Witamy !

Nowe przepisy, kontrole, jak to "ugryść"

Rozmowy na wszystkie tematy

Nowe przepisy, kontrole, jak to "ugryść"

Postprzez kasalka » 09 sty 2011 19:30:29

Od Nowego Roku 01.01.2011. kilka przepisów zostało zmienionych. Można jeździć szybciej na niektórych drogach. Inspekcja Transportu Drogowego przejęła pewne zadania Policji. Co do pierwszego (szybszej jazdy). Limit prędkości mierzonej przez Policję ma tolerancję do 10km. Jeżeli "złapią cię" na 50-ce i zarejestrują 62km płacisz mandat za przekroczenie prędkości o 12 km/h. Do 10 nie zostaniesz zatrzymany. Serdeczne pozdrowienia dla Panów Policjantów z "czarnej Vectry" z dnia 7. stycznia na "siódemce" między Radomiem a Warszawą na obwodnicy Grójca.
Kontrola ITD (we wtorek) na trasie Kielce-Kraków w Miąsowej chyba 372 kilometr krajowej siódemki. Wyjeżdżałem ze stacji Orlen, zatrzymali mnie. Gadka szmatka To oni chcą zbadać auto i żeby otworzyć bagażnik. Chwila moment. Okazałem dokumenty wydane przez szefa, ok nie mogą sprawdzić. To chcą zbadać paliwo. Ręce mi opadły, poprosiłem o protokół z kontroli, pokazałem dowód zakupu paliwa na stacji 200m dalej, na tym samym placu/parkingu. Pojechałem dalej. Prywatnie dowiedziałem się, że normalnie mogliby przetrzepać auto od kół po dach, dodatkowo wezwać policję, straż graniczną. Trzeba poddać się kontroli i nic nie można na to poradzić.
Jeśli będziecie mieć jakieś podobne doczynienia ze służbami na drodze napiszcie.
pier...e konwenanse
Pozdrawiam Łukasz
kasalka
Nałogowiec Ekstremalny
Nałogowiec Ekstremalny

Obrazki: 18
Pochwały: 2
Województwo: Świętokrzyskie
Samochód: Niestety nie mam już Frontery :(

Re: Nowe przepisy, kontrole, jak to "ugryść"

Postprzez hirek_gda » 09 sty 2011 19:55:10

Nowe przepisy zaczną obowiązywać od 31 grudnia 2010 roku.

Pozwala na to nowelizacja prawa o ruchu drogowym, konkretnie: nowy art. 129a dodany przez tzw. ustawę fotoradarową.

Przepis ten umożliwia inspektorom karanie kierowców pojazdów osobowych w dwóch sytuacjach: gdy zachodzi podejrzenie prowadzenia auta w stanie nietrzeźwym lub po narkotykach oraz gdy prowadzący „rażąco naruszył przepisy ruchu drogowego lub spowodował zagrożenie jego bezpieczeństwa

czyli teoretycznie ITD nie może sobie tak "trzepać" każdą osobówkę jak im się podoba
ale wiadoma jak się uprą to zawsze stwierdzą że spowodowałeś zagrożenie bezpieczeństwa i już będzie pretekst do kontroli
hirek_gda
Nałogowiec Ekstremalny
Nałogowiec Ekstremalny

Pochwały: 3
Województwo: Pomorskie
Samochód: Frontera A 2.0i Sport 1991-1995

Postprzez Balkandriver » 09 sty 2011 20:14:25

Niedługo dojdzie do tego, że zastępy harcerzy będą mogły haczyć kierowców, "bo zaszło uzasadnione podejrzenie"...
Nie mam nic do harcerzy (choć definicja harcerza - wiecie, jaka jest?), ale w tym wszystkim wiadomo, o co chodzi - O KASĘ!
Więc dlaczegóż by harcerze nie mieli zarobić sobie trochę grosza na biwaki, obozy itp., skoro mogą to robić formacje powołane początkowo do zgoła innych zadań.
Jestem przeciw takim praktykom, no ale cóż, mamy od pewnego czasu nowych przyjaciół i dzielnie się od nich uczymy "demokracji" i "wolności".

BALKANDRIVER
Frontera 2.8 TDi - Long Distance Voyager
http://www.fotolandia4x4.com -> relacje, zdjęcia, filmiki
http://chomikuj.pl/balkandriver -> Mój chomik (nie tylko) Wędrowniczek
Spieszmy się kochać szuter, bo tak szybko odchodzi.
Balkandriver
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Obrazki: 63
Pochwały: 8
Województwo: Małopolskie
Samochód: Frontera A 2.8TDI Long 1995-1996

Postprzez tomik » 09 sty 2011 20:29:45

Niedawno gdzieś słyszałem że Polska nie jest dla Polaków tylko dla władz,i tak zrobią co im się będzie chciał mimo protestu zwykłych szarych ludzi.

Wydaje mi się że jest tu jakaś prawda
tomik

Postprzez kasalka » 09 sty 2011 20:48:01

hirek_gda Właśnie tu interpretacja zapisów ustawy zależy od "człowieka w terenie". Niby to ItD przejmuje kontrolę nad fotoradarami, a z drugiej strony zatrzymują Cię bo może przekroczyłeś prędkość, którą mierzą na oko czy jak?
BALKANDRIVER, Może powinno się zlikwidować te całe ITD straże miejskie/gminne (skoro mają mieć te same lub bardzo podobne uprawnienia)... Niech nazwą to policją albo lepiej "Służbą Wystawiającą Mandaty" nieważne za co, paragraf się znajdzie. Bo z pomocą nie przyjdą.
To co napisałem wyżej to nie pierwsza moja kontrola krokodylów, kiedyś była akcja jak to taksówkarze jeździli na rzepaku i osobówki prywatne też kontrolowali. trwało to krotko bo ktoś dopatrzył się niezgodności w przepisach i media zadziałały.
pier...e konwenanse
Pozdrawiam Łukasz
kasalka
Nałogowiec Ekstremalny
Nałogowiec Ekstremalny

Postprzez damianEK691965 » 10 sty 2011 00:51:24

A tam życie :mrgreen: za prędkość taryfikator przewiduje mandat od 6km po wyżej prędk dozwolonej- ale to bardziej uklon w stronę straży miejskiej :lol: . Co do zatrzymania to są od tego przepisy . za to ująć człowieka popełniającego przestępstwo może każdy w miarę możliwości :pomidor:
kumho kl71 31' lift lekki snorkel winda dragon 1200HD było
Jest jeep cherokee4.0 lift plus BFG mt km2 31" zderzaki bagażnik i parę drobiazgów
isuzu 2.2 td pocięte 32" mieszacz błota
damianEK691965
Podszyszkownik
Podszyszkownik

Obrazki: 7
Pochwały: 1
Samochód: Frontera A 2.0i Sport 1991-1995

Postprzez kasalka » 10 sty 2011 02:12:29

damianEK691965 napisał(a):A tam życie :mrgreen: za prędkość taryfikator przewiduje mandat od 6km po wyżej prędk dozwolonej- ale to bardziej uklon w stronę straży miejskiej :lol: . Co do zatrzymania to są od tego przepisy . za to ująć człowieka popełniającego przestępstwo może każdy w miarę możliwości :pomidor:

Stary taryfikator tak, nowy powyżej 10 i liczy się też ta tolerancja czyli 10+ 1,2,6, i płacisz za 11,12,16.
Bardzo ciekaw jestem jednego. Było tak że za przychodzenie przez jezdnię na czerwonym lub w niedozwolonym miejscu- 100zł. Za PRZEBIEGANIE 50zł- bo się krócej stwarza zagrożenie. A teraz.
Ale to stare dzieje.
Przeca nie jesteśmy tacy święci
Złapiesz albo pobijesz człowieka co cię okradł, wyczynił Ci szkodę. Tkniesz go uderzysz, nie bój się nawet jak pobijesz go na śmierć to i tak Ciebie do pierdla ciebie wsadzą a jego puszczą wolno
pier...e konwenanse
Pozdrawiam Łukasz
kasalka
Nałogowiec Ekstremalny
Nałogowiec Ekstremalny

Postprzez Odoll » 10 sty 2011 19:46:22

kasalka napisał(a):nawet jak pobijesz go na śmierć to i tak Ciebie do pierdla wsadzą a jego puszczą wolno

Na pewno :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Kupiłem bordo frote,
kupiłem bordo frote,
bende se nią jeździł,
lasem polem błotem.
Odoll
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Obrazki: 2
Pochwały: 10

Postprzez kasalka » 11 sty 2011 16:19:10

"Odoll" tak specjalnie napisałem, ma taki sam sens jak nasze przepisy :)
pier...e konwenanse
Pozdrawiam Łukasz
kasalka
Nałogowiec Ekstremalny
Nałogowiec Ekstremalny

Postprzez Balkandriver » 11 sty 2011 22:42:21

kasalka napisał(a):...Może powinno się zlikwidować te całe ITD straże miejskie/gminne...

Tak jest, powinno się zlikwidować w tym względzie WSZYSTKO, jak postulował Kononowicz :!:
kasalka napisał(a):Niech nazwą to policją albo lepiej "Służbą Wystawiającą Mandaty" nieważne za co, paragraf się znajdzie. Bo z pomocą nie przyjdą

Oczywiście, że lepiej "Służbą Wystawiającą Mandaty", zdecydowanie. Przynajmniej sprawa jasna.
Jak to nie pomogą? - dziś pod Cieszynem stanęli radiowozem w poprzek, dwóch machało świecącymi pałeczkami, zatrzymali ruch, kierowali na pobocze, pełna iluminacja, zadyma na 102.
A to dlatego, żeby się siodłówka na 15 razy mogła wpasować w bramę bazy. Mało tego, przyjechali po rozpaczliwych nawoływaniach (suto mięchem okraszonych) kierowcy przez CB.
Jest dobrze :D :>:

BALKANDRIVER
Frontera 2.8 TDi - Long Distance Voyager
http://www.fotolandia4x4.com -> relacje, zdjęcia, filmiki
http://chomikuj.pl/balkandriver -> Mój chomik (nie tylko) Wędrowniczek
Spieszmy się kochać szuter, bo tak szybko odchodzi.
Balkandriver
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Obrazki: 63
Pochwały: 8
Województwo: Małopolskie
Samochód: Frontera A 2.8TDI Long 1995-1996

Postprzez drugi oposs » 13 lut 2011 17:33:56

Ciekawostka z Rajdu Szwecji (tak na wszelki wypadek, jakby ktoś się wybierał do Szwecji):
... w aucie Pettera Solberga na fotelu kierowcy zasiadł...Chris Patterson (pilot Solberga)! Jak się okazało, Petter w piątek został złapany na przekroczeniu prędkości o 40 km/h. W Szwecji oznaczało to, że zawieszono mu prawo jazdy, dostał warunkowe pozwolenie na jazdę na 48 godzin - i o 14:30 upłynął termin.

a gdyby u nas były takie przepisy...
drugi oposs
Starszy Przesiadywacz
Starszy Przesiadywacz

Województwo: Mazowieckie
Samochód: zbłądziłem - mam inny pojazd

Powrót do HydePark