Witamy !

Start

Jesteś nowy na forum? Przywitaj się w tym wątku, opisz swoje auto, napisz jak trafiłeś na forum ...

Moderator: TATAR

Start

Postprzez kiwiczaki » 02 sie 2014 20:19:16

:hi: szanownych kolegów i koleżanki, jeżdżących Fronterkami i nie. Ja zaliczam się do tych drugich, a mam nadzieję że dzięki Wam wkrótce do tych pierwszych :) . Nazywam się Alek, wołają na mnie kiwiczaki i jestem ze Świdnicy woj. dolnośląskie. Jak tu trafiłem- przez google.pl. Czego oczekuję- pomocy i porad na temat frontery B long 2,2dti. Od kilku lat na nią choruję, ale wszyscy mi ją odradzają. To tak na początek. Pozdrawiam i w razie czego proszę o wyrozumiałość.
kiwiczaki

Re: Start

Postprzez lanbo » 02 sie 2014 20:35:01

:hi: w moim przypadku najbardziej denerwuje mnie korozja , reszta jest do opanowania :D
lanbo
Starszy Nałogowiec
Starszy Nałogowiec

Obrazki: 0
Pochwały: 5
Województwo: Mazowieckie
Samochód: Frontera B 2.2DTI Long 1998-2004

Postprzez yuby194 » 02 sie 2014 20:41:08

Witamy,
opinii na temat różnych samochodów jest tyle co ich kierowców, trafiłeś na forum Frontery, tak więc dla nas ten pojazd jest najlepszy :1: . Wiadomości jest tu dużo, czasem nawet za dużo i trzeba selekcję sobie robić bo aż głowa boli. Jest też duże grono życzliwych ludzi służących radą i pomocą. Sam jeżdżę Bsportem 2,2 DTI i zmagam się z większymi i mniejszymi codziennymi problemami ale spotkanie z forumowiczami i jakieś weekendowe upalanko koji wszystkie smutki.
Zapraszamy.

-- Dodano So 02 sie 2014 21:43:27 --

lanbo napisał(a): w moim przypadku najbardziej denerwuje mnie korozja , reszta jest do opanowania

a tam korozja, teraz z turbem przegrywam walkę :cry2:
Pozdrawiam
YubY

Frota B/Sport 2,2 DTI '00/manual, K&N, polibuszowe podkładki 6cm + sprężyny Montka = lift ?", amory przód/tył IROMAN, BFG AT/MT 245/75R16, DW 12000 LBS

ObrazekObrazekObrazek
yuby194
Szyszkownik
Szyszkownik

Obrazki: 4
Samochód: Frontera B 2.2DTI Sport 1998-2004

Postprzez kiwiczaki » 02 sie 2014 21:16:40

No właśnie tak jest- ile samochodów, tylu kierowców i tyle opinii. Napiszę pokrótce o co mi chodzi:
Frontera jest w miarę duża i wygodna chyba. Najbardziej chodzi mi w aucie o bagażnik i ilość miejsca w środku- jest OK. Wygląd auta z zewnątrz- dla mnie super. Postarajcie się mnie maksymalnie do niej przekonać ,ale z punktu spraw technicznych:
1 rdza- tutaj chyba jest ocynk, więc nie powinno być źle
2 elektryka- słyszałem cuda o padającej elektryce i elektronice
3 silnik 2,2 dti 120km jego największe bolączki- że pompy padają to wiem, ale reszta?
co z zawieszeniem- wytrzymuje normalną jazdę. Jak wygląda jego trwałość
4 skrzynia biegów i reduktor- co je boli
Auto będzie w 98% jeździło po twardych drogach- nie stać mnie na szaleństwa w lesie i błocie (chociaż te 2 %...) Niestety mam chore dziecko i częste wyjazdy z nim to są dla mnie koszty.Mam w rodzinie osobę ze stwardnieniem- okrutna choroba- i tutaj wytłumaczenie potrzeby dużego bagażnika. Na dzień dzisiejszy jeżdżę Passatem b4 kombi, ale już się kończy (matka natura przerabia go cały czas na brązowy proszek). Mam propozycje sharana czy któregoś z jego braci bliźniaków- fajne ale nie lubię za bardzo auta w którym nie widzę nosa. Poza tym frontka- ładniejsza i lepsza na zimę (chyba). Pomóżcie mi proszę. Jeśli wpis jest nie w tym dziale, proszę o przeniesienie.
kiwiczaki

Postprzez jrzeuski » 02 sie 2014 22:15:54

Frota wyjdzie Ci drożej w utrzymaniu niż Sharan. Nawet jeśli trafisz megazadbany egzemplarz to i tak przegra kosztami przy dystrybutorze.

