geolog widzę że mamy podobne zamiłowania tj:kuchnia , wędkarstwo no i jak to napisałeś traktorek
Białą ja robię tak :
1 kg szynki wieprzowej
1 kg boczku
3 kg łopatki lub ( wołowiny , ja daję wołowinę bo ma więcej kleju i poprawia smak )
2 główki czosnku
1 duża garść majeranku
100 g soli
3 łyzeczki pieprzu wg. uznania
0,5 l wody - zobaczysz po lepkości mięsa
Szynkę kroję w drobniutką kostkę , wołowinę mielę na największym sitku a boczek na średnim .
Czosnek ścieram na tarce i dodaję do miesa do tego przyprawy i woda stopniowo do uzyskania odpowiedniej kleistości po wymasowaniu mięsa , dobrze
jak mięso wylerzakowało by w lodówce min. dobę bez cebuli jeszcze. Potem cienkie jelita i kręcimy kiełbachę , byle by
nie za dużo pakować farszu bo popęka .