Piszę, ponieważ na forum nie znalazłem jak dotąd podpowiedzi i rozwiązania mojego problemu.
Zaczęło się wczoraj od braku świateł pozycyjnych z lewej strony oraz braku podświetlenia deski rozdzielczej.
jak się okazało przepalony był bezpiecznik - usterka spowodowana przepaloną żarówką lewej przedniej pozycji. Wymiana na nową rozwiązała sprawę, wszystko wróciło do normy, ale jak się okazało tylko na chwilę. Po ok pół godziny jazdy oświetlenie deski znów zgasło, co dziwne światła pozycyjne działają poza lewym tylnym i oświetleniem tablicy rejestracyjnej. Do dwóch powyższych nie dochodzi napięcie.
Co gorsza nie są to jedyne objawy: po włączeniu pozycji zamiast podświetlenia deski zapalają się kontroli ciśnienia oleju, hamulca ręcznego i inne, mimo wyjętego klucza ze stacyjki. Ponadto można włączyć wycieraczki i klakson

Przejrzałem złącza na lewym słupku przy pedałach, wyczyściłem wszystkie za pomocą sprayu do czyszczenia styków, ale to nic nie pomogło.
Podejrzewam totalny problem z masą, ale nie mam pojęcia gdzie szukać punktów masowych w aucie - nie mogę znaleźć schematu elektrycznego.
jeżeli ktoś wie, gdzie szukać rozwiązania problemu to proszę o odpowiedzi.