Witamy !

Lift

Wszystko o przeróbkach Frontery

Re: Lift

Postprzez maciar » 10 gru 2009 22:41:36

brum napisał(a):Odnośnie Calmini to fakt jest taki że amortyzatory i springi można kupić taniej np Pospring (kiedyś kiepscy teraz :>: ) drążek Parhandra można samemu przerobić...Ale największym plusem Calmini to górne wachacze o zmienionym kącie które dają większy skok koła w dół...

Dodatkowo mozna zauważyc podnoszac frote z przodu jak koło pod końiec podnoszenia do góry nagle kładzie sie do wewnątrz ,w wachaczu calmini niebedzie takiej różnicy w pochyleniu.Takie liftowanie to taka "partyzantka" jaką też mam w swojej.Jeśli chodzi o to czy Darek niepotrzebnie wywalił kase to nie ma to zrobione tak jak powinno być z technicznego ptk. widzenia.
tel. 504 035 487
maciar
Szyszkownik
Szyszkownik

Obrazki: 1
Pochwały: 16
Województwo: Lubelskie
Samochód: Niestety nie mam już Frontery :(

Postprzez brum » 10 gru 2009 22:45:37

maciar napisał(a):Dodatkowo mozna zauważyc podnoszac frote z przodu jak koło pod końiec podnoszenia do góry nagle kładzie sie do wewnątrz

Jeśli nie zmieniły się kąty nachylenie to jest wszystko ok.
3.0 V6... '97...Federal Couragia MT 32", przedni most sztywny, winda, zderzak a'la Calmini, Snorkel, AVM...
Obrazek
brum
Maruda
Maruda

Obrazki: 2
Pochwały: 59
Województwo: Małopolskie

Postprzez sledz » 10 gru 2009 22:47:36

Jak wiecie tutaj na ponad 50 stronach jest tyle napisane że wszyscy już się gubią????
Ale nie widzę wielkiej różnicy w 2 calach liftu froty A lub B a jeśli jest jakaś różnica w pomiarach to wynika ona raczej z kształtu plastikowej nakładki na nadkolu.Ewentualnie w samej budowie nadwozia wszak to inny model.
Ale nawet jeśli ,to będzie to w granicach 1-2 cm

Prosty przykład kolega @maciar frota B założone sprężyny do liftu na 2 cale i obecnie ma 59cm

a podane 53 żeczywiście dotyczą froty A
W B będzie to prawdopodobnie 54
sledz

Postprzez madziam » 10 gru 2009 22:49:26

Wookash napisał(a):
Moze i jest wyzsza nie bede sie spieral ale czy masz pewnosc ze akurat odleglosc miedzy srodkiem piasty a nadkolem jest inna? To ze nadkola ma szersze to fakt ale czy wyzszosc froty a jest spowodowana tym ze wyzej stoi czy wczy moze ogolnie jest wyzsza z innego powodu. Nie mam czasu na bieganie z metrowka i mierzenie mam 2 froty a i b co prawda longa i szorta ale jak znajde chwile to pobiegam i pomierze. Ale raczej szorcik nie stal wyzej niz long chyba ze dodam do wysokosci zdejmowany dach wtedy byc moze tak.

Zmierzyć zawsze możesz tylko co Ci to da? Frota A się różni od Froty B i kropka. Chyba, że znowu wiesz lepiej niż producent.
madziam

Postprzez Wookash » 10 gru 2009 22:50:55

vit2107 napisał(a):Wookasz a pomysł z przecięciem sprężyn, powiedzmy o zwój. Przód już raczej w górę nie pójdzie bezpiecznie. Wtedy tyłek byłby na poziomie przodu.

Ale ja bron boze nie bede nic przycinal. Jest dobrze jak mam. Przod jeszcze smialo wykrece wyzej przeloze sworzen gorny i podjade na geometrie aby w razie czego skorygowali.
Wookash

Postprzez madziam » 10 gru 2009 22:52:43

sledz napisał(a):

W B to będzie jednak prawdopodobnie 48. Patrz DLJM.
madziam

Postprzez Wookash » 10 gru 2009 22:58:41

madziam napisał(a):
Wookash napisał(a):Zmierzyć zawsze możesz tylko co Ci to da? Frota A się różni od Froty B i kropka. Chyba, że znowu wiesz lepiej niż producent.

Czytajcie ze zrozumieniem. Nie twierdze ze sie nie rozni. Nie spieram sie ze nie jest wyzsza. Tylko od czegos to zalezy ale niekoniecznie od tego ze zawieche ma wyzsza a moze od czegos innego. moze sama bude ma wyzsza. Przykladowo z instrukcji frota long i szort sa roznice w szerokosci a czemu przeciez to prawie te same samochody? To samo przeswit 2 szorty roznica w dachu miekki i twardy i jest roznica. Zgadzam sie z toba poraz juz ktorys masz racje jest wyzsza ale wysokosc moze byc spowodowana czyms innym. Nie mam pod reka instrukcji od B ale o ile pamietam jest wersja long i byla podana jakas wartosc a wersja limited juz miala inna ale nie opisali dlaczego.
Wookash

Postprzez Wookash » 10 gru 2009 23:02:19

madziam napisał(a):
sledz napisał(a):

W B to będzie jednak prawdopodobnie 48. Patrz DLJM.

O ile jesli mozna obrac frotke darka na wzor serii.

Moze froty miale liche spregi i siadaly az tak bardzo. A jesli nie to kilka osob lacznie ze mna ma najbardziej zliftowane frotki.
Wookash

Postprzez madziam » 10 gru 2009 23:05:30

Nie wzór seri a wzór prawidłowego liftu i wymiarów jakie teraz ma.
madziam

Postprzez Wookash » 10 gru 2009 23:09:15

madziam napisał(a):Nie wzór seri a wzór prawidłowego liftu i wymiarów jakie teraz ma.

No nic nie napisals ze wzor prawidlowego liftu a wrecz podalas wymiar 48 cytujac wypowiedz sledzia na temat prawdopodobnego seryjnego wymiaru.
Wookash

Postprzez brum » 10 gru 2009 23:09:44

Różnica polega między A a B już na sprężynach czyli wysokości podstawki na moście pod sprężynie i mocowaniu sprężyny ma budzie.
Przykład:
Żeby wyliftować A o 2" potrzeba sprężyn od Troopera o dwunastu zwojach i muszą być HD
Żeby wyliftować B o 2" potrzeba sprężyn od Troopera o dziesięciu zwojach i nie muszą być HD
3.0 V6... '97...Federal Couragia MT 32", przedni most sztywny, winda, zderzak a'la Calmini, Snorkel, AVM...
Obrazek
brum
Maruda
Maruda

Postprzez sledz » 10 gru 2009 23:14:15

Najmocniej zmotaną frote tak nisko osadzilięcie :lol: oj szef wam da :lol:
Może o tyle to no podniósł swoją :lol:

Brum ale oryginalne sprężyny w A i B są inne ,różnią się ilością zwojów
sledz

Postprzez brum » 10 gru 2009 23:15:39

sledz napisał(a):Brum ale oryginalne sprężyny w A i B są inne ,różnią się ilością zwojów

Dlatego...

brum napisał(a):Żeby wyliftować A o 2" potrzeba sprężyn od Troopera o dwunastu zwojach i muszą być HDŻeby wyliftować B o 2" potrzeba sprężyn od Troopera o dziesięciu zwojach i nie muszą być HD
Obrazek
brum
Maruda
Maruda

Postprzez sledz » 10 gru 2009 23:21:44

No i w tym jest pies pogrzebany :lol: my o tym wiemy :lol:
ale chłopaki drążą nasz temat sprzed roku od nowa i już się pogubili :lol: znamy to :lol:
sledz

Postprzez przemia » 11 gru 2009 08:42:56

przemia napisał(a):Podniosłem autko na sprężynach IRONMAN+2" i amorkach z zestawu(faktycznie ok3cm dłuższe niż miałem zamontowane), przód podkręciłem na drążkach... Auto faktycznie poszło równo 5cm w górę... tyle że czuję mały niedosyt... brakuje te 2,5cm... Czy frotkę B long można podnieść jeszcze o cal bez przerabiania zawieszenia? Tj np podkładki gumowe pod sprężyny i przód jeszcze trochę na drążkach... Amortyzatory powinny wystarczyć tej długości...

Po tym poście wybuchła duskusja :offtopic: jakiej dawno nie było, a ja nadal jestem w czarnej :dupa: Czy ktoś mi wreszcie odpowie? Tylko proszę o konkretną wypowiedź zgodnie z zasadami sztuki, a nie "bo jak tak mam i fajnie chodzi"...

pozdrawiam
Przemek
przemia
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Obrazki: 0
Województwo: Świętokrzyskie
Samochód: Frontera B 2.2i Long 1998-2004

Postprzez lukask » 11 gru 2009 14:04:44

Nie wiem od jakiej wysokości chcesz podnosić auto ....
Jeśli masz 54 cm z tyłu to możesz, u mnie z tyłu jest 60cm i jest ok i to prawdopodobnie jest max ;)
lukask

Postprzez vit2107 » 11 gru 2009 18:17:54

Dziś podniosłem lekko swoją Frotkę na sprężynach Pospring (dla Ftroty B Sport 98-04) i drążkach, osiągając ostatecznie wynik:
śr.piast/nadkole prz. 52cm. (przed 48)
śr.piasty/nadk tył 53cm. (przed 49)
ziemia/nadk.prz. 88cm. (przed 84)
ziemia/nadk.tył. 89cm (przed 85)
Wszystko mierzyłem już na nowych BFG AT 245/75/16
ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek
Ostatnio edytowano 13 gru 2009 19:14:02 przez vit2107, łącznie edytowano 7 razy
Don't panic, keep driving, keep smiling, all is well.
picasa chomik axle/chart dana/spicer Front/Locker
vit2107
Nałogowiec Ekstremalny
Nałogowiec Ekstremalny

Obrazki: 5
Pochwały: 6
Województwo: Mazowieckie
Samochód: Frontera B 2.2DTI Sport 1998-2004

Postprzez ADAM SP3WXO » 11 gru 2009 21:28:56

vit2107 zdejmij progi i kangura, bo w terenie szybko stracisz obie rzeczy :D wiem po sobie :mrgreen:
ADAM SP3WXO

Postprzez vit2107 » 11 gru 2009 21:54:14

ADAM SP3WXO napisał(a):vit2107 zdejmij progi i kangura, bo w terenie szybko stracisz obie rzeczy :D wiem po sobie :mrgreen:

Dzięki za radę, wezmę to pod uwagę . :D ..ale na razie lajtowo w temacie terenu - brak alu. osłon silnika i skrzyni, cieknący magiel :cry: , latająca kierownica (spieprzona regulacja) :evil: , chrobotanie krzyżaków ukł.kier. :wsciekly:
Don't panic, keep driving, keep smiling, all is well.
picasa chomik axle/chart dana/spicer Front/Locker
vit2107
Nałogowiec Ekstremalny
Nałogowiec Ekstremalny

Obrazki: 5
Pochwały: 6
Województwo: Mazowieckie
Samochód: Frontera B 2.2DTI Sport 1998-2004

Postprzez maciar » 11 gru 2009 22:24:15

Kolego vit2107 jeśli już powstało takie zamieszanie odnośnie liftu,to juz niech wszystko bedzie dokładnie a chodzi mi o opony.245/75/16 odpowiada 30/9.5/16 a jak chcesz juz dokładniej to 30,5" skoro ma byc dokładnie ale niewiem czy sa gumy na połówki.Osoba postronna czytając forum stwierdziła że jak ich tak drażni kto ile ma to niech se pomierzą wiecie co ale to nie moje zdanie
tel. 504 035 487
maciar
Szyszkownik
Szyszkownik

Obrazki: 1
Województwo: Lubelskie

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Motanie Fronter