Witamy !

[All] zblokowany tylny most?

Re: chyba mam zblokowany tylny most

Postprzez rochas » 30 paź 2011 15:02:16

Listek1212 napisał(a):
Trzeci napisał(a):To od początku.
1. Sprawdź na tabliczce wyposażenia czy masz kod G80 jak tak to masz LSD.
2. Jeżeli nie to masz problem z tylnym mostem jeżeli odczuwasz że jest zablokowany.
3. Jeżeli tak to w zimę czasami może Cę zaskoczyć.
4. Brak między osiowego mechanizmu różnicowego wymusza stosowanie 4x4 tylko na śliskim lub łatwo zrywalnym podłożu. Brak tego mechanizmu powoduje to że mimo zapiętego 4x4 na śniegu i lodzie podczas skręcania LSD może spowodować że przód i tak pojedzie prosto. I tu jak napisał Paweł " Kwestia wciskania pedału gazu i/lub używania sprzęgła gdy na śliskim lsd pcha auto do przodu na skręconych kołach..." Trzeba pojechać w bezpieczne miejsce i ćwiczyć.
5. Pozostawienie tylko tylnego napędu na zimę ---- frajda po pachy ale ciężko ruszyć

Zgadzam sie w 100%, sprawne LSD wymaga przyzwyczajenia :D U nie działa i naprawdą czasem na mokrym jak się rusza pod górkę to tez pcha do przodu zamiast skręcać :razz: Ale idzie to opanować, zimą bardzo pomaga, przy oponach BFG AT nawet nie trzeba ciągle na 4x4 jeździć :wink: Jeśli masz LSD to sie ciesz, mam nadzieje tylko że to nie jakas inna awaria :niewiem:

dzięki :) za odpowiedzi chyba muszę poczekać do zimy i pobawić się na jakimś bezpiecznym placu wyczuć co i jak , mam nadzieję że będzie O.k,
z plotek usłyszałem kiedyś że w autach 4-napędowych nie trzeba zmieniac opon na zimówki a wystarczy dopiąć napęd teraz widzę że to bzdura więc się sprężam i przygotowuję się do zimy bo robię trasy bez względu na porę roku :( a to moje jedyne autko i w sumie marzenie sprzed kilku lat
dzięki jeszcze raz wszystkim odpowiadającym
rochas
Starszy Przesiadywacz
Starszy Przesiadywacz

Obrazki: 22
Pochwały: 2
Województwo: Wielkopolskie
Samochód: Niestety nie mam już Frontery :(

Postprzez Listek1212 » 30 paź 2011 16:56:54

Napęd i opony rzeczywiście pomagają ale najważniejszy jest zdrowy rozsądek kierującego:wink: W zeszłym roku w mojej miejscowości zasypało całkowicie drogę a jeden mądry w Nissanie Patrolu stwierdził, że ma auto terenowe i przejedzie :razz: Wziął rozpęd i ogień w zaspę :D Problem w tym, że miał letnie łyse opony i na lekkim łuku momentalnie wylądował w rowie :D Przyszedł po mnie bo sąsiad powiedział że mam terenówkę i może go wyciągnę :razz:
Odpaliłem Frotkę, powoli podjechałem w miejsce gdzie stał z linami i faktycznie udało mi się go wytargać. Po co to piszę bo zaraz kilku mi powie że robię :offtopic: Rozchodzi sie o to że nie ważne czym jeździsz ale ważne jak z tego korzystasz :wink: Napęd Ci pomoże ale jesli myślisz, że przejedziesz wszędzie bo masz 4x4 to możesz się zdziwić :D Masz fajne autko, poduczysz się i sam zobaczysz że to żadna filozofia :D Kończąc przytoczę jeszcze pewną mądrą sentencje, która może Ci jeszcze coś wyjaśni: Opony, opony i jeszcze raz KIEROWCA!!
Powodzenia na zbliżającą sie zimę!!!
Była Vectra A 2,0 c20ne 2000 GT Limyted Edyszyn 95':(
Była Frontera A 2,0 x20se Sport 95', LSD, BF Goodrich All terrain...:(
Jest Renault Scenic 1,6 16v 2000r, bez liftu i wyciągarki :D
Listek1212
Starszy Nałogowiec
Starszy Nałogowiec

