Witamy !

[A] Nie powracające wycieraczki

Wszystko co dotyczy elektryki w naszych frotkach

[A] Nie powracające wycieraczki

Postprzez Sonic » 16 lut 2010 20:05:07

Witam, potrzepuje porady dotyczącej wycieraczek. Posiadam 2 Ople: Frontera A 2.0 Sport oraz Corsę 1.0 12V w obydwu tych autach wycieraczki nie wracają na spoczynkową pozycje po ich wyłączeniu. Sprawdzałem na forum wpisując w opcji szukaj "wycieraczki" i nie znalazłem odp. na takie pytanie? Bezpieczniki są ok, czy to wina przekaźnika? Jeśli tak to gdzie on się znajduje i jakie są koszta? Jak sprawdzić miernikiem czy kupiony na szrocie przekaźnik jest sprawny.

Proszę Was o pomoc oraz cenne uwagi :)
Sonic

Re: Nie powracające wycieraczki

Postprzez steele » 16 lut 2010 20:30:30

Mam podobny problem. Tzn. w trybie czasowym wycieraczki idą do pionu, zostają na kilka sekund i wracają do leżenia. W kolejnym cyklu idą do kątu 45 stopni w górę, potem pion, 45 stopni w dół i do leżenia. W innych trybach jest ok. Jakieś pomysły na zwalczenie cholerstwa??
steele

Postprzez pawelbujak66 » 16 lut 2010 21:05:33

Ja mialem podobny problem z wycieraczkami ale nie w sesie ze nie wracały tylko ze palił mi się bezpiecznik. Narazie wyciągnąlem przekaźnik od wycieraczek znajdujący sie w skrzyni z bezpiecznikami w komorze silnika ten największy z nich i bezpiecznik sie nie pali, teraz mam tak wlasnie ze jak wyłacze wycieraczki to nie wracaja tylko zostaja w dowolnym miejscu szyby i myślę że własnie ten przekaźnik jest odpowiedzialny za czasówkę i wracanie wycieraczek. Jerszcze nie dzwoniłem do elektronika czy juz zerknął do tego przekaźnika czy nie ale jak tylko sie dowiem czy da sie go naprawic i ile to kosztuje to napisze.
Pozdrawiam.
pawelbujak66

Postprzez Sonic » 17 lut 2010 15:26:51

Czyli wszystko wykazuje na przekaźnik.

Czekamy może jeszcze ktoś z Forumowiczów dorzuciłby coś do pieca w tym temacie...
Sonic

Postprzez steele » 17 lut 2010 18:11:02

Przetestowane i :dupa: Przynajmniej u mnie to nie przekaźnik. Po włożeniu nowego problem nie znika a wyjęcie go skutkuje tym, że tryb czasowy/przerywany nie działa w ogóle. Inne chodzą bez zarzutu.Na razie go nie wkładam - wolę jak coś nie działa niż jak działa jak chce. CDN..
steele

Postprzez pawelbujak66 » 17 lut 2010 20:00:59

U mnie to też niestety nie przekaźnik :cry2: tez go na razie nie wkładam muszę szukać dalej gdzieś widziałem że jest jeszcze coś do sterowania właśnie trybem przerywanym tylko muszę to zlokalizować gdzie to jest.
pawelbujak66

Postprzez brum » 17 lut 2010 20:12:01

Przekaźnik pracy przerywanej ma nr części 94434674 ; i nr katalogowy 12 38 977 .
Szukajcie z takimi nr.
3.0 V6... '97...Federal Couragia MT 32", przedni most sztywny, winda, zderzak a'la Calmini, Snorkel, AVM...
Obrazek
brum
Maruda
Maruda

Obrazki: 2
Pochwały: 59
Województwo: Małopolskie
Samochód: Niestety nie mam już Frontery :(

Postprzez Sonic » 17 lut 2010 21:14:15

Jeśli mogę prosić to byłoby miło gdyby mi ktoś powiedział, że to ten o którym tutaj kolega pisze bo mogę go zamówić w Oplu czy jak, ale musiałbym wiedzieć, że komuś ta wymiana pomogła. Mieszkam w małej mieścinie z dala od prof. serwisów, szrotów i salonów itp.

Ja nawet nie wiem jak spr. czy ten przekaźnik jest dobry :?

Dziękuje za dotychczasową pomoc i czekam na Wasze efekty, bo jak widzę czujecie temat niesamowicie. :-)

Świetne forum :!:
Sonic

Postprzez pawelbujak66 » 17 lut 2010 21:20:06

brum a wiesz moze w którym miejscu we frotce jest on zamontowany??Nie chciałbym polowy auta rozkopac w poszukiwaniu tego ustrojstwa.
pawelbujak66

Postprzez brum » 17 lut 2010 21:27:32

Niestety tego nie wiem ale pewnie na przednim słupku przy nogach kierowcy, jest też opcja że przy nogach pasażera i pod maską jest taki przy zbiorniczku płynu, ale nie wiem od czego bo nie sprawdzałem.
3.0 V6... '97...Federal Couragia MT 32", przedni most sztywny, winda, zderzak a'la Calmini, Snorkel, AVM...
Obrazek
brum
Maruda
Maruda

Postprzez steele » 17 lut 2010 21:30:38

http://www.allegro.pl/item896966828_prz ... a_2_0.html
Od wycieraczek jest 1szy od góry w lewym rzędzie (duży z białą "kropką"). A skrzyneczka oczywiście pod maską. Chyba, że to tylko bezpiecznik :)
Ostatnio edytowano 17 lut 2010 21:32:53 przez steele, łącznie edytowano 1 raz
steele

Postprzez brum » 17 lut 2010 21:32:42

Jest jeszcze jeden z takimi nr jakie podałem.
Obrazek
brum
Maruda
Maruda

Postprzez steele » 17 lut 2010 21:56:08

brum napisał(a):Niestety tego nie wiem ale pewnie na przednim słupku przy nogach kierowcy, jest też opcja że przy nogach pasażera i pod maską jest taki przy zbiorniczku płynu, ale nie wiem od czego bo nie sprawdzałem.

brum ma raczej rację. Ten "mój" opisany jest wprawdzie jako "Front Wiper Control Unit" ale ma numer 91149033 :(
steele

Postprzez pawelbujak66 » 17 lut 2010 22:08:15

Wydaje mi sie że to ustrojstwo jest odpowiedzialne za prace wycieraczek, tylko to jest chyba od tylnej wycieraczki
Obrazek
pawelbujak66

Postprzez brum » 17 lut 2010 22:11:09

"rear" czyli chodzi o tył.
Obrazek
brum
Maruda
Maruda

Postprzez pawelbujak66 » 17 lut 2010 22:18:25

steele a Ty znalazłeś u siebie we frotce ten "Front Wiper Control Unit" ??
pawelbujak66

Postprzez steele » 17 lut 2010 22:23:08

pawelbujak66 napisał(a):steele a Ty znalazłeś u siebie we frotce ten "Front Wiper Control Unit" ??

hmmm...i tak i nie. Znalazlem coś tak opisane w skrzynce pod maską ale numery są inne niż te, które podał brum. Więc to chyba nie ten :(
steele

Postprzez JJKILLER » 18 lut 2010 02:26:50

To i Ja dołączę do tematu
U mnie czasówka wyłącza się jak chce, ale najczęściej na 45*, czyli na wprost oczu :wsciekly: bez względu w którą stronę jadą, podobnie jest z wolnym biegiem :evil:
Jedno wiem na pewno bo już sprawdzałem, przekaźnik w "czarnej skrzynce" tylko i wyłącznie załącza prąd na sterownik czasowy (Front Wiper Control Unit) i bez niego albo będzie działało w trybie "on - off" albo wogule. Dla mnie znów stanowi problem gdzie to ustrojstwo, sterownikiem czasowym zwane, się znajduje :shock: bo to na 99% (wg. mnie) w nim jest problem.
Ostatnio edytowano 18 lut 2010 02:29:50 przez JJKILLER, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Miód jest dla mięczaków , prawdziwi twardziele żują pszczoły
http://bynajmniej.pl/bynajmniej-to-nie-przynajmniej
JJKILLER
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Obrazki: 13
Pochwały: 35
Województwo: Mazowieckie

Postprzez steele » 18 lut 2010 09:31:24

Szukałem info o przekaźniku używając tłumacza Google. Nic sensownego nie znalazłem ale ta informacja może być pomocna: "Może być złe przełącznik, złe połączenie lutowane (zdarza się), przerwany przewód do bramy ogon, czy zły silnik wycieraczek. I dont think I've ever kupił przekaźnik, który został DOA. Powiedziałbym, zaczynają się przekaźnika i sprawdzić, czy w obwodzie, do tego momentu jest OK, a następnie wykonaj następujące badania obwodu aż znajdziesz gdzie jest problem. Kinda sounds like a broken drut w klapę może." Po ostatnim zdaniu oplułem monitor :)
steele

Postprzez JJKILLER » 18 lut 2010 16:41:36

steele napisał(a):...Kinda sounds like a broken drut w klapę może...

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: I to wsystko wyjaśnia.
Drut w klapę i może pomoże :mrgreen:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Miód jest dla mięczaków , prawdziwi twardziele żują pszczoły
http://bynajmniej.pl/bynajmniej-to-nie-przynajmniej
JJKILLER
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Obrazki: 13
Pochwały: 35
Województwo: Mazowieckie

Następna strona