Witamy !

Naprawa nowych aut...

Rozmowy na wszystkie tematy

Naprawa nowych aut...

Postprzez brum » 16 lut 2011 21:03:18

3.0 V6... '97...Federal Couragia MT 32", przedni most sztywny, winda, zderzak a'la Calmini, Snorkel, AVM...
Obrazek
brum
Maruda
Maruda

Obrazki: 2
Pochwały: 59
Województwo: Małopolskie
Samochód: Niestety nie mam już Frontery :(

Re: Naprawa nowych aut...

Postprzez Teigrek » 17 lut 2011 01:31:09

Fajny artykuł dobrze obrazujący nasze badziewne czasy. Kiedyś motoryzacją rządzili inżynierowie mechanicy, którzy za punkt honoru wyznaczali sobie stworzenie jak najdoskonalszej konstrukcji. Dziś rządzą księgowi - którzy za punkt hon... satysfakcji :wink: wyznaczają sobie wydarcie jak największej ilości kasy od frajerów -swoich klientów. Cóż takie prawo rynku -nie opłaca się robić trwałych samochodów. Osoby które stać na nabycie nowego samochodu rzadko kiedy kupują go z myślą o użytkowaniu przez wiele, wiele lat, czy tym bardziej na zawsze (szczególnie na zachodzie). Jeżdżą nim 5 lat, 2 lata albo i krócej, a potem i tak kupują następny. Spójrzcie na takiego Mercedesa W123, czy zwłaszcza W124 -pełno ich jeździ po naszych ulicach. Mają po 20, 25 lat, 400, 600, 800 tys przebiegu -naprawdę cud inżynierii. Ale iloma z nich jeżdżą wciąż ich pierwsi właściciele? No właśnie, oni już po kilku latach użytkowania kupili nowszy model, ale w czasie tych kilku lat użytkowania Mercedes nie zarobił na nich ani grosza! bo 124 prawie nigdy się nie psuł, a jak już to naprawy były bardzo proste -bo tak został zaprojektowany. Serwisy MB w latach 80-tych i pocz. 90-tych naprawdę miały ciężko. Dlatego zaczęto produkować psujące się auta -klienci i tak je kupią, jak się zepsuje to będą płacić -bo stać ich, a za parę lat i tak kupią następne. Paradoksalnie im nowsze auto tym bardziej zawodne, no różnie to wygląda w przypadku różnych marek i modeli, nie można wszystkiego generalizować, ale od lat 90-tych wyraźnie zaczęła się era księgowych :? Moim zdaniem najbardziej na jakości utraciły marki niemieckie, choć opinie ukształtowane w latach 80-tych - 90-tych wciąż jeszcze się do nich kleją.
Np mój sąsiad 2 lata temu kupił sobie nową S-klassę -non stop coś wysiadało. Teraz kupił sobie ML-a -Dopiero zobaczy co to awaryjność :D
Inny gościu z mojego osiedla ma Q7 -też mu ciągle coś nawala. Mój wujek ma prawie nową A4 -ciągle jakieś pierdoły, a od pewnego czasu znika olej (pewnie turbo -ale po niecałych 100 tys.?) Czytałem jakiś czas temu instrukcję Passata gdzie podawali zużycie oleju -nie pamiętam wartości ale była duuża, a są osoby które nawet na dolewki oleju jeżdżą do serwisu, więc czemu na tym nie zarobić? Dla porównania moja stara Lancia (prawie 400 tys. przebiegu) nie bierze wogóle oleju miedzy wymianami -zero! Campo też prawie nic -tyle co przez uszczelniacz się wysączy, a niby taki traktor. Z resztą w mojej kilkunastoletniej Lancii (k 2,4 jtd) nigdy nie miałem żadnej poważnej awarii. Wymieniane były praktycznie tylko części eksploatacyjne -przy 300 tys. sprzęgło i turbina, i niedawno amory -sporo kosztowały, ale od nowości wytrzymały grubo ponad 300 tys. a na ostatnim przeglądzie maiły lepsze tłumnie niż w fabrycznie nowym Lacetti! Silnik chodzi jak marzenie, mało pali ma 150 kucy, niby to jest common rail naszpikowany elektroniką ale nigdy nie zawiódł. Raz tylko przewód paliwowy się poluzował i czuć było ropą, wystarczyło dokręcić. Mieliśmy też Mesia W123 300D -tak samo niezawodna bestia -tylko że rdzewiał. Ale mechanicznie nie do zdarcia. Mieliśmy też Alfeczkę z lat 80-tych (to była jeszcze "prawdziwa" alfa -zanim fiat wykupił i zepsuł tą markę) i tak samo nie było problemu z awaryjnością mimo nietypowych i wyrafinowanych rozwiązań mechanicznych z tym że to auto wymagało trochę "pieszczot" jak choćby okresowa regulacja czterech gaźników, ale jak to brzmiało!! kochałem to auto -niestety już ie istnieje (wypadek) Mieliśmy również citroena XM rocznik 89 i to auto mimo że pochodziło jeszcze z "dobrych" czasów niestety było dość awaryjne, ale nie hydraulika sprawiała największe problemy a elektronika Boscha. Komfort jazy tym samochodem jest nieziemski. Najgorzej wspominam VW Jettę 1,8 benzyna na wtrysku wszystko w niej padało i prowadziła się jak furmanka -szczególnie w porównaniu z alfą którą mieliśmy jednocześnie. Ach jak ja lubię te stare autka... chyba nigdy nie kupie sobie nowego, nawet jak by się przypadkiem zdarzyło że będę bogaty -to będę kupował klasyki, tylko takie z wyższej półki :D
O jeju dopiero teraz widzę jak się rozpisałem! :shock: Chyba mógłbym pisać felietony o starych autach :D
pozdrawiam
Teigrek

Postprzez Zula » 17 lut 2011 15:10:41

Teigrek napisał(a):Kiedyś motoryzacją rządzili inżynierowie mechanicy, którzy za punkt honoru wyznaczali sobie stworzenie jak najdoskonalszej konstrukcji.

No właśnie, honoru. A teraz honor w porównaniu z chęcią zgarnięcia dużej kasy w ogóle zanika. :?
ROSES ARE RED, MUD IS BROWN
WINDOWS UP, PEDAL DOWN!

Obrazek :mrgreen:
Zula
Moderator
Moderator

Obrazki: 5
Pochwały: 6
Województwo: Małopolskie
Samochód: Niestety nie mam już Frontery :(

Postprzez Arni » 18 lut 2011 17:59:38

Nie ma co sie napalc na nowe auta, mówie Wam...stare auta są na tyle solidne i jest do nich taki zapas częsci że jeszcze dłuugo nie bedziemy zmuszeni kupować nowoczesnego badziewia. Miałem w domu takie wynalazki typu common rail itd. i to nie jest nic dobrego...częsci do nowych aut mają zatrważające ceny.
Arni

Powrót do HydePark