Samochód: Frontera A 2.0i Sport 1991-1995

Postprzez rochas » 30 paź 2011 17:12:27

Listek1212 napisał(a):Napęd i opony rzeczywiście pomagają ale najważniejszy jest zdrowy rozsądek kierującego:wink: W zeszłym roku w mojej miejscowości zasypało całkowicie drogę a jeden mądry w Nissanie Patrolu stwierdził, że ma auto terenowe i przejedzie :razz: Wziął rozpęd i ogień w zaspę :D Problem w tym, że miał letnie łyse opony i na lekkim łuku momentalnie wylądował w rowie :D Przyszedł po mnie bo sąsiad powiedział że mam terenówkę i może go wyciągnę :razz:
Odpaliłem Frotkę, powoli podjechałem w miejsce gdzie stał z linami i faktycznie udało mi się go wytargać. Po co to piszę bo zaraz kilku mi powie że robię :offtopic: Rozchodzi sie o to że nie ważne czym jeździsz ale ważne jak z tego korzystasz :wink: Napęd Ci pomoże ale jesli myślisz, że przejedziesz wszędzie bo masz 4x4 to możesz się zdziwić :D Masz fajne autko, poduczysz się i sam zobaczysz że to żadna filozofia :D Kończąc przytoczę jeszcze pewną mądrą sentencje, która może Ci jeszcze coś wyjaśni: Opony, opony i jeszcze raz KIEROWCA!!
Powodzenia na zbliżającą sie zimę!!!

:) dzięki :) za rady jestem już dośc doświadczonym kierowca mam prawko od 20lat mieszkam na zadupiu wiec wszędzie muszę dojeżdżać w konsekwencji w tym czasie jeździłem od 15 do 50 tysięcy rocznie (czyli uzbierało się ) i odpukac bez większych nieprzyjemności na drodze. szlify zdobywałem na niezapomnianym tylnonapendowcu :) 126p, to mnie nauczyło szacunku do innych mniejszych na drodze, potem jakieś małe jeździdełka na przód jakiś polo.. truck long (strasznie ciężkie w prowadzeniu bydle) teraz pierwszy sezon frotką i raczej nie bedę jej testował w ekstremalnych warunkach ale sami doskonale wiemy ze nasze "piekne " polskie drogi to wymarzony materiał pod koła conajmniej dla suwów i wyżdzych autek :) więc nie tracę nadziei na spokojne przeżycie tej zimy za kółkiem FROCI a pytam o to co mnie niepokoiło w tytule postu.... na szczęście kilka opinii nie uspokoiło i za wszystkie kolejny raz dzięki
rochas
Starszy Przesiadywacz
Starszy Przesiadywacz

Postprzez FROTERKA » 30 paź 2011 20:53:42

Listek1212 napisał(a): Kończąc przytoczę jeszcze pewną mądrą sentencje, która może Ci jeszcze coś wyjaśni: Opony, opony i jeszcze raz KIEROWCA!

Skąd ja znam tę sentencję? :D :D
...ja w tym czasie trochę pośpię, tym bezruchem się napieszczę...

Tak, mężczyźni jeżdżą lepiej niż kobiety. Ale ilu potrafi prowadzić auto w szpilkach...

Ogranicza mnie tylko pojemność i maksymalny moment obrotowy!

Po pierwsze: opony, po drugie: opony, po trzecie... kierowca !

Obrazek
FROTERKA
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Pochwały: 10
Województwo: Małopolskie
Samochód: Frontera A 2.2i Long 1995-1998

Postprzez jrzeuski » 30 paź 2011 20:56:15

To jakiś nędzny plagiat :D
No mud, no fun
Frota A Long 2.5V6, simex 33", zawias +3", buda +2", drążki kierownicze HD + amortyzator skrętu, mosty 4.56 (przedni od B, tył z LSD), self-made snorkel i zderzaki stalowe, winch
Vectra B kombi 2.5V6 170KM
Vectra B kombi 2.0 16V - będzie WrakRace edition :twisted:

naprawy i motanie Frotek :arrow: SMS/PW/email/czat.
jrzeuski
Admin
Admin

Obrazki: 71
Pochwały: 78
Województwo: Pomorskie
Samochód: Frontera A 2.5TDS Long 1996-1998

Postprzez rochas » 30 paź 2011 21:08:23

jrzeuski napisał(a):To jakiś nędzny plagiat :D

prawa autorskie za teksty ... raczej mnie nie interesują ... merytoryczna część 99% sukcesu a kolega który tekst przytoczył (z całym szacunkiem dla jego ORYGINALNEGO autora "szekspir to to nie jest" i na szczęście bo to nie forum filologów)
moja kolejna prośba NIE ZAMULAJCIE FORUM BEZSENSOWNYMI WPISAMI (bez urazy mam nadzieję ....)
rochas
Starszy Przesiadywacz
Starszy Przesiadywacz

Postprzez FROTERKA » 30 paź 2011 21:19:35

Co mnie podkusiło, żeby poczytać inne posty @rochasa :niewiem:
viewtopic.php?f=90&t=9779&p=120595#p120595
...ja w tym czasie trochę pośpię, tym bezruchem się napieszczę...

Tak, mężczyźni jeżdżą lepiej niż kobiety. Ale ilu potrafi prowadzić auto w szpilkach...

Ogranicza mnie tylko pojemność i maksymalny moment obrotowy!

Po pierwsze: opony, po drugie: opony, po trzecie... kierowca !

Obrazek
FROTERKA
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Pochwały: 10
Samochód: Frontera A 2.2i Long 1995-1998

Postprzez rochas » 30 paź 2011 21:31:01

FROTERKA napisał(a):Co mnie podkusiło, żeby poczytać inne posty @rochasa :niewiem:
viewtopic.php?f=90&t=9779&p=120595#p120595

NIKT NIKOMU IE KARZE PRZESZUKIWAĆ ARCHIWÓW ... tak .... kolejny raz biję się w pierś .... zacząłem pytać o rady na złym forum i zostałem objechany jak bura suka .... kolejny raz zaczyna się walka na słowa .... a nie na merytoryczne odpowiedzi ... PROSZĘ SĄ INNE MIEJSCA NA SZLIFOWANIE ETYKIETY I INNE NA PORADY ... TU LICZĘ NA PORADY .... na słowa i wypominki możecie (możemy się lać na DUPELKU czy innym ścierwolubnym forum) CHCIAŁEM PORADY I POMOCY A ZACZYNA SIĘ ROBIĆ WIOCHA
pozdrawiam autorów merytorycznych odpowiedzi .... przypomnę temat : "chyba mam zblokowany tylny most"
rochas
Starszy Przesiadywacz
Starszy Przesiadywacz

Postprzez brum » 30 paź 2011 22:06:06

Chłopie troche spokojniej. Mało się dowiedziałes? Jeśli tak to trzeba było jechać do spacjalisty, wycyckał by trochę złotówek i by CI naprawił, to co jest dobre.
3.0 V6... '97...Federal Couragia MT 32", przedni most sztywny, winda, zderzak a'la Calmini, Snorkel, AVM...
Obrazek
brum
Maruda
Maruda

Obrazki: 2
Pochwały: 59

Postprzez rochas » 30 paź 2011 22:25:26

brum napisał(a):Chłopie troche spokojniej. Mało się dowiedziałes? Jeśli tak to trzeba było jechać do spacjalisty, wycyckał by trochę złotówek i by CI naprawił, to co jest dobre.

szacun :) jestem spokojny :) a jakby na każdej wsi był fachman od Frotek to raczej nie było by mnie tutaj i pewnie wielu innych też :) jak widzisz każdemu (każdej) merytorycznej odpowiedzi na "temat" odpowiadam serdecznym dziękuję i nie chcę kolejny raz psuć śliny na słowne przepychanki ale sam/a widzisz że temat głowny zawarty w pytaniu zaczyna schodzić na plan dalszy na rzecz "tekstów" (kto, co, gdzie i kiedy)
pozdrawiam serdecznie :) i miłego wieczorku życzę
rochas
Starszy Przesiadywacz
Starszy Przesiadywacz

Postprzez Trzeci » 31 paź 2011 08:29:16

:offtopic: :offtopic: :offtopic: :offtopic: :offtopic: :offtopic: :offtopic:
Trzeci
Szyszkownik
Szyszkownik

Obrazki: 5
Pochwały: 14
Województwo: Warmińsko-Mazurskie
Samochód: Frontera B 2.2i Sport 1998-2004

Postprzez sylwian70 » 01 lis 2011 11:31:08

ad.rochas wymień olej w tylnym moście.Most masz z tak zwanym LSD i wymaga on specjalnego oleju.Po wymianie przestanie trzaskać na zakrętach.I to wszystko. :stop1:
sylwian70

Postprzez rochas » 01 lis 2011 12:55:24

sylwian70 napisał(a):ad.rochas wymień olej w tylnym moście.Most masz z tak zwanym LSD i wymaga on specjalnego oleju.Po wymianie przestanie trzaskać na zakrętach.I to wszystko. :stop1:

dzięki popytam u mechaników o coś (jak rozumiem możliwie gęstego) w miasteczku mam service ciagników JOHN DEERE gdzies mi sie obiło że w tych maszynach stosują rewelacyjne oleje przekładniowe
pozdrawiam
rochas
Starszy Przesiadywacz
Starszy Przesiadywacz

Postprzez JJKILLER » 01 lis 2011 14:00:21

Kolego, abstrahując od tego co napisała FROTERKA (bo mam nadzieję że zrozumiałeś swoje zachowanie i teraz będziesz "fajnym" kolegą) powiem to co inni już powiedzieli, tylko..
LSD - to przekładnia o ograniczonym poślizgu, i nie jest prawdą że masz całkowitą blokadę dyferencjału jak np. w Patrolu. LSD powoduje częściową blokadę dyferencjału, a dzięki zawartym w moście tarczkom ciernym w w zimie zachowuje się bardziej przyjaźnie niż całkowita blokada mostu. Oczywiście trzeba się przyzwyczaić do tego że autko będzie miało lekkie tendencje do jechania na przód kiedy chcesz skręcić, ale nie jest to jakaś walka z kierownicą. Jeśli zawsze będziesz o tym pamiętał i jeździł ostrożnie to nawet tego efektu nie będziesz zauważał. Napędu na cztery koła nie używaj na asfalcie bo zarżniesz przedni most, albo ukręcisz przedni wał napędowy, 4x4 tylko i wyłącznie na powierzchniach o niskiej przyczepności, na oblodzonym asfalcie czy śniegu oczywiście można, ale na asfalcie tylko i wyłącznie podczas jazdy na wprost, ponieważ nie posiadając międzyosiowego dyferencjału na zakrętach (gdzie przednia oś pokonuje większy łuk = większy dystans) przedni napęd będzie jechał z taką samą prędkością jak tylny i się niszczył. Olej do tego mostu z LSD to tylko i wyłącznie olej do przekładni o ograniczonym poślizgu (Limited Slip Diferential) np. Shell Spirax A 90LS (wchodzi 2L), żadne inne oleje przekładniowe bo o LSD (o którym wielu marzy) ty też będziesz marzył.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Miód jest dla mięczaków , prawdziwi twardziele żują pszczoły
http://bynajmniej.pl/bynajmniej-to-nie-przynajmniej
JJKILLER
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Obrazki: 13
Pochwały: 35
Województwo: Mazowieckie

Postprzez rochas » 01 lis 2011 14:17:15

JJKILLER napisał(a):Kolego, abstrahując od tego co napisała FROTERKA (bo mam nadzieję że zrozumiałeś swoje zachowanie i teraz będziesz "fajnym" kolegą) powiem to co inni już powiedzieli, tylko..
LSD - to przekładnia o ograniczonym poślizgu, i nie jest prawdą że masz całkowitą blokadę dyferencjału jak np. w Patrolu. LSD powoduje częściową blokadę dyferencjału, a dzięki zawartym w moście tarczkom ciernym w w zimie zachowuje się bardziej przyjaźnie niż całkowita blokada mostu. Oczywiście trzeba się przyzwyczaić do tego że autko będzie miało lekkie tendencje do jechania na przód kiedy chcesz skręcić, ale nie jest to jakaś walka z kierownicą. Jeśli zawsze będziesz o tym pamiętał i jeździł ostrożnie to nawet tego efektu nie będziesz zauważał. Napędu na cztery koła nie używaj na asfalcie bo zarżniesz przedni most, albo ukręcisz przedni wał napędowy, 4x4 tylko i wyłącznie na powierzchniach o niskiej przyczepności, na oblodzonym asfalcie czy śniegu oczywiście można, ale na asfalcie tylko i wyłącznie podczas jazdy na wprost, ponieważ nie posiadając międzyosiowego dyferencjału na zakrętach (gdzie przednia oś pokonuje większy łuk = większy dystans) przedni napęd będzie jechał z taką samą prędkością jak tylny i się niszczył. Olej do tego mostu z LSD to tylko i wyłącznie olej do przekładni o ograniczonym poślizgu (Limited Slip Diferential) np. Shell Spirax A 90LS (wchodzi 2L), żadne inne oleje przekładniowe bo o LSD (o którym wielu marzy) ty też będziesz marzył.

