzało do konsumpcji i się nie pomyliłem :D

Mam też jabcoka w takiej wersji tylko sok był z parownika. Jeszcze się nie znalazł odważny, by tego spróbować :grin:

Re: Domowe wina, nalewki itp.

PostNapisane: 07 wrz 2018 11:47:02
przez Semir
A owoce pigwy wcześniej mrozisz ?