Domowe wina, nalewki itp.
Napisane: 10 wrz 2013 09:56:56
Czy robicie jakieś wina, nalewki lub inne specyfiki w "domowym" zaciszu?
Ja od jakiegoś czasu staram się przetwarzać naturalną moc i zdrowotność owoców na trunki %%% czasami o dość dużym stężeniu.
Ma może ktoś takie zapędy, można wymienić spostrzeżenia, jakieś sposoby ( o ile to nie tajemnica rodowa), może materiał z czego i co przygotowujecie.
Ja na swym koncie mam różnego rodzaju wina z różnych owoców i ryżu. Nalewki : bananowa, truskawkowa, orzech laskowy, pomarańczowa, śliwowica, wiśniówka,
w sumie to co mi wpadnie w ręce i mam tego na tyle by coś podziałać.
Z wódek przeważnie robię porterówkę ze zmienionym przepisem pod siebie, a dziś zlewałem cytrynówkę.
Oprócz %% lubię też upiec jakieś mięsko, jakaś marynata, różne okresy marynowania najdłużej prawie 3 tygodnie w marynacie, z wędzeniem mam kłopot bo w mieście nie mam gdzie, kilka razy próbowałem na wsi wędzić boczki i jakieś mięsko. ( Pierwsze mięso będę pamiętał całe życie było cholernie słone ale jakie pyszne )
Jak macie ochotę podzielcie się swoimi doświadczeniami.
Ja od jakiegoś czasu staram się przetwarzać naturalną moc i zdrowotność owoców na trunki %%% czasami o dość dużym stężeniu.
Ma może ktoś takie zapędy, można wymienić spostrzeżenia, jakieś sposoby ( o ile to nie tajemnica rodowa), może materiał z czego i co przygotowujecie.
Ja na swym koncie mam różnego rodzaju wina z różnych owoców i ryżu. Nalewki : bananowa, truskawkowa, orzech laskowy, pomarańczowa, śliwowica, wiśniówka,
w sumie to co mi wpadnie w ręce i mam tego na tyle by coś podziałać.
Z wódek przeważnie robię porterówkę ze zmienionym przepisem pod siebie, a dziś zlewałem cytrynówkę.
Oprócz %% lubię też upiec jakieś mięsko, jakaś marynata, różne okresy marynowania najdłużej prawie 3 tygodnie w marynacie, z wędzeniem mam kłopot bo w mieście nie mam gdzie, kilka razy próbowałem na wsi wędzić boczki i jakieś mięsko. ( Pierwsze mięso będę pamiętał całe życie było cholernie słone ale jakie pyszne )
Jak macie ochotę podzielcie się swoimi doświadczeniami.