Witamy ! |
---|
|
szymon.ha napisał(a):Ale jaki poradnik jak było to pisane trylion razy z dołączonym przodem nie jeździ się po asfalcie, nawet mokrym, tylko dopiero jak leży na nim śnieg bądź jest lód itp.
Możesz jeździć po sypkich, luźnych i śliskich nawierzchniach.
Wytłumacz mi też w jakim celu włączałeś napęd na 4 aby wyjechać z parkingu?
Ironcruz napisał(a):Frota A lata na prawo i lewo gdy ma zużytą przekładnie kierowniczą (można to regenerować oraz minimalnie kasować luzy doregulowywując na ślimaku). Poza tym opony 255 łapią koleiny i chcą z nich same wyjechać co przy zużytym układzie wygląda jak jazda pijaka.
Ja w terenie (manualne sprzęgiełka) jak mam ciasno manewrować na suchej trawie itp. to przełączam na 2H, a po manewrze wracam na 4x4.
Luzy na sworzniach drążków kierowniczych też taki efekt dają.symbioza napisał(a):Przekładnia jest ok, była sprawdzana. Jak ktoś wcześniej napisał - trzeba się przyzwyczaić.
jrzeuski napisał(a):Luzy na sworzniach drążków kierowniczych też taki efekt dają.symbioza napisał(a):Przekładnia jest ok, była sprawdzana. Jak ktoś wcześniej napisał - trzeba się przyzwyczaić.
jrzeuski napisał(a):A ucieka cały czas w tę samą stronę? Jeśli tak to możliwe, że tylny most krzywo stoi i spycha z drogi. Tak się dzieje jak tylko jeden resor był wymieniany/naprawiany.
brum napisał(a):Przekładnia luzów nie ma?
Huberek napisał(a):Rzekłbym, że zbieżność, ale skoro ustawiałeś.
Może pozostała geometria przodu ... ale to trudno spaprać..
Może być inna prosta rzecz, niewłaściwe ET felg lub niewłaściwe opony.
Otóż środek opony w miejscu w którym opona dotyka asfaltu, powinien być dokładnie na przedłużeniu osi sworzni wahaczy.
Wtedy jakiekolwiek siły od podłoża nie powodują skręcania kół.
Jeśli zmieniasz ET felgi lub dajesz opony o większej średnicy, to punkt przecięcia zaczyna się rozjeżdżać i powstaje moment skręcający.
Nazywa się to "promień zataczania koła" i jest pokazane na czwartym rysunku: "kąty kół i zwrotnic" : a,b i c
tu:
http://autokult.pl/8952,geometria-zawie ... wienie-kol
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości