Witamy !

[A2.0] Brak świecącej kontrolki aku

Wszystko co dotyczy elektryki w naszych frotkach

[A2.0] Brak świecącej kontrolki aku

Postprzez krzysiek82 » 17 gru 2011 17:50:23

witajcie
po włączeniu zapłonu powinna zapalić się lampka ładowania, niestety nie zapala się żarówka jest sprawna. Bez niej nie działa prawidłowo wzbudzenie. Ma ktoś pomysł jak usunąć tą usterkę? Bez sensu regenerowałem alternator bo to nie on był przyczyną usterki. Z góry dzięki za pomoc, zima już blisko a ja mam niesprane auto :(
krzysiek82

Re: [A2.0] Brak świecącej kontrolki aku

Postprzez jrzeuski » 17 gru 2011 18:25:06

Od alternatora do zegarów idzie kabelek do tej kontrolki. Taki cienki. Tym grubym idzie prąd do akumulatora.
No mud, no fun
Frota A Long 2.5V6, simex 33", zawias +3", buda +2", drążki kierownicze HD + amortyzator skrętu, mosty 4.56 (przedni od B, tył z LSD), self-made snorkel i zderzaki stalowe, winch
Vectra B kombi 2.5V6 170KM
Vectra B kombi 2.0 16V - będzie WrakRace edition :twisted:

naprawy i motanie Frotek :arrow: SMS/PW/email/czat.
jrzeuski
Admin
Admin

Obrazki: 71
Pochwały: 78
Województwo: Pomorskie
Samochód: Frontera A 2.5TDS Long 1996-1998

Postprzez krzysiek82 » 17 gru 2011 23:28:25

jrzeuski napisał(a):Od alternatora do zegarów idzie kabelek do tej kontrolki. Taki cienki. Tym grubym idzie prąd do akumulatora.

tak wiem, ale po stronie alternatora jest on niebieski a pod stronie licznika jest w kolorze czerwonym. Nie wiem jednak gdzie się one spotykają, to że czerwony po stronie licznika wydedukowałem śledząc ścieżkę od żarówki do złącza a potem ze złącza licznika do słupka przy nogach kierowcy, dalej już idzie głębiej i nic nie widać :(
krzysiek82

Postprzez jrzeuski » 17 gru 2011 23:48:23

Po stronie licznika powinien być czerwonobiały. Zajrzyj do gniazda przekaźnika dmuchawy nawiewu czy tam się nie dochodzi.
No mud, no fun
Frota A Long 2.5V6, simex 33", zawias +3", buda +2", drążki kierownicze HD + amortyzator skrętu, mosty 4.56 (przedni od B, tył z LSD), self-made snorkel i zderzaki stalowe, winch
Vectra B kombi 2.5V6 170KM
Vectra B kombi 2.0 16V - będzie WrakRace edition :twisted:

naprawy i motanie Frotek :arrow: SMS/PW/email/czat.
jrzeuski
Admin
Admin

Obrazki: 71
Pochwały: 78
Województwo: Pomorskie
Samochód: Frontera A 2.5TDS Long 1996-1998

Postprzez krzysiek82 » 19 gru 2011 08:45:46

jrzeuski napisał(a):Po stronie licznika powinien być czerwonobiały. Zajrzyj do gniazda przekaźnika dmuchawy nawiewu czy tam się nie dochodzi.

A gdzie jest ten przekaźnik? Ten przewód idzie bezpośrednio do wzbudzenia w alternatorze czy jeszcze przechodzi przez jakiś przekaźnik itp? Jeśli w ostateczności do niczego nie dojdę pociągnąłbym taki nowy kabel od licznika do alternatora.
krzysiek82

Powrót do Elektryka