Witamy !

[A] Co się mogło "pochrzanić" po naprawie klimy?

Wszystko co dotyczy elektryki w naszych frotkach

[A] Co się mogło "pochrzanić" po naprawie klimy?

Postprzez Stabros » 28 kwi 2012 17:04:02

Witam...

Napełniłem klimę jednak w kabinie nie było czuć chłodu. Mechanik stwierdził że sama klima jest ok. tzn nie ma wycieków jest szczelna natomiast coś jest nie tak w elektryce. "Naprawił" problem elektryczny z klimą ale teraz nie da się wyłączyć świateł drogowych (długich) - włączają się od razu po włączeniu świateł pozycyjnych, poza tym przestał włączać się wentylator silnika (ten duży umieszczony na chłodnicy od strony silnika). Aby płyn w chłodnicy się nie zagotował muszę mieć włączoną klimę bo tylko wentylator od niej się kręci. :killer:
Przed tą naprawą wszystko -poza klimą- było ok. Facet twierdzi że ogólnie z elektryką jest coś nie tak, że jest zmurszała, że mogą być przebicia i należy rozebrać cały przód aby dostać się do głównej wiązki i najlepiej wszystko wymienić. To że akurat problemy wynikły u niego w warsztacie to zbieg okoliczności. Mech. twierdzi także że do elektryki były robione jakieś "dokładki". Cytując jego słowa "Mogły to być nawet dokładki fabryczne".
Dodam jeszcze że przed napełnieniem klimy gdy ją włączałem jedyny efekt jaki widziałem to to że silnik na luzie ustawiał się na wyższe obroty ( jakieś 1,2 tyś) niż gdy klima była wyłączona (jakieś 0,8 tyś).

Jeśli na podstawie tego lakonicznego opisu możecie cokolwiek wywnioskować co się dzieje nie tak to proszę o info.
Starszy Nałogowiec

Obrazki: 19
Pochwały: 1
Województwo: Wielkopolskie
Samochód: Frontera A 2.2i Long 1995-1998

Re: Co się mogło "pochrzanić" po naprawie klimy?

Postprzez sylwian70 » 28 kwi 2012 17:32:11

może coś zamieszał z gniazdem przekaźników(gniazdo przy prawym reflektorze)
sylwian70

Re: Co się mogło "pochrzanić" po naprawie klimy?

Postprzez Stabros » 28 kwi 2012 21:20:48

sylwian70 napisał(a):może coś zamieszał z gniazdem przekaźników(gniazdo przy prawym reflektorze)

Możliwe. Facio twierdził że wymieniał przekaźniki ponieważ stare były zgnite.
Pozwolę sobie na głupie pytanie bo nie chcę już popełnić jakichkolwiek błędów. Prawy reflektor to znaczy ten po stronie pasażera?
I jeszcze jedno pytanie czy sam mogę na szybko to naprawić czy lepiej jechać do kogoś kto się zna?

Tak w ogóle to jest niezła kiszka. Właśnie akumulator rozładował się maksymalnie. Centralny zamek już nie działa a na zegarze (tym od godziny) prawie nie widać cyfr. :killer:
Starszy Nałogowiec

Obrazki: 19
Pochwały: 1
Województwo: Wielkopolskie
Samochód: Frontera A 2.2i Long 1995-1998

Powrót do Elektryka