przez slawquu » 10 maja 2010 12:46:17
witam, jestem świeżo po przerobionym temacie regulacji LPG, instalka ZEnit, sterownik Ag J2005, wtryskiwacze Voltex, otoż praktycznie odkąd mialem założoną instalke czesto gęsto świecil się check engine i auto generalnie było takie troche mulaste, lub lubiało sie zamulać w ktorymś momencie przy wręcaniu na obroty, fakt faktem dodaktowo ostatnio po dluższej jeżdzie po wrzuceniu na luz falowały obroty aż nawet potrafił gasnąc silnik, to w sumie też zmusilo mnie do wizyty u gazownikow, próbowałem sie dostac do goscia który montowal mi instalke, ale co sie okazuje na moje szczescie nie miał czasu, pojechałem do innych, młoda ekipia, robią dosc trodne tematy, czyli silniki duze i palowozerne i nowe auta, poświeciłem na doprowadzenie gazu dwa całe popołudnia u nich, ale auto w koncu chodzi jak należy i aż miło jezdzic, przyczyna w moim przypadku była dość prosta i prozaiczna, bo zaczelo sie od tego ze wymienili filtry które niestety juz sie prosiły o wymiane, potem zaczeła sie kontrola wtryskiwaczy a dokladnie ich "wydatkowania" okazało sie ze jeden troche odbiegał od przyjetej normy, kolejnym etapem była wymiana przewodów gumowych na takie samozasiskowe pod wpływem temperatury z dodatkiem silikonu, bo jak sie okazało instalator dał najzwyklejsze gumowe bez zadnych opasek i przez to siedziały one bardzo luźno, nasptepnie przy okazji falujących obrotów przyjrzeli się przepustnicy, która miała juz troche nagaru. Po tych czynnosciach podpieli pod komputer i w droge, co sie okazało, reduktor dobrany dobrze, bo spokojnie wyrabial, natomiast dysze okazały się za małe, wiec po próbach ustawienia na statych dyszach i w dalszym ciagu zapalajacym sie checku, zjazd na warstsztat i dysze do rozwiercania, faktycznie srednica ich była za mala, przez to auto dostawało zbyt ubogą mieszankę, pierszy rozwiet złożenie, komputer i w droge, wynik zadowalający ale nie na tyle, jeszcze o 1 mm rozwiercenie, ponowne ustawienie i auto chodzi az miło, zrobiło się eelastyczne i nie ma już charakterystycznej zamuły, jaka była wcześniej. Fakt faktem całość usługi z wymianą filtrów, przewodów,regulacjami wyniosła mnie 100 zl i nie wiem wczy to mało czy nie,ale warto było