Zawias na asfalcie jest nie do zajechania. Skrzynia manualna też, automat czasem pada i wyciąga szelesty z portfela. Silnik 2.2dti lubi strzelić focha, bo układ paliwowy się zapowietrza albo podciśnienia gdzies przepuszczą. Zapowietrzenie zwłaszcza zimą jest to upierdliwe, bo łatwo wyczerpać akumulator a wtedy trudno znaleźć coś, co pociągnie takiego słonia po śliskim, żeby odpalił. Zdecydowanie pewniejsza jest benzyna i tansza w eksploatacji po zagazowaniu. W elektryce nagminnie pada wyświetlacz w konsoli, reszta sporadycznie i do ogarnięcia samemu.

Rdzą się nie przejmuj, ramy nie zeżre a to podstawa. Budę jak gdzieś napocznie, to sobie połatasz.
No mud, no fun
Frota A Long 2.5V6, simex 33", zawias +3", buda +2", drążki kierownicze HD + amortyzator skrętu, mosty 4.56 (przedni od B, tył z LSD), self-made snorkel i zderzaki stalowe, winch
Vectra B kombi 2.5V6 170KM
Vectra B kombi 2.0 16V - będzie WrakRace edition :twisted:

naprawy i motanie Frotek :arrow: SMS/PW/email/czat.
jrzeuski
Admin
Admin

Obrazki: 71
Pochwały: 78
Województwo: Pomorskie
Samochód: Frontera A 2.5TDS Long 1996-1998

Postprzez RudeBoy » 02 sie 2014 22:30:08

kiwiczaki napisał(a):Auto będzie w 98% jeździło po twardych drogach

Kup coś innego a nie frontere
Grzechu

I would rather push my Land Rover than drive a jeep
jest Land Rover Discovery II Td5 - miłość przyjdzie z czasem
była Frontera B Sport 2.2dti - lift 3" + BL 1" BFG MT KM2 32", stal, winch, osłony i inne fanty
RudeBoy
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Obrazki: 21
Pochwały: 91
Województwo: Małopolskie
Samochód: zbłądziłem - mam inny pojazd

Postprzez yuby194 » 02 sie 2014 23:28:57

Faktycznie, jeśli nie czujesz zabawy w terenie albo z innego powodu nie będziesz się w niego zapuszczał to daruj sobie ciężki pojazd z napędem 4x4, eksploatacja droższa, naprawy też, bo to przecież suw albo inne 4x4 i już muszą liczyć więcej.
Pomyśl właśnie o jakimś vanie, one są większe, mają duże bagażniki a podzespoły pasują od osobówek
Pozdrawiam
YubY

Frota B/Sport 2,2 DTI '00/manual, K&N, polibuszowe podkładki 6cm + sprężyny Montka = lift ?", amory przód/tył IROMAN, BFG AT/MT 245/75R16, DW 12000 LBS

ObrazekObrazekObrazek
yuby194
Szyszkownik
Szyszkownik

Postprzez SKODA76 » 03 sie 2014 10:57:37

Witaj :D
nie przejmuj się poradami innych, podoba Ci się to kupuj tylko z głową zadbany egzemplarz, a jak już raz zjedziesz z asfalty to błotko wciąga :wink:
SKODA76
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Pochwały: 2
Województwo: Lubelskie
Samochód: zbłądziłem - mam inny pojazd

Postprzez renowator » 03 sie 2014 13:09:56

Siamanko.Popieram wypowiedź mojego poprzednika :>: :hi: :hi: :hi:
Błoto wciąga,błoto spaja,a najlepiej gdy po ja.. .
renowator
Nałogowiec
Nałogowiec

Samochód: Frontera A 2.4i Long 1991-1995

Postprzez jrzeuski » 03 sie 2014 13:39:16

Jeśli oprócz fantazji ma też pieniądze na utrzymanie terenówki, to pewnie, niech kupuje. Został ostrzeżony, więc ewentualne pretensje będzie mógł mieć tylko do siebie.

