Witamy !

[B] Reflektor przedni

Wszystko co dotyczy elektryki w naszych frotkach

[B] Reflektor przedni

Postprzez piffko » 12 lut 2011 21:10:19

Potrzebuje jednego reflektora do Froci 2,2 16V 1999 r.

Czy będzie pasował od wersji 3.2 V6 (jest taki na allegro: http://allegro.pl/opel-frontera-b-3-2-v ... 76703.html )

Oczywiście dostępność części prawie zerowa, a jak już coś znajdą to ceny z kosmosu :wsciekly:

Z góry dzięki za info :)

P.
piffko

Re: Reflektor przedni

Postprzez tomik » 12 lut 2011 21:16:22

wal do sebola długiego na pewno będzie miał
tomik

Postprzez jrzeuski » 08 mar 2011 22:17:35

Wczoraj na przeglądzie się dowiedziałem, że prawy reflektor mam od anglika. W sumie to zawsze świecił za bardzo w lewo i nie dał się dobrze ustawić, ale myślałem, że to przez rozwalone mocowania, bo się telepie. Taką Frotę już nabyłem. Razem z diagnostą oglądaliśmy szybę i porównywaliśmy opisy z lewym reflektorem (europejczyk), ale nie doszliśmy czy jest stosowne oznaczenie wersji LHD/RHD. Na ścianie różnicę widać od razu. Prawie 4 lata tak jeżdżę i jakoś mnie nie boli, że nie widzę pobocza a za to środek drogi mam oświetlony doskonale. Uznałem po prostu, że Frota tak ma i się przyzwyczaiłem :). Ale jeśli będę chciał wymienić ten reflektor, to po czym rozpoznać wersję, żeby nie dać sobie wcisnąć anglika?
No mud, no fun
Frota A Long 2.5V6, simex 33", zawias +3", buda +2", drążki kierownicze HD + amortyzator skrętu, mosty 4.56 (przedni od B, tył z LSD), self-made snorkel i zderzaki stalowe, winch
Vectra B kombi 2.5V6 170KM
Vectra B kombi 2.0 16V - będzie WrakRace edition :twisted:

naprawy i motanie Frotek :arrow: SMS/PW/email/czat.
jrzeuski
Admin
Admin

Obrazki: 71
Pochwały: 78
Województwo: Pomorskie
Samochód: Frontera A 2.5TDS Long 1996-1998

Postprzez kasalka » 09 mar 2011 00:37:39

Chyba najlepiej da się rozpoznać właśnie po rzucie światła na ścianę. Patrząc od lewej strony masz linię poziomą i następnie odejście światła do góry w prawo
http://www.roverki.pl/technika/451-ozna ... owych.html myslałem że to coś pomoże ale poszedłem do garażu sprawdzić i tam gdzie mowa o strzałkach to ja mam jedno na prawo- drugie na lewo-stronny ruch, a świecą dobrze na ruch prawostronny??? Może oznaczają reż stronę montażu? Najlepiej chyba przed zakupem sprawdzić oznaczenie na jaki kraj lampa była produkowana E1 E2....
pier...e konwenanse
Pozdrawiam Łukasz
kasalka
Nałogowiec Ekstremalny
Nałogowiec Ekstremalny

Obrazki: 18
Pochwały: 2
Województwo: Świętokrzyskie
Samochód: Niestety nie mam już Frontery :(

Reflektor przedni

Postprzez JJKILLER » 09 mar 2011 02:07:37

:D u mnie było odwrotnie, lewy miałem od anglika i oba pobocza miałem ładnie oświetlone :mrgreen:
Nie musisz go zmieniać, wymontuj go i oglądnij sobie dokładnie plastikowy kołnierz, w którym jest mocowana żarówka. Jak się dobrze przyjrzysz to zobaczysz że jest on zamocowany na dwie skręcone blaszki, które przechodzą przez odblask, i dalej przechodzą w tą metalową osłonkę żarówki (wewnątrz reflektora). Cały myk jest w tym że w tym plastikowym kołnierzu są cztery szczelinki na te skręcone blaszki, jedne są wykorzystane teraz, a drugie znajdują się ok 15 st. na lewo od tych pierwszych.
Złap sobie mocno tą metalową osłonkę wewnątrz reflektora (Ja to zrobiłem kawałkiem szerokiej gumy z dętki, przeplatając ją pod tą osłonką przez otwór na żarówkę) i mocno trzymając za oba końce gumy rozkręć te blaszki, zdejmij ten plastikowy kołnierz, obróć go tak aby te blaszki weszły w te drugie otwory (ok 15 st. w lewo), skręć blaszki i gotowe.
Nie wiem czy kształt ażuru na szkle reflektora ma jakieś znaczenie odnośnie samego kąta świecenia czy tylko rozproszenia światła, ale u mnie teraz świeci idealnie (zdanie diagnosty, który mi wcześniej powiedział o tym że mam lewy reflektor od Anglika)
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Miód jest dla mięczaków , prawdziwi twardziele żują pszczoły
http://bynajmniej.pl/bynajmniej-to-nie-przynajmniej
JJKILLER
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Obrazki: 13
Pochwały: 35
Województwo: Mazowieckie

Postprzez jrzeuski » 09 mar 2011 09:25:29

JJKILLER napisał(a):Nie musisz go zmieniać, wymontuj go i oglądnij sobie dokładnie plastikowy kołnierz, w którym jest mocowana żarówka. Jak się dobrze przyjrzysz to zobaczysz że jest on zamocowany na dwie skręcone blaszki, które przechodzą przez odblask, i dalej przechodzą w tą metalową osłonkę żarówki (wewnątrz reflektora).
Na trzy blaszki. Wyjmowałem ten kołnierz jak na jakimś wyjebie mi ten metalowy odbłyśnik wyskoczył z zaczepu i się telepał w lampie :mrgreen: Wyjęcie go stamtąd i osadzenie z powrotem przez otwór w kołnierzu to niezła zabawa. Za pierwszym razem ze 3 godziny mi na tym zeszło. Potem się wyrobiłem i teraz w parę minut mam założone, bo dalej czasem wyskakuje, chociaż próbowałem mu powyginać nóżki na różne sposoby, żeby lepiej siedział.
Cały myk jest w tym że w tym plastikowym kołnierzu są cztery szczelinki na te skręcone blaszki, jedne są wykorzystane teraz, a drugie znajdują się ok 15 st. na lewo od tych pierwszych.
Złap sobie mocno tą metalową osłonkę wewnątrz reflektora (Ja to zrobiłem kawałkiem szerokiej gumy z dętki, przeplatając ją pod tą osłonką przez otwór na żarówkę) i mocno trzymając za oba końce gumy rozkręć te blaszki, zdejmij ten plastikowy kołnierz, obróć go tak aby te blaszki weszły w te drugie otwory (ok 15 st. w lewo), skręć blaszki i gotowe.
Nie wiem czy kształt ażuru na szkle reflektora ma jakieś znaczenie odnośnie samego kąta świecenia czy tylko rozproszenia światła, ale u mnie teraz świeci idealnie (zdanie diagnosty, który mi wcześniej powiedział o tym że mam lewy reflektor od Anglika)
Ciekawe, sprawdzę to. Tylko tak się zastanawiam czy jak rozbierałem lewy reflektor (żeby osadzić ten odbłyśnik), to czasem nie złożyłem go źle i może też jest od anglika tylko tego teraz nie widać :idea:
No mud, no fun
Frota A Long 2.5V6, simex 33", zawias +3", buda +2", drążki kierownicze HD + amortyzator skrętu, mosty 4.56 (przedni od B, tył z LSD), self-made snorkel i zderzaki stalowe, winch

jrzeuski
Admin
Admin

Postprzez JJKILLER » 09 mar 2011 10:41:54

Hmmm. Wydaje mi się że na dwie blaszki, ale robiłem to rok temu więc może i pamięć coś zgubiła i faktycznie są trzy :niewiem:

JJKILLER
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Postprzez jrzeuski » 09 mar 2011 10:51:28

Na dwie blaszki to się trzyma ten odbłyśnik w środku. Głowy nie dam sobie uciąć, że kołnierz trzyma się na trzy, ale tak na chłopski rozum to na 2 by się kiwał. Pamiętam, że trochę się za pierwszym razem musiałem nakombinować, żeby wszystkie blaszki pasowały do otworów i to na pewno nie było symetryczne (jak dwie weszły to trzecia nie pasowała). Pewnie właśnie po to, żeby nie złożyć niewłaściwie. Albo żeby tylko dwie pozycje były OK (tak jak piszesz: europejska i angielska). Przy tylko 2 mocowaniach raczej by się tak nie dało zrobić.
No mud, no fun

jrzeuski
Admin
Admin

Postprzez autojur » 14 kwi 2011 05:59:00

Różnica w reflektorze Europa- Anglia jest na innym szkle w reflektorze /inne linie na szkle / oraz inaczej ustawiona żarówka /Europa h4 górna blaszka żarówki ustawiona w pionie ,Anglia przekręcona pod kątem w prawo/
autojur

Postprzez dolas » 20 lut 2012 18:47:55

Witam
Zdarzyło się niecęście no i szukam części.
Międzyinnymi reflektor prawy. Juz kupiłem z anglika.
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem to co pisaliście powyżej. Dlatego zapytam - czy można wstawić z anglika i czy można jakoś przerobić na wersję europejską?
dolas

Postprzez brum » 20 lut 2012 19:02:13

Nie można i się nie da przerobić. Bo nawet jak przerobisz to co wyżej pisze to dalej szkło masz z lewostronnego, i później jedzie takie cudo i świeci w oczy :killer:
3.0 V6... '97...Federal Couragia MT 32", przedni most sztywny, winda, zderzak a'la Calmini, Snorkel, AVM...
Obrazek
brum
Maruda
Maruda

Obrazki: 2
Pochwały: 59
Województwo: Małopolskie

Postprzez dolas » 20 lut 2012 19:08:26

dzięki - spróbuję anulować transakcję
dolas

Postprzez JJKILLER » 22 lut 2012 11:11:21

brum napisał(a):Nie można i się nie da przerobić. Bo nawet jak przerobisz to co wyżej pisze to dalej szkło masz z lewostronnego, i później jedzie takie cudo i świeci w oczy :killer:

Nie zgodzę się absolutnie. Ja miałem lewy reflektor od anglika, i oświetlanie wychodziło mi na lewą stronę, po przełożeniu mocowania żarówki w miejsca od wersji euro doświetlanie jest na prawą stronę i jest OK. I nie piszę tego bo tak mi się wydaje ale dla tego że diagnosta sprawdzał to na przeglądzie urządzeniem do sprawdzania i korekcji reflektorów, i sam potwierdził i pokazał że teraz jest OK. Rzeźba szkła rozprasza światło w dół i tylko ustawienie kąta świecenia żarówki daje odblask w dół i w lewo, albo w dół i w prawo. Jeśli spotkałeś się z reflektorem świecącym do góry to prawdopodobnie ktoś założył żarówkę do góry nogami. Przy prawidłowym zamocowaniu nie ma możliwości świecenia do góry ponieważ w żarówce, od spodu żarnika jest kopułka osłaniająca, więc światło z żarnika może odbijać się tylko od górnego odblasku, świecąc w dół.

JJKILLER
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Postprzez bodzio5555 » 23 lut 2012 19:44:22

Są trzy rodzaje reflektorów przednich
1-do ruchu prawostronnego (bez strzałki lub strzałka skierowana w prawą stronę)
2-do ruchu lewostronnego (strzałka skierowana w lewą stronę)
3-do ruchu prawo lub lewostronnego zależnie od ustawienia żarówki (strzałka z dwoma grotami lub dwie strzałki w przeciwnych kierunkach)
bodzio5555

Postprzez autojur » 08 mar 2012 20:25:07

Są 3 rodzaje reflektorów tylko nie do końca tak jak napisałeś
1/Ruch lewo strony ( asymetryczne )
2/Ruch prawo strony ( asymetryczne )
3/Reflektory symetryczne ( przeznaczone na rynek USA , świecą na wprost )
autojur

Powrót do Elektryka