dzięki wielkie patrzę w sieci i widze dwa nawet trzy rodzaje rodzaje ... popytam w sklepach :)
zmieniając na chwilkę temat kolego - widze że na awatarku masz jakiś fajny aerograf :) też trochę maluję czasem aerografem ... na wiosnę chyba chlapnę coś na frotce już powoli robie projekty :) jakbyś miał ochote pooglądać to kilka moich próbek jest tutaj http://www.garnek.pl/rochas/856702/kole ... -aerografu
jeszcze raz dzięki i pozdrawiam :)
rochas
Starszy Przesiadywacz
Starszy Przesiadywacz

Postprzez Listek1212 » 01 lis 2011 16:24:07

FROTERKA napisał(a):
Listek1212 napisał(a): Kończąc przytoczę jeszcze pewną mądrą sentencje, która może Ci jeszcze coś wyjaśni: Opony, opony i jeszcze raz KIEROWCA!

FROTERKA wybacz, jeśli posiadasz prawa autorskie to przepraszam :D Ale skoro kolega nowy wydaje mi sie, że powinien to wiedzieć ze sam sprzęt to nie wszystko :D
rochas napisał(a):
JJKILLER napisał(a):Kolego, abstrahując od tego co napisała FROTERKA (bo mam nadzieję że zrozumiałeś swoje zachowanie i teraz będziesz "fajnym" kolegą) powiem to co inni już powiedzieli, tylko..

dzięki wielkie patrzę w sieci i widze dwa nawet trzy rodzaje rodzaje ... popytam w sklepach :)
zmieniając na chwilkę temat kolego - widze że na awatarku masz jakiś fajny aerograf :) też trochę maluję czasem aerografem ... na wiosnę chyba chlapnę coś na frotce już powoli robie projekty :) jakbyś miał ochote pooglądać to kilka moich próbek jest tutaj http://www.garnek.pl/rochas/856702/kole ... -aerografu

Może nie krótko ale Killer napisał jak najbardziej na temat :wink: Olej tylko do LSD, Jak kupowałem do swojego to w serwisie 4x4 powiedzieli że żaden inny sie nie nadaje :!: :stop: Także pamiętaj o tym, też zalałem Shell Spirax i jest ok, most przestał drżeć więc również polecam :D
I tak po krótce żeby nie robić :offtopic: załóż oddzielny temat w odpowiednim dziale na temat tego aerografu, chętnie sobie popatrzę na Twoje dzieła :wink: pewnie nie tylko ja :D
Była Vectra A 2,0 c20ne 2000 GT Limyted Edyszyn 95':(
Była Frontera A 2,0 x20se Sport 95', LSD, BF Goodrich All terrain...:(
Jest Renault Scenic 1,6 16v 2000r, bez liftu i wyciągarki :D
Listek1212
Starszy Nałogowiec
Starszy Nałogowiec

Samochód: Frontera A 2.0i Sport 1991-1995

Postprzez SKODA76 » 01 lis 2011 16:33:08

a ja bym tam zamienił most bez LSD na taki z ... :D
SKODA76
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Obrazki: 0
Województwo: Lubelskie
Samochód: zbłądziłem - mam inny pojazd

Postprzez rochas » 01 lis 2011 19:08:13

Listek1212 napisał(a):
FROTERKA napisał(a):

FROTERKA wybacz, jeśli posiadasz prawa autorskie to przepraszam :D Ale skoro kolega nowy wydaje mi sie, że powinien to wiedzieć ze sam sprzęt to nie wszystko :D
rochas napisał(a):

Może nie krótko ale Killer napisał jak najbardziej na temat :wink: Olej tylko do LSD, Jak kupowałem do swojego to w serwisie 4x4 powiedzieli że żaden inny sie nie nadaje :!: :stop: Także pamiętaj o tym, też zalałem Shell Spirax i jest ok, most przestał drżeć więc również polecam :D
I tak po krótce żeby nie robić :offtopic: załóż oddzielny temat w odpowiednim dziale na temat tego aerografu, chętnie sobie popatrzę na Twoje dzieła :wink: pewnie nie tylko ja :D

kolejne wielkie dzieki :)
a z tym moim aero... to też w sumie nie koniecznie będzie na temat bo głownie kaski malowałem do tej pory i inne autka nie FROTKI :)
pzdr!!
rochas
Starszy Przesiadywacz
Starszy Przesiadywacz

Poprzednia strona

Powrót do Układ przeniesienia napędu