PS. Osobę ze stwardnieniem chce pakować do wysokiego auta? To chyba kiepski pomysł :niewiem:
No mud, no fun
Frota A Long 2.5V6, simex 33", zawias +3", buda +2", drążki kierownicze HD + amortyzator skrętu, mosty 4.56 (przedni od B, tył z LSD), self-made snorkel i zderzaki stalowe, winch
Vectra B kombi 2.5V6 170KM
Vectra B kombi 2.0 16V - będzie WrakRace edition :twisted:

naprawy i motanie Frotek :arrow: SMS/PW/email/czat.
jrzeuski
Admin
Admin

Obrazki: 71
Pochwały: 78
Województwo: Pomorskie
Samochód: Frontera A 2.5TDS Long 1996-1998

Postprzez kiwiczaki » 03 sie 2014 21:08:40

No i cóż mam teraz pisać? Owszem, mam fantazję (chyba), banku nie zrobiłem. Może myślę inaczej, ale jest tak: zdaję sobie jak najbardziej, że froty są droższe w utrzymaniu jak inne cuda techniki między innymi paliwo... dlatego szukam koledzy u Was porady. Auto zawsze mi się podobało, jego wymiary są OK i cała reszta też:) Co do osoby ze stwardnieniem- jak na tę chwilę testowane na patrolu- takiej osobie łatwiej usiąść, nie zlatuje na siedzenie, które jest dużo poniżej zadka jak w osobowych. Łatwiej jej wstać- nie musi się podciągać na drzwiach. do tego dochodzi wysokość dachu. w razie czego nie tłucze o niego głową.po za tym i tak jej pomoc jest potrzebna. Pisałem wyżej- nie czuję auta gdzie nie widzę w nim nosa- mam inne przyzwyczajenia i ciężko mi z nich zrezygnować. SKODA76, w błotku taplałem się jak byłem w wojsku- ale tam to tylko BWP i T72- znam to uczucie brodzenia po kolana w celu zaczepu przeszło 100 kg liny stalowej- fajnie, jazda czołgowiskiem- jeszcze fajniej. Nie wielu to zaliczyło. Ale autem na takie coś to za bardzo mnie nie ciągnie- może z braku czasu albo odpowiedzialności. Gdyby mój łepek był zdrowy to może bym i zaszalał. Dlatego zależy mi na Waszych opiniach o tym aucie- co go boli najbardziej. Mam na dzień dzisiejszy passata B4 tdi- jest ok, ale jednak nie jest niezniszczalny jak to prawią wszędzie- przeguby, łączniki stabilizatora, elementy gumowo-metalowe wahaczy, padająca skrzynia (zwłaszcza 1 bieg oraz synchronizatory) a rdza to jest wszędzie. Jedyne co tu jest dobre to tyyylko silnik- fakt jest nie do zabicia. Może części nie są drogie i dostęp do nich bezproblemowy,ale jednak zawsze jest ale.
kiwiczaki

Postprzez yuby194 » 03 sie 2014 21:41:50

Żeby była jasność, ja - przynajmniej ja - nie zniechęcam kolegi do zakupu tego autka, piszę tylko, że jest dużo droższe w utrzymaniu a bolączki ma takie same jak inne osobowe samochodu, tu też lecą tuleje wahacza, sworznie, końcówki drążków, turbiny i pompy przy dieslach, no może rdzę trochę łatwiej znosi, bo rama dość gruba.
Faktem jest, że niejeden z nas - forumowiczów, trochę mocniej wykorzystuje te off-roadowe właściwości w terenie. Pchamy się tam gdzie suwem a tym bardziej vanem nie pojedziesz. Niektórymi to nawet ciężko już jeździć po asfalcie. Pakujemy tez potworne ilości kasy, żeby tylko dalej w błoto zajechać.
Zapewne są tacy posiadacze którzy nawet na szuter nie wyjeżdżają bo im lakieru szkoda. Ich sprawa.
Pozdrawiam
YubY

ObrazekObrazekObrazek
yuby194
Szyszkownik
Szyszkownik

Postprzez kiwiczaki » 03 sie 2014 22:21:15

lakieru to mi nie szkoda,szuter mam na zakładzie pracy na co dzień. Ale wydaje mi się, że używając auto terenowe na asfalcie części zawieszenia jak i przeguby na przykład dłużej będą w jednym sprawnym kawałku jak w aucie osobowym. Czy się mylę?
kiwiczaki

Postprzez yuby194 » 04 sie 2014 19:39:07

kiwiczaki napisał(a):przeguby na przykład dłużej będą w jednym sprawnym kawałku

Zapewne tak, do puki "błoto Cię nie wciągnie" i nie zaczniesz np. robić lift zawieszenia, przeguby zaczynają pracować w nie "regulaminowych" pozycjach i szybciej padają o notorycznie przecierających się osłonach tych że przegubów nie wspominając.
A wierz mi... BŁOTO WCIĄGA!!!
Pozdrawiam
YubY

ObrazekObrazekObrazek
yuby194
Szyszkownik
Szyszkownik

Powrót do Start